Recepten.se – Recept> Efterrätter> Citronpaj med lime

Citronpaj med lime

En god citronpaj med lime som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött - en riktigt god sötsyrlig paj som är en perfekt efterrätt och avrundning på en god middag.
Citronpaj med lime
En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
Mängd: 10 bitar

Ingredienser:

Pajskal:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter

Så här gör du citronpaj:

    Pajskal:

  1. Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)

    mjöl och socker
    Mjöl och socker.
    mjöl och socker blandat
    Mjöl och socker blandat.
    smör tillsatt
    Smör tillsatt.
  2. Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.

    smöret ihoparbetat med mjöl och socker
    Smöret ihoparbetat med mjöl och socker.
  3. Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).

    (Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)

    vatten tillsätts
    Vatten tillsätts.
    pajdegen klar
    Pajdegen klar.
  4. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.

    pajdegen i pajformen
    Pajdegen i pajformen.
    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  5. Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.

    Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.

  6. Fyllning:

  7. Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.

    Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.

    (När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)

    citron och lime tvättade
    Citron och lime tvättade.
    riv skal av lime och citron
    Riv skal av lime och citron.
    citron och lime, klyvda på mitten
    Citron och lime, klyvda på mitten.
    citronsaft pressas ur
    Citronsaft pressas ur.
  8. Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  9. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.

    vetemjöl och vaniljsocker tillsatt
    Vetemjöl och vaniljsocker tillsatt.
    blandat till en jämn smet
    Blandat till en jämn smet.
  10. Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.

    grädde, citron, lime tillsatt
    Grädde, citron, lime tillsatt.
    fyllningen blandad och klar
    Fyllningen blandad och klar.
  11. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

    fyllningen i pajskalet
    Fyllningen i pajskalet.
    citronpajen gräddas i ugnen
    Citronpajen gräddas i ugnen.
  12. Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.

    citronpajen färdiggräddad
    Citronpajen färdiggräddad.
  13. Garnering:

  14. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

    citronpajen har svalnat
    Citronpajen har svalnat.
    citronpaj garnerad med skivad lime
    Citronpaj garnerad med skivad lime.
    citronpaj klar att serveras
    Citronpaj klar att serveras.
  15. Servering:

  16. Vispa grädden och servera med den.

    Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (124 g): 361 kcal, 38 g kolhydrater, 21 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Tips & tricks

Man kan smaksätta pajdegen med 1 msk citronsaft.

Planeringstips

Citronpajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering. Gör garneringen precis innan servering eftersom limeskivorna torkar och florsockret annars smälter.

Hållbarhet och förvaring

Citronpajen kan förvaras i kylskåp åtminstone 5 dagar. Pajen går bra att frysa och tina i mikron. I frysen håller sig pajen minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av sandra
Hej! Missade helt att man skulle ha citron och limesaft i fyllningen.
Hade bara det rivna från citron och limen.
Kommer det att påverka något i smaken eller behöver jag inte oroa mig?
Med vänlig hälsning, en stressad tjej som bakar denna för första gången.
Skrivet av Ann-Catrin
Smeten blir god, men fyllningen stelnar inte. Jag förstår inte vad jag gör för fel!
Skrivet av Sofia
Har en idé om att göra en citronpaj med mörkt choklad-pajskal.
Kan man ta ditt chokladpaj-skal och din citronpajsfyllning? Tänkte en riktigt mörk chokladbotten. Kanske mer som fransk chokladkaka.
Vad tror du?
Skrivet av Eva
Hej, ska inte pajskalet förgräddas?
Skrivet av mercy
Jag har gjort denna paj flera gånger. Den är såååååå gott. tack så mycket 😍😍
Skrivet av Oskar
Om man inte har grädde funkar det bra att blanda 1 dl creme fraiche (35% fett) och 1 dl mjölk. Servera med glass.
Svar till Carina Skrivet av Susanne
Smart att göra en glasyr istället, tack för tips! Låter gott det med!
Skrivet av Carina
Mycket god kaka, men jag glömde att hälla i citron och lime saften i smeten. Istället gjorde jag en glasyr som jag smaksatte med citron och lime saften och bredde över kakan.
Svar till gunilla Skrivet av Susanne
Det blir verkligen helt fullt i min pajform också (se bild i receptet före gräddning) men det har aldrig runnit över kanten. Men all fyllning ska ju få plats annars blir det ju för lite fyllning och det gör ju också att din paj blir plattare. Tar du extra ägg så blir det ju ännu mera fyllning så det verkar inte som en bra lösning då. Antingen måste du våga fylla pajskalet ända upp med fyllning, det ska inte bli någon fyllning över. Får inte fyllningen plats så behöver du en pajform med högre kant. Lycka till!
Skrivet av gunilla
Hej igen!
mindre form skulle innebära att jag får ännu mera fyllning över än jag har idag, det blir minst 0,5 dl över som inte går i pajskalet. Det har varit så fullt så jag har varit rädd att det ska rinna över kanten när det börjar höja sig.
Men ett extra ägg kan jag ju testa om jag ger mig på detta en gång till!
Svar till gunilla Skrivet av Susanne
Vad synd. Konstigt dock om du ska behöva ändra i receptet, det är ju ett väl beprövat recept som dels jag själv gjort flera gånger men framförallt har det ju varit ute på min sajt många år och finns även många liknande recept på andra sajter och ingen har ju gett liknande feedback tidigare vad jag vet. Vet inte om jag tror på att det skulle bli bättre av mindre grädde och mer mjöl. Snarare skulle jag nog prova ett extra ägg i så fall. Men bästa är nog om du gör enligt receptet men provar en mindre pajform. Välj en som är 20-22 cm i diameter istället. Tar du en pajform som är 20 cm i diameter så gör det väldigt stor skillnad eftersom den pajformen har 44% mindre yta än en pajform med 24 cm i diameter. Då bör fyllningen också bli 44% högre automatiskt, dessutom blir den förhoppningsvis ännu högre med samma gräddningstid eftersom den då blir lite mindre gräddad som kanske gör att fyllningen inte sjunker ihop lika mycket. Tänk även på att sätta in pajen i ugnen direkt när du gjort klart fyllningen och hällt fyllningen i pajskalet.
Skrivet av gunilla
Hej o tack för snabbt svar, MEN tyvärr, jag har gjort som Du skriver.
jag får fortsätta med mindre grädde o mer mjöl i så fall.
Svar till gunilla Skrivet av Susanne

