Recepten.se – Recept> Tårtor & bakelser> Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Sommarens höjdpunkt är jordgubbstårtan, en gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Mmmmm...
Jordgubbstårta
Jordgubbstårta - Gräddtårta med jordgubbar. Den perfekta sommartårtan.
Skriv ut   Mejla
Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Mängd: 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1 (vaniljkräm):

  • 2 dl vaniljkräm
    • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)

Fyllning 2:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Baka jordgubbstårta så här:

  1. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter.

    Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen.

    instruktion steg 1.1 jordgubbstårta
    Använder slickepott för att smörja.
    instruktion steg 1.2 jordgubbstårta
    Smord och bröad form.
  2. Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp.

    instruktion steg 2.1 jordgubbstårta
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 2.2 jordgubbstårta
    Vispa med elvisp.
    instruktion steg 2.3 jordgubbstårta
    Ljus och fluffig smet.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.

    instruktion steg 3.1 jordgubbstårta
    Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
    instruktion steg 3.2 jordgubbstårta
    Blanda.
  4. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sek med elvisp eller rör för hand med en stor slev).

    (Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda det för den skull inte onödigt länge.)

    instruktion steg 4.1 jordgubbstårta
    Tillsätt mjölblandningen.
    instruktion steg 4.2 jordgubbstårta
    Blanda ihop.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

    instruktion steg 5.1 jordgubbstårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 jordgubbstårta
    Grädda i ugnen.
  6. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

    instruktion steg 6 jordgubbstårta
    Färdiggräddad tårtbotten.
  7. Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsankräm bör den stå i kylskåp minst 10 minuter.

    • 2 dl vaniljkräm
      • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)
    instruktion steg 7 jordgubbstårta
    Hemgjord vaniljkräm.
  8. Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan.

    instruktion steg 8.1 jordgubbstårta
    Jordgubbar till fyllningen.
    instruktion steg 8.2 jordgubbstårta
    Mosade jordgubbar.
  9. Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta.

    instruktion steg 9 jordgubbstårta
    Vispa grädden.
  10. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

    instruktion steg 10 jordgubbstårta
    Dela sockerkakan i 3 delar.
  11. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen.

    instruktion steg 11.1 jordgubbstårta
    Understa botten på tårtfat.
    instruktion steg 11.2 jordgubbstårta
    Bred på vaniljkräm.
  12. Lägg på nästa tårtbotten (mitten-delen).

    Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt.

    Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden (spara resten till garneringen).

    instruktion steg 12.1 jordgubbstårta
    Lägg på mitten-tårtbottnen.
    instruktion steg 12.2 jordgubbstårta
    Bred på mosade jordgubbar.
    instruktion steg 12.3 jordgubbstårta
    Bred på vispad grädde.
  13. Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå.

    Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Jag har inte gjort det på bilderna.

    Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

    instruktion steg 13.1 jordgubbstårta
    Lägg på översta bottnen.
    instruktion steg 13.2 jordgubbstårta
    Bred på resten av grädden.
    instruktion steg 13.3 jordgubbstårta
    Garnera med jordgubbar.
    instruktion steg 13.4 jordgubbstårta
    En tårtbit.
    instruktion steg 13.5 jordgubbstårta
    Tårtan i genomskärning.

Information och tips

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn, helst inom 1 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Elin
Tack för detta recept! Jag gjorde det glutenfritt och mjölkfritt på följande vis: Köpte en färdig glutenfri tårtbottenmix. Vaniljkrämen gjorde jag på sojamjölk och vaniljextrakt, majsstärkelse och socker. Grädde använde jag sojagrädde. Min man blev väldigt glad på sin födelsedag igår!
Skrivet av Julia
Dålig guide för nybörjare.
Svar till Jesper Skrivet av Susanne
Ja det ser så ut. Dock kan man inte ha copyright på recept så jag kan inte göra något åt det annat än att tycka att det är trist att de som har en hel redaktion inte kan skapa mer unikt innehåll. Tack för informationen!
Skrivet av Jesper
Hej Susanne,

Jag tror att Tasteline.com kanske har tagit ditt recept https://www.tasteline.com/recept/jordgubbstarta-3/

Ingredienserna och instruktionerna är för lika för att vara en slump.

