Snabbt och enkelt recept på pasta med skinksås. Skinksåsen gör du under tiden pastan kokar. Som pasta fungerar de flesta sorter som t.ex. makaroner, spaghetti eller fusilli. Som skinka kan man t.ex. använda tärnad kassler, tärnad bacon eller sidfläsk eller köpta skinktärningar eller strimlor. Skinksåsen är i grunden en enkel bechamelsås. Det som är så bra med det här receptet förutom att det är väldigt gott är att det går otroligt snabbt att tillaga.
Laktosfritt - Ta laktosfritt smör eller grädde. Istället för mjölken, ta gärna 1 dl laktosfri mjölk och 3 dl solhavre så blir det lite fylligare och bränner inte så lätt vid som om man bara tar laktosfri mjölk.
Tillaga pasta med skinksås så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen under tiden som du gör skinksåsen. Skär broccolin i mindre bitar och låt dessa eller sockerärtorna koka med pastan de sista 1-2 minuterna.
Skinksås:
Skär köttet i tärningar om du inte köpt färdigtärnat.
Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken (ca 0,75 dl mjölk kan vara lagom till 2,5 msk mjöl). Tillsätt sedan resten av mjölken, lite i taget, under vispning. Tillsätt grädde eller smör. Låt koka upp under omrörning. Sänk plattan och låt koka ett par minuter.
Tillsätt kött-tärningarna, rör om och låt koka upp och koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot.
Tänk på att olika sorters kött är olika salt så det kan behövas mer eller mindre salt.
Lägg pastan och broccoli på tallrikar och häll skinksåsen över.
1. Koka upp pastan och låt den koka under tiden du gör skinksåsen. 2. Häll vetemjöl i en kastrull. 3. Tillsätt lite av mjölken, på bilden är det ca 0,75 dl.4. Vispa ut mjölet i mjölken. 5. Späd med lite mjölk i taget under vispning. Vispa ner grädden eller tillsätt smör. 6. Låt koka upp under omrörning och koka ett par minuter.7. Tillsätt bacontärningarna och låt koka några minuter. 8. När det är 1-2 minuter kvar på pastan tillsätt broccolin och låt koka tillsammans. 9. Smaka av skinksåsen med kryddorna.
Tillsätt 2 dl riven ost och en pressad vitlöksklyfta till skinksåsen. En annan variant är att ha persilja i skinksåsen.
GI Tips
Använd fullkornspasta.
LCHF Tips
Servera med kokt blomkål och broccoli istället för pasta.
Variationstips
Ersätt fläskkött med rökt kalkonkött. Det behövs då lite mera salt.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Cornelia
️ Skrivet av Susanne
Baconet blir kokt i såsen. Ingen kommer bli sjuk. Bakterier dör av värme. Men vill man steka först kan man givetvis göra det men det är ju för smakens skull om man vill ha mera knaprigt i så fall.
️ Skrivet av Cornelia
Sämsta receptet! Varför står det inte att man ska steka baconen först??? Nu riskerar vi att bli sjuka
Mvh Emetofob med stark ångest nu
webmaster
Svar till
Sven
️ Skrivet av Susanne
Menar du att bacon som kokat 15 minuter inte skulle vara tillagat? Det är omöjligt. Möjligen om det ligger i en klump och bara själva såsen runtomkring kokar. Om man rör om så blir det tillagat. Baconet ska ju vara finfördelat i små bitar.
️ Skrivet av Sven
Tillagningstid över 30 minuter. Smakade på baconet efter 15 minuters kokande och den var långt ifrån färdig. Tycker man om rå bacon så duger det att koka "ett par minuter" :D
webmaster
Svar till
Marie
️ Skrivet av Susanne
Tack, jag ska lägga till det! 😊
️ Skrivet av Marie
Hade varit bra med kcal
️ Skrivet av Thea
Smakar inget men om man satte till egen riven ost och vitlök.
Rekommenderar inte detta recept
️ Skrivet av monika
Helt underbart god sås lätt och snabbt ..Tack..
️ Skrivet av Hedvig
Det var gott, men det smakade som stuvade makaroner med falukorv, hade varit godare om det smakade mer ostigt.
️ Skrivet av Hej
Denna maten är så god och man kan göra lite som man vill och hur gör man om man vill göra för 6 personer?
️ Skrivet av Anders
Jag tänkte faktiskt laga det här idag. Jag brukar även tillsätta litet ketchup eller tomatsås för färgens skull. Jag vill gärna att såsen ska bli rosa eftersom det tar mig tillbaka till skoltiden. Det här var min favoritmat där. :)
️ Skrivet av UngKarl
Gott och enkelt påminner om barndomen!
️ Skrivet av Linda
Den här var supergod fast gjorde den som gratäng i ugnen, med broccoli i botten och gjorde skinksåsen med också riven ost och riven ost på toppen och in i ugnen.. Utesluter ris pasta bröd och potatis och denna blev supergod!!
️ Skrivet av Joakim Johansson
Men tips för LCHF räcker inte med att byta ut pastan till blomkål, Ett LCHF-recept kan inte innehålla mjöl, sija eller något att med kolhydrater i.
️ Skrivet av Magnus
För att skinksåsen skall bli godare så vispa ut mjölet i smält smör innan ni späder med mjölken och grädden. Och ett tips till ha i en sked senap i slutet gärna fransk.
️ Skrivet av Moa
Om jag dubblar receptet ska de va 5msk vetemjöl?
webmaster
Svar till
Anonym
️ Skrivet av Susanne
Tänk på att det är bra om det kött du lägger i har lite smak. Kalkontärningar är ju rökt och saltat kött. Om du lägger i kycklingbitar så bör de ha någon smak, salt åtminstone och vara skuret i väldigt små bitar. Så svaret är ja men det är svårt att få det lika gott, salt och kryddor på ytan av köttet rinner ju lätt av i såsen.
️ Skrivet av Anonym
Hej!
Måste det vara kalkon tärningar kan man typ inte bara lägga i kyckling bitar?
Mvh
webmaster
Svar till
Erik
️ Skrivet av Susanne
Trevligt att du tycker det! :)
️ Skrivet av Erik
Trevligt första recept från denna sidan - kommer leta efter fler goda! :)
webmaster
Svar till
Sara
️ Skrivet av Susanne
Det går utmärkt att ta grädde istället för mjölk eller blanda som man vill! Det går även bra att ta mindre mängd skinka eller bacon.
️ Skrivet av Sara
Ska göra till 4 personer så...
Sen har jag inte så mycket bacon utan bara 140 gram men det gör liksom inte så mycket
️ Skrivet av Sara
Har 3dl grädde kan jag ta allt och mindre mjölk
webmaster
Svar till
Carl
️ Skrivet av Susanne
Ja det är vetemjölet som gör att såsen blir tjock.
️ Skrivet av Carl
Hej! Har en liten fråga, hur får du röran att bli så tjock? Är det vetemjölet som gör den det? Jag skippade nämligen den ingrediensen.