Pajen blir ju ganska platt. Men om den blivit för platt så kan det kanske bero på en eller flera av följande anledningar:

  • En större pajform har använts.
  • Ägg och socker har inte vispats pösigt (en ljusgul fluffig smet).
  • När resten av ingrediensera till fyllningen tillsätts så ska har man rört/vispat för lång tid. Det ska inte röras/vispas längre tid än att det är blandat.

Så något eller flera av dessa tre grejer tror jag är lösningen. Vad tror du? Skriv gärna igen!

Skrivet av gunilla
hej!
gjorde allt enl receptet o det blev en helt platt skapelse som inte var tjockare än pajskalet o 1 cm fyllning.
det var inte kul, även om smaken fanns i koncentrat.
hur gör alla ni andra som får den hög o fin som på bilden?
har gjort om den med mindre grädde o mer mjöl, då blev den högre men inte så fin som på bilden!!!
tacksam för tipsen, för det verkar ju gå!
Svar till Nacer Skrivet av Susanne
Jag hoppas du gillade slutresultatet! :)
Skrivet av Nacer
Mmmmmmmmm...
Det Doftar Gott och ser mmmmmmm...ut.
får hoppas det smakar som det doftar!
Wish me luck!
Svar till Alexander Skrivet av Susanne
Om man inte kyler ner pajskalet så halkar det ner när man gräddar det i ugnen. När degen halkar ner så blir den tjockare och mjukare. Så för att få pajskalet hårdare och "krispigare" så är det bra om pajdegen är tunn och har stått i kylen/frysen. Du kan ju även prova att nagga med en gaffel.
Skrivet av Alexander
Gott recept! Två frågor: varför bör man kyla ner pajskalet i kylen / frysen? Och har du nått tips på hur man kan få pajskalet till att bli lite hårdare eller "krispigare" när den är klar?
Mvh
Alexander
Svar till Pia Skrivet av Susanne
Kul att höra! Låter gott och fint med jordgubbar och hallon! Tack för tips! :)
Skrivet av Pia
Bjöd på den här pajen till Valborg. Den blev mycket uppskattad av både barn och vuxna. Jag dekorerade pajen med jordgubbar och hallon istället för lime och serverade lättvispad grädde smaksatt med vanilj till. Detta blev hur gott som helst och kommer att göras om många gånger nu i sommar.
Svar till Viktor Skrivet av Susanne
Tack! Hoppas den blev bra! :)
Skrivet av Viktor
Ska prova göra den ikväll! Du har väldigt bra och pedagogiska recept för amatörer som mig =) tack!
Skrivet av Garabet
wow jätte gott
Svar till Magnus Skrivet av Susanne
Bra att veta! Tack! :)
Skrivet av Magnus
Väldigt god, fungerade utmärkt med glutenfritt mjöl.
tack för receptet, du är bäst!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl