Fudgetårta

En supergod tårta som består av en chokladbotten med fudge ovanpå. Det är precis så gott som det låter så du måste prova helt enkelt.
fudgetårta
Tid: 2 timmar varav 30 minuters jobb
8-10 portioner

Ingredienser:

Chokladbotten:

Fudge:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.

    instruktion steg 1 fudgetårta
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.

    (Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)

    instruktion steg 2.1 fudgetårta
    Använd slickepott.
    instruktion steg 2.2 fudgetårta
    Smord och bröad form.
  3. Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.

    instruktion steg 3.1 fudgetårta
    Ägg och socker.
    instruktion steg 3.2 fudgetårta
    Vispa med elvisp.
  4. Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.

    instruktion steg 4.1 fudgetårta
    Bakpulver, kakao, salt.
    instruktion steg 4.2 fudgetårta
    Blanda.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    (Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)

    instruktion steg 5.1 fudgetårta
    Tillsätt vetemjöl, smält smör.
    instruktion steg 5.2 fudgetårta
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    instruktion steg 6.1 fudgetårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 6.2 fudgetårta
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.

    instruktion steg 7 fudgetårta
    Färdiggräddad chokladbotten.
  8. Fudge:

  9. Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.

    instruktion steg 8 fudgetårta
    Mät upp smör.
  10. Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.

    instruktion steg 9 fudgetårta
    Ingredienser till fudge.
  11. Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.

    instruktion steg 10.1 fudgetårta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 10.2 fudgetårta
    Koka.
  12. Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.

    instruktion steg 11.1 fudgetårta
    Blank och fin fudge.
    instruktion steg 11.2 fudgetårta
    Rör i smöret.
    instruktion steg 11.3 fudgetårta
    Ihoprört.
  13. Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.

    instruktion steg 12 fudgetårta
    Fudge på chokladbotten.
  14. Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.

    Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.

    instruktion steg 13.1 fudgetårta
    Färdig fudgetårta.
    instruktion steg 13.2 fudgetårta
    En tårtbit.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (106 g): 470 kalorier, 46 g kolhydrater, 30 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Variationstips

Tillsätt 2 msk kaffe i chokladbotten.

Hållbarhet och förvaring

Fudgetårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Linnea
Lätt att göra och perfekt att förbereda i god tid och förvara i frysen. Väldigt gott. Blev succé på vår sons dop!
Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!
Skrivet av Maria
Åh en ny favorit. Älskar kola och choklad. :)
Skrivet av Marcel
god tårta till min födelsedag!
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Det kan nog bli svårt att få den här att bli god med sötningsmedel eftersom den innehåller ganska mycket socker och dessutom sirap. Jag rekommenderar hellre att göra något annat recept.
Skrivet av Johanna
Hej, Den låter jättegod. Vet du om man kan använda andra sötningsmedel än socker? Och använder man samma mängd isåfall?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest