En god citronpaj med lime som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött - en riktigt god sötsyrlig paj som är en perfekt efterrätt och avrundning på en god middag.
En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde.
Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)
Näringsvärde per bit (124 g): 361 kcal, 38 g kolhydrater, 21 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer
Tips & tricks
Man kan smaksätta pajdegen med 1 msk citronsaft.
Planeringstips
Citronpajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering. Gör garneringen precis innan servering eftersom limeskivorna torkar och florsockret annars smälter.
Hållbarhet och förvaring
Citronpajen kan förvaras i kylskåp åtminstone 5 dagar. Pajen går bra att frysa och tina i mikron. I frysen håller sig pajen minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av sandra
Hej! Missade helt att man skulle ha citron och limesaft i fyllningen.
Hade bara det rivna från citron och limen.
Kommer det att påverka något i smaken eller behöver jag inte oroa mig?
Med vänlig hälsning, en stressad tjej som bakar denna för första gången.
️ Skrivet av Ann-Catrin
Smeten blir god, men fyllningen stelnar inte. Jag förstår inte vad jag gör för fel!
️ Skrivet av Sofia
Har en idé om att göra en citronpaj med mörkt choklad-pajskal.
Kan man ta ditt chokladpaj-skal och din citronpajsfyllning? Tänkte en riktigt mörk chokladbotten. Kanske mer som fransk chokladkaka.
Vad tror du?
️ Skrivet av Eva
Hej, ska inte pajskalet förgräddas?
️ Skrivet av mercy
Jag har gjort denna paj flera gånger. Den är såååååå gott. tack så mycket 😍😍
️ Skrivet av Oskar
Om man inte har grädde funkar det bra att blanda 1 dl creme fraiche (35% fett) och 1 dl mjölk. Servera med glass.
webmaster
Svar till
Carina
️ Skrivet av Susanne
Smart att göra en glasyr istället, tack för tips! Låter gott det med!
️ Skrivet av Carina
Mycket god kaka, men jag glömde att hälla i citron och lime saften i smeten. Istället gjorde jag en glasyr som jag smaksatte med citron och lime saften och bredde över kakan.
webmaster
Svar till
gunilla
️ Skrivet av Susanne
Det blir verkligen helt fullt i min pajform också (se bild i receptet före gräddning) men det har aldrig runnit över kanten. Men all fyllning ska ju få plats annars blir det ju för lite fyllning och det gör ju också att din paj blir plattare. Tar du extra ägg så blir det ju ännu mera fyllning så det verkar inte som en bra lösning då. Antingen måste du våga fylla pajskalet ända upp med fyllning, det ska inte bli någon fyllning över. Får inte fyllningen plats så behöver du en pajform med högre kant. Lycka till!
️ Skrivet av gunilla
Hej igen!
mindre form skulle innebära att jag får ännu mera fyllning över än jag har idag, det blir minst 0,5 dl över som inte går i pajskalet. Det har varit så fullt så jag har varit rädd att det ska rinna över kanten när det börjar höja sig.
Men ett extra ägg kan jag ju testa om jag ger mig på detta en gång till!
webmaster
Svar till
gunilla
️ Skrivet av Susanne
Vad synd. Konstigt dock om du ska behöva ändra i receptet, det är ju ett väl beprövat recept som dels jag själv gjort flera gånger men framförallt har det ju varit ute på min sajt många år och finns även många liknande recept på andra sajter och ingen har ju gett liknande feedback tidigare vad jag vet. Vet inte om jag tror på att det skulle bli bättre av mindre grädde och mer mjöl. Snarare skulle jag nog prova ett extra ägg i så fall. Men bästa är nog om du gör enligt receptet men provar en mindre pajform. Välj en som är 20-22 cm i diameter istället. Tar du en pajform som är 20 cm i diameter så gör det väldigt stor skillnad eftersom den pajformen har 44% mindre yta än en pajform med 24 cm i diameter. Då bör fyllningen också bli 44% högre automatiskt, dessutom blir den förhoppningsvis ännu högre med samma gräddningstid eftersom den då blir lite mindre gräddad som kanske gör att fyllningen inte sjunker ihop lika mycket. Tänk även på att sätta in pajen i ugnen direkt när du gjort klart fyllningen och hällt fyllningen i pajskalet.
️ Skrivet av gunilla
Hej o tack för snabbt svar, MEN tyvärr, jag har gjort som Du skriver.
jag får fortsätta med mindre grädde o mer mjöl i så fall.
webmaster
Svar till
gunilla
️ Skrivet av Susanne
Pajen blir ju ganska platt. Men om den blivit för platt så kan det kanske bero på en eller flera av följande anledningar:
En större pajform har använts.
Ägg och socker har inte vispats pösigt (en ljusgul fluffig smet).
När resten av ingrediensera till fyllningen tillsätts så ska har man rört/vispat för lång tid. Det ska inte röras/vispas längre tid än att det är blandat.
Så något eller flera av dessa tre grejer tror jag är lösningen. Vad tror du? Skriv gärna igen!
️ Skrivet av gunilla
hej!
gjorde allt enl receptet o det blev en helt platt skapelse som inte var tjockare än pajskalet o 1 cm fyllning.
det var inte kul, även om smaken fanns i koncentrat.
hur gör alla ni andra som får den hög o fin som på bilden?
har gjort om den med mindre grädde o mer mjöl, då blev den högre men inte så fin som på bilden!!!
tacksam för tipsen, för det verkar ju gå!
webmaster
Svar till
Nacer
️ Skrivet av Susanne
Jag hoppas du gillade slutresultatet! :)
️ Skrivet av Nacer
Mmmmmmmmm...
Det Doftar Gott och ser mmmmmmm...ut.
får hoppas det smakar som det doftar!
Wish me luck!
webmaster
Svar till
Alexander
️ Skrivet av Susanne
Om man inte kyler ner pajskalet så halkar det ner när man gräddar det i ugnen. När degen halkar ner så blir den tjockare och mjukare. Så för att få pajskalet hårdare och "krispigare" så är det bra om pajdegen är tunn och har stått i kylen/frysen. Du kan ju även prova att nagga med en gaffel.
️ Skrivet av Alexander
Gott recept! Två frågor: varför bör man kyla ner pajskalet i kylen / frysen? Och har du nått tips på hur man kan få pajskalet till att bli lite hårdare eller "krispigare" när den är klar?
Mvh
Alexander
webmaster
Svar till
Pia
️ Skrivet av Susanne
Kul att höra! Låter gott och fint med jordgubbar och hallon! Tack för tips! :)
️ Skrivet av Pia
Bjöd på den här pajen till Valborg. Den blev mycket uppskattad av både barn och vuxna. Jag dekorerade pajen med jordgubbar och hallon istället för lime och serverade lättvispad grädde smaksatt med vanilj till. Detta blev hur gott som helst och kommer att göras om många gånger nu i sommar.
webmaster
Svar till
Viktor
️ Skrivet av Susanne
Tack! Hoppas den blev bra! :)
️ Skrivet av Viktor
Ska prova göra den ikväll! Du har väldigt bra och pedagogiska recept för amatörer som mig =) tack!
️ Skrivet av Garabet
wow jätte gott
webmaster
Svar till
Magnus
️ Skrivet av Susanne
Bra att veta! Tack! :)
️ Skrivet av Magnus
Väldigt god, fungerade utmärkt med glutenfritt mjöl.
tack för receptet, du är bäst!