Nu gjorde du allt bort dig. Pinsamt för alla.
Nötfärs / Köttfärs
Recept med Nötfärs / Köttfärs
Näringsvärden
Nötfärs eller köttfärs är malt kött från nötdjur och innehåller alltså 100% nötkött. Det passar bra att använda till biffar, köttbullar, hamburgare, lasagne med flera välkända recept. Köttfärs är en vanlig ingrediens i svensk husmanskost.
Nötfärs innehåller ca 10% fett vilket är mindre än fläskfärs och blandfärs vilket gör att nötfärsen är lite torrare.
För att hamburgare ska få heta hamburgare i Sverige måste de göras av 100% nötfärs.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för nötfärs:
- Medium: 68°C
- Genomstekt: 75°C
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av nötfärs.
Energi: | 148 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20 g |
Fett: | 8 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
minced beef, ground beef, minced meatFinns i affären:
I köttdisken.GI tips:
Köttfärs innehåller precis som annat kött väldigt lite kolhydrater och har därför lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Nötfärs man köper färsk i affären har väldigt kort hållbarhet. Du bör använda det samma dag eller frysa in direkt. Förvara aldrig nötfärs i mer än +4°C.Pris:
ca 40-60 kr/kgKöptips:
Passa på att köpa när det säljs för ca 40 kr/kg vilket de flesta affärer gör med jämna mellanrum. Passa på då och frys in i platta paket (så att de lättare tinar).Ersätt med:
Blandfärs, fläskfärs.Nu gjorde du allt bort dig. Pinsamt för alla.
Läs gärna:
- Frys in färsen - Frys in färsen och spara pengar. Köp storpack när färsen har bra pris.