Nötfärs / Köttfärs

Nötfärs
Nötfärs med mindre än 10 % fett.

Nötfärs eller köttfärs är malt kött från nötdjur och innehåller alltså 100% nötkött. Det passar bra att använda till biffar, köttbullar, hamburgare, lasagne med flera välkända recept. Köttfärs är en vanlig ingrediens i svensk husmanskost.

Nötfärs innehåller ca 10% fett vilket är mindre än fläskfärs och blandfärs vilket gör att nötfärsen är lite torrare.

För att hamburgare ska få heta hamburgare i Sverige måste de göras av 100% nötfärs.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för nötfärs:

  • Medium: 68°C
  • Genomstekt: 75°C

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av nötfärs.

Energi: 148 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 20 g
Fett: 8 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

minced beef, ground beef, minced meat

Finns i affären:

I köttdisken.

GI tips:

Köttfärs innehåller precis som annat kött väldigt lite kolhydrater och har därför lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Nötfärs man köper färsk i affären har väldigt kort hållbarhet. Du bör använda det samma dag eller frysa in direkt. Förvara aldrig nötfärs i mer än +4°C.

Pris:

ca 40-60 kr/kg

Köptips:

Passa på att köpa när det säljs för ca 40 kr/kg vilket de flesta affärer gör med jämna mellanrum. Passa på då och frys in i platta paket (så att de lättare tinar).

Ersätt med:

Blandfärs, fläskfärs.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lol
@Perry Nej du har fel. Meat = kött, pork = fläsk, beef = nöt.
Nu gjorde du allt bort dig. Pinsamt för alla.
Skrivet av Perry
Meat är fläskkött / griskött medans beef är nötkött. Minced meat är fläskfärs och mince beef är nötfärs.

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Frys in färsen - Frys in färsen och spara pengar. Köp storpack när färsen har bra pris.
Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest