| Julmat |

Julköttbullar med julkryddor

Mycket goda julköttbullar kryddade med julkryddorna ingefära, kanel och nejlikor som ger extra god julsmak. