Blåbärsbullar

Ingredienser:
Bulldeg:
- 50 g jäst för söta degar
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 3 tsk malen kardemumma
- 1,5 dl strösocker
- ca 15 dl (ca 900 g) vetemjöl
Fyllning:
- 150 g smör
- 200 g mandelmassa
- eller 200 g kokosmassa
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 4 dl blåbär
- 2 msk potatismjöl
Garnering:
- ev. 1 st ägg
- ca 1 dl pärlsocker
- eller ca 1 dl kokosflingor
Utrustning:
-
köksmaskin
eller - elvisp med vispar
- bullformar
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 50 g jäst för söta degar
Smulad jäst. -
Smält smöret i en kastrull.
- 200 g smör
Smör smälter. -
När smöret smält, häll på mjölken och rör om och värm om det behövs på till 34-37°C.
Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast rätt temperatur direkt när du blandat ner mjölken.
(Var noga med att röra om i botten innan du mäter. Enklast är att känna med ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det lagom varmt.)
- 5 dl mjölk
Smält smör. Smält smör blandat med mjölk som är fingervarmt. -
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.
Lös upp jästen i lite av degvätskan. Jästen upplöst. -
Tillsätt ägg, salt, kardemumma och strösocker.
- 2 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- 3 tsk malen kardemumma
Ägg, salt, strösocker och kardemumma tillsatt. -
Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen är smidig och släpper bunkens kanter.
- ca 15 dl (ca 900 g) vetemjöl
Mjölet arbetas in, här är degen för kladdig och behöver mera mjöl. Degen är smidig och släpper degrullen och kanterna och är klar. -
Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 minuter. Gör under tiden fyllningen.
(Jästiden beror på degvätskans temperatur och rumstemperaturen, drag m.m. Om det inte jäser vänta längre tid. Om du väntat över 90 minuter och det inte jäser så har förmodligen jästsvamparna dött av för hög värme på degvätskan.)
Degen ska jäsa. Lägg en bakhandduk över. -
Mätt upp smör, mandelmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke, låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
Blanda sedan ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar. Man kan även använda en matberedare och mixa ihop det.
- 150 g smör
- 200 g mandelmassa
- eller 200 g kokosmassa
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk malen kardemumma
Ingredienser till fyllningen. Fyllningen klar. -
När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i 4 delar (om du gör en sats).
Färdigjäst deg. Degen på bakbordet. -
Blanda de frysta blåbären med potatismjöl till fyllningen.
(Observera att blåbären ska tas direkt från frysen och inte tinas för de blir mosiga och mer svårhanterliga när de tinar.)
- 4 dl blåbär
- 2 msk potatismjöl
Frysta blåbär blandat med potatismjöl. -
Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.
En degdel utkavlad. -
Bred på (en fjärdedel av*) fyllningen på varje degdel och strö över (en fjärdedel av*) de frysta blåbären blandade med potatismjöl över degplattan.
* Om du gör en sats och har 4 degdelar.
Fyllningen utbredd. Blåbären utströdda. -
Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor.
Degplattan ihoprullad. Skär 2 cm tjocka skivor. -
Lägg bullskivorna i brödformar. Om det rullat ut några blåbär på bakbordet så tryck i dem i bullarna.
Låt jäsa under bakhandduk ca 20-30 minuter.
(Sätt på ugnen så den är varm när bullarna har jäst klart.)
Bullarna i bullformar. -
Pensla med uppvispat ägg om du vill (jag har inte gjort det, de blir lite finare om man gör det). Strö över pärlsocker eller kokosflingor efter tycke och smak.
- ev. 1 st ägg
- ca 1 dl pärlsocker
- eller ca 1 dl kokosflingor
Ogräddade blåbärsbullar. -
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 10-13 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakhanddukar.
Om man vill kan man sikta över florsocker vid servering.
Färdiggräddade blåbärsbullar.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
På söndag är det kanelbullens dag och då snor jag ihop dessa knådfria; lingonochmusslor.com
Kram
S, Evysdotter

webmaster
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)

webmaster

webmaster
Du kan ta mandelmassa istället. Eller också kan du ta smör, strösocker/florsocker och vaniljsocker som fyllning, det är också jättegott. Eller smör, socker och kokosflingor. Se recept på kanelbullar för att få måtten på ingredienserna.
Kokosmassa brukar finnas i affären på samma ställe som mandelmassa.

webmaster
Tack för ett mycket bra recept!

webmaster