Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Supergoda kakor med mandelmassa, apelsin och choklad som är en väldigt fin smakkombination. Enkelt recept med få ingredienser som dessutom är naturligt glutenfritt och laktosfritt.
Apelsinmandelrutor
Apelsinmandelrutorna är mycket goda mjuka kakor med smak av mandel och apelsin med ett täcke av mörk choklad.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timma och 20 minuter varav 30 minuter i ugnen
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Till formen:

Kaka:

Garnering:

Laktosfritt - Välj laktosfri mörk choklad.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och klipp till ett bakplåtspapper som passar och vik det efter kanten. Man kan också själv göra en form i aluminiumfolie, då behövs ej bakplåtspapper, utan man smörjer och mjölar aluminiumformen istället.

    Bred ut rumsvarmt smör i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret, använd gärna en slickepott. Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen. Ta mer potatismjöl om det behövs så att hela ytan täcks. Syftet med detta är att kakan inte ska fastna i pappret som den annars gör.

    instruktion steg 1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smort och mjölat bakplåtspapper.
  2. Riv mandelmassan grovt. Detta kan man göra antingen förhand på rivjärn eller också kan man använda en matberedare så går det snabbare. Lägg den rivna mandelmassan i en bunke.

    instruktion steg 2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Riven mandelmassa.
  3. Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress. Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.

    instruktion steg 3.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Riv apelsinskalet.
    instruktion steg 3.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Pressad apelsinsaft.
    instruktion steg 3.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Tillsätt rivet apelsinskal och apelsinsaft.
  4. Dela äggen. Lägg äggulorna tillsammans med mandelmassa och apelsin i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.

    instruktion steg 4.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Tillsätt äggulorna.
    instruktion steg 4.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Äggvitorna.
  5. Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.

    instruktion steg 5 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Mandelmassa, apelsin och äggulor blandat.
  6. Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.

    instruktion steg 6.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Vispade äggvitor.
    instruktion steg 6.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Vänd ner äggviteskummet.
    instruktion steg 6.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smeten är klar.
  7. Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter (samma för varmluft).

    instruktion steg 7.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smeten i formen.
    instruktion steg 7.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Färdiggräddad kaka.
  8. Smält chokladen försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, den får inte koka för då blir den kornig.

    (Det räcker med att värma på så länge att drygt hälften av chokladen smält, så smälter resten om du rör om av redan befintlig värme.)

    instruktion steg 8.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smält chokladen.
    instruktion steg 8.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Färdigsmält choklad.
  9. Bred chokladen över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna. Lägg bitarna i en plastburk med lock och ta bakplåtspapper mellan lagren.

    Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys, se förvaringstips.

    instruktion steg 9.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Bred chokladen över kakan.
    instruktion steg 9.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Utbredd choklad.
    instruktion steg 9.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Skär i rutor.
    instruktion steg 9.4 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Chokladen har stelnat.
    instruktion steg 9.5 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Apelsinmandelrutor att servera.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (45 g): 147 kcal, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa, men chokladen kan bli lite fläckig i färgen men det är inget som jag bryr mig om. Håller sig 3-6 månader i frysen. Annars kan de förvaras i rumstemperatur ca 5 dagar eller kylskåp 2-3 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Henri
De här blev extra goda. Tack för receptet! Gjorde mandelmassan själv (250g mandel, 250g florsocker och 1 äggvita).
Skrivet av eot
Gjorde på 400g mandelmassa (ett paket) och gick bra det med, men tyckte även jag att det kunde varit lite kraftigare apelsinsmak. Rev en hel, stor apelsin istället för en halv. Testar nog med två om jag gör om det!
Svar till nadia Skrivet av Susanne
Nej, du kan inte utesluta mandelmassan i det här receptet. Då blir det typ ingen kaka.
Skrivet av nadia
Hej! Undrar om man inte lägger till mandelmassan, blir den god ändå?
Svar till Aya Skrivet av Susanne
Det står i receptbeskrivningen. Kul att du tycker om receptet!
Skrivet av Aya
Hej ! Jag undrar var i ugnen man ska grädda kakan ?

Tack för ett bra recept !
Aya
Svar till Kaja Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, det låter gott!
Skrivet av Kaja
Tack för ett bra recept! Jag testade med citron och vitchoklad och det blev mycket gott. Tog dock mindre av citronen än motsvarande mängd apelsin. Annars hade rutorna nog blivit för sura.
Svar till Susanne Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
Svar till isabel Skrivet av Susanne
Jag har inte provat det så jag vet faktiskt inte. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Skrivet av isabel
Hej, väldigt bra sida med massa goda bakverk och maträtter! Jag undrar, kan man ha i lite bakpulver i kaksmeten så att kakan blir lite högre? :)
Mvh Isabel
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Jag förstår det. Problemet är att det är svårt att hålla reda på allt så jag har försökt välja det vanligaste - glutenfritt, laktosfritt och vegetariskt. Däremot skulle jag kanske i framtiden kunna ha med även mjölkfritt i sökfunktionen när jag bygger ut den om det är enkelt att ta reda på vilka livsmedel som är mjölkfria och inte. Sedan är ju problemet med de här livsmedlen som innehåller "spår av" mjölk eller ytterst lite som t.ex. då mörk choklad och smör som de flesta intoleranta ändå tål.
Jag ska förtydliga det angående mörka chokladen, det har jag missat.
Hoppas att kakorna blev goda! :)
Skrivet av Christina
Hej!

Trevlig sida ni har här, med en hel del gott verkar det som.
Något jag dock skulle uppskatta, som gluten- och mjölkproteinintolerant, är om ni kunde benämna recepten som är mjölkfria, som just mjölkfria istället för laktosfria. Sedan bör det kanske läggas till att mörk choklad är inte per automatik laktos-, eller mjölkfri bara för att den är mörk. ;)
Tror dock jag ska testa att göra dessa kakor.
Svar till JelenaNelly Skrivet av Susanne
Hade du verkligen i apelsinskal? För det är i apelsinskalet det mesta av apelsinsmaken sitter.
Skrivet av JelenaNelly
tyckte att det blev för mycket mandelmassa-smak. kände nästan inget av apelsinen och lite för sött för min smak.
Svar till Veronica Skrivet av Susanne

Ja du kan ta vetemjöl eller ströbröd. Syftet är att kakan inte ska fastna i pappret.

Kul att du gillar min receptsajt! :)

Skrivet av Veronica
Hej!

Går det att använda något annat istället för potatismjöl?
Tack för att du lägger upp såna bra recept! Använder mig av den här sidan jätteofta :)
Svar till amira Skrivet av Susanne
Ja man kan göra kokosmassa. Det är som mandelmassa fast kokos istället för mandel.
Skrivet av amira
kan man änvända något annat än mandelmassa?
något liknande alltså ?
Svar till Jennie Skrivet av Susanne
Utan apelsin blir det ju inga apelsinmandelrutor. Men du kan ju prova citron eller lime, det kanske blir gott eller någon annan smaksättning, kaffe kanske? Skriv gärna om du provar!
Svar till madelene Skrivet av Susanne
Det går nog bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av madelene
går de bra o ha hasselnöts choklad?
Skrivet av Jennie
Kan man skippa apelsinjuicen och ha i något annat istället?
Skrivet av elif
jag har provat det.och blev god.
Skrivet av Susanne
Svar till Emil: Det går tyvärr inte att använda matberedare vad jag vet för du ska bara riva det yttersta orangea skalet, var noga med att inte få med något av det vita. Matberedaren kan inte vad jag vet snurra på apelsinen så att den river skalet jämnt runt om. Men eftersom man bara river det yttersta går det väldigt fort att riva för hand. Det brukar inte ta mig mer än 2-3 minuter.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl