Citronkladdkaka

Ingredienser:
- 150 g smör
- 1 st citron
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vetemjöl
Garnering:
- ca 1 msk florsocker
Servering:
- ca 5 dl vispgrädde
Utrustning:
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull.
När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.
- 150 g smör
Hälften av smöret smält. Smält smör. -
Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.
(Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).
Smord och bröad form. -
Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.
- 1 st citron
Tvätta citron. -
Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.
Rivet citronskal. -
Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.
Citronsaften pressas ur. Pressad citronsaft. -
Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.
Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.
Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker. Smeten vispad. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)
- 1,5 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Citronkladdkakesmeten klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.
Citronkladdkakesmeten i formen. -
Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.
- ca 1 msk florsocker
- ca 5 dl vispgrädde
Färdiggräddad citronkladdkaka. -
Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.
Servera kakan kall med vispad grädde.
Serverad citronkladdkaka med florsocker.
Näringsvärden
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster
Hänvisar till mitt tidigare inlägg ang. resultatet...
Den blev väldigt lyckad..30 min..inte torr..fastän den blev tunn
Gjorde en florsocker topping ovanpå och ripplade smält mjölkchoklad över alltihopa...
Tog inte rivet skal...bara saften av 1 citron...
En favoritkaka...
Har precis satt in min form i ugnen...det jag funderar på..smeten blev väldigt lös...såg också kommentaren över att den blev torr...ja det blev ingen nivå i formen direkt..så misstänker att min blir torr också...återkommer med resultatet...

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster