Jordgubbstårta

Sommarens höjdpunkt är jordgubbstårtan, en gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Mmmmm...
Jordgubbstårta
Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1 (vaniljkräm):

  • 2 dl vaniljkräm
    • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)

Fyllning 2:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka jordgubbstårta så här:

  1. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter.

    Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen.

    instruktion steg 1.1 jordgubbstårta
    Använder slickepott för att smörja.
    instruktion steg 1.2 jordgubbstårta
    Smord och bröad form.
  2. Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp.

    instruktion steg 2.1 jordgubbstårta
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 2.2 jordgubbstårta
    Vispa med elvisp.
    instruktion steg 2.3 jordgubbstårta
    Ljus och fluffig smet.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.

    instruktion steg 3.1 jordgubbstårta
    Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
    instruktion steg 3.2 jordgubbstårta
    Blanda.
  4. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sek med elvisp eller rör för hand med en stor slev).

    (Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda det för den skull inte onödigt länge.)

    instruktion steg 4.1 jordgubbstårta
    Tillsätt mjölblandningen.
    instruktion steg 4.2 jordgubbstårta
    Blanda ihop.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

    instruktion steg 5.1 jordgubbstårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 jordgubbstårta
    Grädda i ugnen.
  6. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

    instruktion steg 6 jordgubbstårta
    Färdiggräddad tårtbotten.
  7. Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsankräm bör den stå i kylskåp minst 10 minuter.

    • 2 dl vaniljkräm
      • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)
    instruktion steg 7 jordgubbstårta
    Hemgjord vaniljkräm.
  8. Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan.

    instruktion steg 8.1 jordgubbstårta
    Jordgubbar till fyllningen.
    instruktion steg 8.2 jordgubbstårta
    Mosade jordgubbar.
  9. Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta.

    instruktion steg 9 jordgubbstårta
    Vispa grädden.
  10. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

    instruktion steg 10 jordgubbstårta
    Dela sockerkakan i 3 delar.
  11. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen.

    instruktion steg 11.1 jordgubbstårta
    Understa botten på tårtfat.
    instruktion steg 11.2 jordgubbstårta
    Bred på vaniljkräm.
  12. Lägg på nästa tårtbotten (mitten-delen).

    Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt.

    Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden (spara resten till garneringen).

    instruktion steg 12.1 jordgubbstårta
    Lägg på mitten-tårtbottnen.
    instruktion steg 12.2 jordgubbstårta
    Bred på mosade jordgubbar.
    instruktion steg 12.3 jordgubbstårta
    Bred på vispad grädde.
  13. Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå.

    Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Jag har inte gjort det på bilderna.

    Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

    instruktion steg 13.1 jordgubbstårta
    Lägg på översta bottnen.
    instruktion steg 13.2 jordgubbstårta
    Bred på resten av grädden.
    instruktion steg 13.3 jordgubbstårta
    Garnera med jordgubbar.
    instruktion steg 13.4 jordgubbstårta
    En tårtbit.
    instruktion steg 13.5 jordgubbstårta
    Tårtan i genomskärning.

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn, helst inom 1 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Elin
Tack för detta recept! Jag gjorde det glutenfritt och mjölkfritt på följande vis: Köpte en färdig glutenfri tårtbottenmix. Vaniljkrämen gjorde jag på sojamjölk och vaniljextrakt, majsstärkelse och socker. Grädde använde jag sojagrädde. Min man blev väldigt glad på sin födelsedag igår!
Skrivet av Julia
Dålig guide för nybörjare.
Svar till Jesper Skrivet av Susanne
Ja det ser så ut. Dock kan man inte ha copyright på recept så jag kan inte göra något åt det annat än att tycka att det är trist att de som har en hel redaktion inte kan skapa mer unikt innehåll. Tack för informationen!
Skrivet av Jesper
Hej Susanne,

Jag tror att Tasteline.com kanske har tagit ditt recept https://www.tasteline.com/recept/jordgubbstarta-3/

Ingredienserna och instruktionerna är för lika för att vara en slump.

Hälsningar
Jesper
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Jag menar över- och undervärme vilket jag menar i alla mina recept om inget annat anges. Tänk på att även om du har en varmluftsugn så är varmluft bara en funktion på ugnen liksom inställningen över- och undervärme som är standardinställningen. Välj alltid över- och undervärme om inget annat anges i ett recept för bästa resultat (gäller alla recept, inte bara mina). Kul att du tycker om mina sida! 😊

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest