Toscapaj med hallon och blåbär

Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk strösocker
Fyllning:
- 250-300 g (ca 3 dl) bär t.ex. hallon, blåbär
- 1,5 msk potatismjöl
- 2 msk strösocker
Toscasmet:
- 100 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
- 100 g mandelspån
Utrustning:
- 1 st pajform ca 26 cm i diameter
Ugn:
- Förgrädda pajskalet: 200 °C i nedre delen av ugnen i 10 minuter med över- och undervärme
- Grädda pajen: 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter
-
Smält smöret och låt det svalna.
(Det räcker att värma på kastrullen tills hälften smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme om man rör om lite. Då slipper smöret bli onödigt varmt.)
- 125 g smör
Smält smör. Räcker värma på tills hälften smält. -
Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.
(Tänk på att hälla upp eller väga mjölet. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir det svårt att få ihop pajdegen.)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk strösocker
Mjöl, bakpulver, strösocker. Blandat. -
Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en deg. Det går väldigt snabbt och enkelt med en sked eller slickepott.
(Skulle det vara svårt att få ihop degen har man sannolikt tagit för mycket vetemjöl. Då kan man tillsätta lite mer smält smör eller vatten.)
Smält smör tillsatt. Arbeta ihop till en deg. -
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.
Pajdegen uttryckt i en pajform. -
Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200°C.
Färdiggräddat pajskal. -
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
(Bären kan vara frysta men om det är mycket is bland bären så är det bra om man låter det tina lite och tar bort isen.)
- 250-300 g (ca 3 dl) bär t.ex. hallon, blåbär
- 1,5 msk potatismjöl
- 2 msk strösocker
Bären i pajskalet. Strö på socker, potatismjöl. -
Mät upp smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.
Värm upp under ständig omrörning (både under tiden smöret smälter och därefter). Smeten ska tjockna något. Ta bort kastrullen från värmen direkt när det börjar koka, när första bubblan kommer.
OBS! Om det kokar längre tid kan fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.
- 100 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
Smör, socker, mjöl och mjölk. Rör under tiden smöret smälter tills första bubblan. Smeten har tjocknat något. -
Rör ner mandelspånen.
- 100 g mandelspån
Tillsätt mandelspån. Toscasmeten klar. -
Klicka ut toscasmeten över bären.
Toscasmeten på bären. -
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Färdiggräddad toscapaj. En bit toscapaj med vaniljglass.
Pajdeg:
Fyllning:
Toscasmet:
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
/C
http://fondofhome.blogg.se - nyinvigd renoverings-/inredningsblogg
https://www.recepten.se/blogg

webmaster
Går den att göra med frysta bär?

webmaster

webmaster
tack för en enkel, härlig recept.

webmaster
Äter man den kall eller varm?

webmaster

webmaster