Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!
Fudgetårta

Ingredienser:
Chokladbotten:
- 150 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1,5 dl vetemjöl
Fudge:
- 75 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
Servering:
- ev. 3 dl vispgrädde
Utrustning:
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.
- 150 g smör
Smält smöret. -
Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.
(Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)
Använd slickepott. Smord och bröad form. -
Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Ägg och socker. Vispa med elvisp. -
Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.
Bakpulver, kakao, salt. Blanda. -
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.
(Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)
- 1,5 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl, smält smör. Blanda. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.
Färdiggräddad chokladbotten. -
Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.
- 75 g smör
Mät upp smör. -
Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
Ingredienser till fudge. -
Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.
Låt koka upp. Koka. -
Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.
Blank och fin fudge. Rör i smöret. Ihoprört. -
Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.
Fudge på chokladbotten. -
Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.
Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.
- ev. 3 dl vispgrädde
Färdig fudgetårta. En tårtbit.
Fudge:
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!

webmaster
Men jag ska testa när jag har någon att bjuda på den till :)
Vanlig sockerkaka, intressant. Hur blev det? För den vill man ju ha porös och inte kladdig? Kan du länka till något recept på "vanlig sockerkaka" så jag vet vilken du menar?

webmaster

webmaster
Jag brukar baka i 175° men lite kortare tid än du, men hur det blir det har ju mycket med ugnen att göra. Jag tar ut den innan den ser färdig ut, men inte så tidigt att den är lös när den svalnat. Kanske passar mitt sätt att baka in på hur jag rör ihop smeten?
Allt spelar nog in på resultatet, så gillar du elvisp så kör på det såklart :)

webmaster
Tack för tipset! Jag har provat både med och utan elvisp när jag gjort andra recept på kladdkakor och då har jag tyckt det blivit bättre med elvisp. Så det är kanske en smaksak? Eller bör man förändra tid i ugn eller annat när man rör ihop med sked? Annars gillar jag att spara tid och disk! :)
Tack för frystipset! Jag ska skriva in det.
Tack så mycket för att du skrev! Kul att du gillar min receptsajt! :)
Vidare lycka till med receptsajten, jag använder ofta dina recept och både dem och hur sidan är upplagd gillar jag mycket!
Ett litet tips! Elvispen kan man strunta i, för effekten en elvisp ger vill i alla fall inte jag ha i det här fallet - kladdigt är gott :)
Det är bara att röra ihop ägg och socker i en bunke, sen röra i smöret (hett! Så smälter sockret så smeten blir lenare!) och sen röra i övriga ingredienser utan att blanda dem först om man brukar göra det. Sparar både disk och tid.

webmaster