Hälsningar
Jesper
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Jag menar över- och undervärme vilket jag menar i alla mina recept om inget annat anges. Tänk på att även om du har en varmluftsugn så är varmluft bara en funktion på ugnen liksom inställningen över- och undervärme som är standardinställningen. Välj alltid över- och undervärme om inget annat anges i ett recept för bästa resultat (gäller alla recept, inte bara mina). Kul att du tycker om mina sida! 😊
Skrivet av Malin
Hej!

Älskar dina recept och har testat flera 😍 men undrar alltid över när det endast står 175 grader i ungen. Menas det då i varmluftsugn eller vanlig? Ska vara lite olika tid då..
Svar till Miranda Skrivet av Susanne
Det är en botten som man delar i tre våningar (eller två om man hellre vill det). Vad roligt att du tycker om min hemsida! 😊
Skrivet av Miranda
Hej, jag vill bara börja med att säga att jag älskar din hemsida och hela konceptet med bilder osv. Det uppskattas alltid när jag bakar med dina recept!
Jo, jag har en liten fråga...
Är receptet för en botten som man delar eller två?
Jag ska nämligen göra en ganska hög tårta och undrar därför hur jag ska göra med mängden ingredienser.
Tack.
Svar till Hanna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat någon annan variant. Men du kan ju googla på andra recept på tårtbottnar så hittar du säkert något utan potatismjöl. Sedan kan du göra resten av receptet enligt det här. Berätta gärna hur det blev om du provar någon annan variant!
Skrivet av Hanna
Hej!!
Jag undrar om man kan göra tårtan utan potatismjöl?

Tack förhand!!
Svar till Prerna Persson Skrivet av Susanne
Ja det blir perfekt! Den blir som godast om man gör den på kvällen innan!
Skrivet av Prerna Persson
Hej,
Jag har fest på lördag. Kan man göra din jordgubbstårta på fredag kväll? Mvh tack på förhand
Skrivet av Lul
Jag älskar tårta
Min favorit tårta
Ääääääääääär
JORDGUBBSTÅRTA🎂🍰🎂🍰
Svar till Fredrika Skrivet av Susanne
Så bra att det gick att bygga på höjden! Tack för att du delar med dig av intressant information som hjälper flera! :)
Skrivet av Fredrika
Nu är det prövat att bygga i höjden o det gick bra! gjorde 2 x tårtbotten. misslyckades med den ena som sjönk lite ihop, men det gick bra iallafall, satt den högst upp så den blev mindre uppåt., inget man tänkte på när det var grädda på :)
Svar till Fredrika Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte hur det blir om man bygger upp den på höjden. Det kanske fungerar. Så om du provar skriv hemskt gärna och berätta hur det blev!
Skrivet av Fredrika
Kan man göra den med 2-3 extra fyllningar? Så den blir högre? Tänkte då baka 2 x tårtbottnar (i 2 omgångar)
Svar till Sofiw Skrivet av Susanne
Om du inte fick en tillräckligt hög kaka så kan det bero på att du tog en större form, det kan även bero på att inte vispat ägg och socker tillräckligt fluffigt. Det kan bero på bakpulvret och det kan bero på att du inte rört ihop smeten ordentligt eller rör för mycket och det kan även bero på att du tagit för mycket vetemjöl. Om du kommer på vad det kan berott på så skriv gärna och berätta!
Skrivet av Sofiw
Jag fick den knappt till 2 delar. Och gjorde precis som de stod i receptet
Svar till Pernilla Skrivet av Susanne
Kul att du gillar tårtan! Jag har aldrig gjort den i långpanna men du bör räkna på ytan och jämföra med cirkelytan i det här receptet. Jag tror det borde gå att dubbla om långpannans yta är dubbelt så stor. Jag tror att ugnstiden borde bli detsamma under förutsättning att smetens höjd i formen blir lika hög - d.v.s. att långpannans yta är dubbelt så stor. Om detta skiljer sig så blir det skillnad. Om du har en form med mindre yta så blir ju smetens tjocklek/höjd i formen högre och då blir gräddningstiden längre och tvärtom. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
Skrivet av Pernilla
Hej!
Fantastiskt god tårta! Gjort den flera gånger och den uppskattas alltid! Om jag vill göra tårtan i långpanna, har du något tips på hur jag ska göra då? Dubbla alla ingredienser? Ugnstid?
Svar till Kinda Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack så mycket! :)
Skrivet av Kinda
Tack för receptet, jättegott. Du är duktig Susanne!
Svar till saffe Skrivet av Susanne
Ja det kan man.
Skrivet av saffe
kan man ha jordgubbs sylt istället för jordgubbar
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl