Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Ingredienser:
Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 2 msk potatismjöl
Kaka:
- 500 g mandelmassa
- 1 st apelsin
- 4 st ägg
Garnering:
- 100 g mörk choklad
Utrustning:
- 1 st
ugnsform 20x30 cm och bakplåtspapper
eller aluminiumfolie - elvisp
- rivjärn
- citruspress
- ev. matberedare
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
-
Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och klipp till ett bakplåtspapper som passar och vik det efter kanten. Man kan också själv göra en form i aluminiumfolie, då behövs ej bakplåtspapper, utan man smörjer och mjölar aluminiumformen istället.
Bred ut rumsvarmt smör i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret, använd gärna en slickepott. Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen. Ta mer potatismjöl om det behövs så att hela ytan täcks. Syftet med detta är att kakan inte ska fastna i pappret som den annars gör.
- ca 2 msk smör
- ca 2 msk potatismjöl
Smort och mjölat bakplåtspapper. -
Riv mandelmassan grovt. Detta kan man göra antingen förhand på rivjärn eller också kan man använda en matberedare så går det snabbare. Lägg den rivna mandelmassan i en bunke.
- 500 g mandelmassa
Riven mandelmassa. -
Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress. Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.
- 1 st apelsin
Riv apelsinskalet. Pressad apelsinsaft. Tillsätt rivet apelsinskal och apelsinsaft. -
Dela äggen. Lägg äggulorna tillsammans med mandelmassa och apelsin i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.
- 4 st ägg
Tillsätt äggulorna. Äggvitorna. -
Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.
Mandelmassa, apelsin och äggulor blandat. -
Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.
Vispade äggvitor. Vänd ner äggviteskummet. Smeten är klar. -
Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter (samma för varmluft).
Smeten i formen. Grädda i ugnen. Färdiggräddad kaka. -
Smält chokladen försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, den får inte koka för då blir den kornig.
(Det räcker med att värma på så länge att drygt hälften av chokladen smält, så smälter resten om du rör om av redan befintlig värme.)
- 100 g mörk choklad
Smält chokladen. Färdigsmält choklad. -
Bred chokladen över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna. Lägg bitarna i en plastburk med lock och ta bakplåtspapper mellan lagren.
Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys, se förvaringstips.
Bred chokladen över kakan. Utbredd choklad. Skär i rutor. Chokladen har stelnat. Apelsinmandelrutor att servera.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Tack för ett bra recept !
Aya

webmaster

webmaster

webmaster
Mvh Isabel

webmaster
Jag ska förtydliga det angående mörka chokladen, det har jag missat.
Hoppas att kakorna blev goda! :)
Trevlig sida ni har här, med en hel del gott verkar det som.
Något jag dock skulle uppskatta, som gluten- och mjölkproteinintolerant, är om ni kunde benämna recepten som är mjölkfria, som just mjölkfria istället för laktosfria. Sedan bör det kanske läggas till att mörk choklad är inte per automatik laktos-, eller mjölkfri bara för att den är mörk. ;)
Tror dock jag ska testa att göra dessa kakor.

webmaster

webmaster
Ja du kan ta vetemjöl eller ströbröd. Syftet är att kakan inte ska fastna i pappret.
Kul att du gillar min receptsajt! :)
Går det att använda något annat istället för potatismjöl?
Tack för att du lägger upp såna bra recept! Använder mig av den här sidan jätteofta :)

webmaster
något liknande alltså ?

webmaster

webmaster

webmaster