Recepten.se – Recept> Småkakor> Nötkakor

Nötkakor

Goda och enkla kakor med nötter, ett recept som är både glutenfritt och laktosfritt!
nötkakor serveras
Goda nötkakor. Ett recept på glutenfria och laktosfria småkakor!
Skriv ut   Mejla
Tid: 35 min varav 2 x 8 min i ugnen
Mängd: 40 st

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 8 minuter med över- och undervärme

Baka nötkakor så här:

  1. I matberedare: Mät upp hasselnötter, strösocker och potatismjöl i en matberedare och kör tills nötterna är fint hackade.

    För hand: Hacka hasselnötterna fint och blanda med strösocker och potatismjöl i en bunke.

    hasselnötter, strösocker, potatismjöl i matberedare
    Hasselnötter, strösocker, potatismjöl i matberedare.
    ihopmixat
    Ihopmixat.
  2. I matberedare: Tillsätt äggen och kör så allt blir blandat (några sekunder tills det är blandat, inte längre tid för då kan man ha sönder äggtrådarna).

    För hand: Tillsätt äggen. Blanda inte längre tid än att smeten är blandad.

    tillsätter ägg
    Tillsätter ägg.
    kaksmeten blandad och klar
    Kaksmeten blandad och klar.
  3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper.

    Tryck i en nöt i mitten av varje kaka.

    kaksmeten utklickad på plåt
    Kaksmeten utklickad på plåt.
    en nöt nedtryckt i varje nötkaka
    En nöt nedtryckt i varje nötkaka.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i 8 minuter.

    Låt nötkakorna svalna.

    nötkakor gräddas mitt i ugnen
    Nötkakorna gräddas mitt i ugnen.
    färdiggräddade nötkakor
    Färdiggräddade nötkakor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (13 g): 59 kcal, 4 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa. Håller sig då ca 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Linnéa Elofsson
Mina favoritkakor. Tack för det pedagogiska receptet!
Skrivet av Nadja
Ett tips är att separera äggen och vispa vitorna till ett hårt skum som man sedan vänder ner i smeten. Då flyter inte kakorna ut. 😊
Skrivet av Heike
Hej, tack så mycket för det recept. Det är super enkelt. Jag har hasselnötskärnor mal dig själv. Jag kan rekommendera det. Smakar bättre. Gör inte kakor för stora. De blir väldigt stora i ugnen. Lite smet på plåt.
Skrivet av Lotta Polfeldt
Hej! Kakorna flyter ut väldigt mycket, ser jag på bilderna. Använde du stora ägg? Jag skulle önska litet högre kakor och undrar om det är äggens storlek som gör skillnad.
Skrivet av Bj ekstrand
I stället för en nöt I mitten klica i en klick vinbärsgele, när kakorna är nästan klara den tillbasks I ugnen för någon minut.
Musmums.
Skrivet av Jeanette
Hej! Jag har nyss gjort kakorna. Mina smälte inget alls och de blev fruktansvärt GODA! Jag använde brun farin istället för stråsocker men annars följde jag receptet :)
Svar till Cim Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om nötkakorna! :)
Skrivet av Cim
Fantastiskt goda nötkakor o superenkelt. Formen blev sådär, får jobba lite på det.
Svar till Salas Skrivet av Susanne
Nej det behöver det inte vara, det går bra med vanliga "råa" hasselnötter. Men har du bara rostade så kan du använda dem.
Skrivet av Salas
Skall vara rostat hasselnötter? Tack!
Svar till Tina Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra.
Skrivet av Tina
Hej Susanne!

Jag undrar om man kan hacka nötterna i en blender? Tack =)
Svar till Anneli Skrivet av Susanne
Hur många kakor det blir beror förstås på hur mycket smet man klickar ut till varje kaka. Men om du tycker dina blev lagom stora så kan du alltid göra dubbel sats om du vill ha fler kakor nästa gång.
Skrivet av Anneli
De var sjukt lätta att göra och gick jättefort! Jag gjorde rätt små kakor men fick bara 25 stycken ändå så är lite besviken på det. Jag slängde i lite blandad torkad frukt i smeten så blev de lite sötare och godare.
Skrivet av Nattljus
hrm, smeten blev alltför flytande, så jag fick hälla upp dem i små formar istället för klicka på papper. och så fick jag bara ut 24 st av satsen.
Svar till Elani Skrivet av Susanne
Det låter som att något blivit fel när de inte ens smakade gott. Smeten smakar alltid väldigt gott när jag gör dem.
Skrivet av Elani
Jag är tyvärr inte nöjd alls med detta receptet. Inte höll dom formen (nej, jag rörte inte mycket, bara tills det blandats), inte blev det 40st - fast jag gjorde dubbel recept fick jag bara 25 lagom stora hur små tycker du nötkakor ska vara egentligen. Men det jag verkligen är besviken över är ju att det inte smakar gott. Jag älskar nötkakor hur mycket som hälst men dessa kommer jag nok tyvärr att slänga. Tyckte inte om, och inte barnen.
Svar till Annette Skrivet av Susanne
Svar till Annette: Hur många kakor det blir beror ju på hur mycket smet du klickar ut i varje klick på plåten. Så det är bara du tar mindre smet i varje klick så blir det 40 st. Men annars så går det ju självklart bra att göra färre kakor också precis som du gjorde, så får man ju lite större kakor! Eventuellt kan man ha större kakor någon minut längre i ugnen.
Skrivet av Annette
kakorna blev fina, men jag fick inte ut 40st som det står.Jag fick ut 22st
Svar till linda Skrivet av Susanne
Svar till linda: Ja receptet stämmer. Jag tror att felet kan vara att du vispat/rört/kört med matberedare för länge efter att du tillsatt äggen. Vispa inte mer än att det blir blandat, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Jag har skrivit in det nu i receptbeskrivningen så att det blir tydligt då jag såg att även någon annan som kommenterat fått en rinnig smet vilket tyder på samma sak. Det här med att man inte ska blanda smeten för länge gäller i princip nästan alla recept med ägg i. Det är det absolut vanligaste felet så jag försöker skriva in det särskilt i receptbeskrivningen för att man inte ska göra det felet men i det här receptet hade jag tyvärr inte gjort det - förrän nu. Hoppas dina kakor gick att äta och att du vågar testa receptet någon mer gång!
Skrivet av linda
stämmer verkligen detta recept? kan det vara bara en msk potatis mjöl?...har nu gjort kakorna och dom rann ut på bakplåtspappret...gjorde det till en stor kaka och hoppas kunna dela den sen när den är klar i ugnen...
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Ja, jag tror det.
Skrivet av Linda
Går det att ta vanligt mjöl istället för potatismjöl?
Skrivet av Frida
Toppen att de är både laktos-och glutenfria, scoutbarnen, med en massa allergier (tur ingen nötallergi), kommer nog att gilla dem i morgon när vi har schlageruppvisning för föräldrarna!
Skrivet av Niklas
Min smet blev också rinnig (kanske för att jag inte hackade nöterna tillräckligt eller inte vispade så noga)så jag använde bakformar isf bakpapper och då blev det bra (och dessutom mycket snyggare!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl