Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Med ljuvligt god sötsyrlig smak och kladdigt krämig som en kladdkaka ska vara! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

    tvätta citron
    Tvätta citron.
  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

    citronsaften pressas ur
    Citronsaften pressas ur.
    pressad citronsaft
    Pressad citronsaft.
  6. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.

    Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.

    smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker
    Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  7. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    citronkladdkakesmeten klar
    Citronkladdkakesmeten klar.
  8. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.

    citronkladdkakesmeten i formen
    Citronkladdkakesmeten i formen.
  9. Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.

    färdiggräddad citronkladdkaka
    Färdiggräddad citronkladdkaka.
  10. Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

    Servera kakan kall med vispad grädde.

    serverad citronkladdkaka med florsocker
    Serverad citronkladdkaka med florsocker.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (119 g): 422 kalorier, 27 g kolhydrater, 33 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Välj äkta vispgrädde.

Hållbarhet och förvaring

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mille
Fantastiskt gott och enkel att göra, jag har missbrukat den😂😍 men jag gör dubbelt på allt bara söcker tar jag bara 3 dl inte 4 och serverar med bär helst inte grädde bara dem som vill. Tack för receptet 😊
Skrivet av Kerstin Hellerström
Alla dina recept är så fantastiska!
Skrivet av Ulf Hultén
Måste jag ha diskmedel när jag ska tvätta kan jag inte bara ha rent vatten
Skrivet av Kristoffer
Citronkladdkaka med diskmedel... mums! 😅
Skrivet av Bonnie
Jättegod och så lätt att göra. Fick massor av beröm för denna som dessert på min senaste middag och är perfekt med färska hallon och vispgrädde till.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest