Recepten.se – Recept> Nötkött> Nötfärs / Köttfärs

Nötfärs / Köttfärs

Nötfärs
Nötfärs med mindre än 10 % fett.

Nötfärs eller köttfärs är malt kött från nötdjur och innehåller alltså 100% nötkött. Det passar bra att använda till biffar, köttbullar, hamburgare, lasagne med flera välkända recept. Köttfärs är en vanlig ingrediens i svensk husmanskost.

Nötfärs innehåller ca 10% fett vilket är mindre än fläskfärs och blandfärs vilket gör att nötfärsen är lite torrare.

För att hamburgare ska få heta hamburgare i Sverige måste de göras av 100% nötfärs.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för nötfärs:

  • Medium: 68°C
  • Genomstekt: 75°C

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Kökshjälpen
Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av nötfärs.

Energi: 148 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 20 g
Fett: 8 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

minced beef, ground beef, minced meat

Finns i affären:

I köttdisken.

GI tips:

Köttfärs innehåller precis som annat kött väldigt lite kolhydrater och har därför lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Nötfärs man köper färsk i affären har väldigt kort hållbarhet. Du bör använda det samma dag eller frysa in direkt. Förvara aldrig nötfärs i mer än +4°C.

Pris:

ca 40-60 kr/kg

Köptips:

Passa på att köpa när det säljs för ca 40 kr/kg vilket de flesta affärer gör med jämna mellanrum. Passa på då och frys in i platta paket (så att de lättare tinar).

Ersätt med:

Blandfärs, fläskfärs.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lol
@Perry Nej du har fel. Meat = kött, pork = fläsk, beef = nöt.
Nu gjorde du allt bort dig. Pinsamt för alla.
Skrivet av Perry
Meat är fläskkött / griskött medans beef är nötkött. Minced meat är fläskfärs och mince beef är nötfärs.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Frys in färsen - Frys in färsen och spara pengar. Köp storpack när färsen har bra pris.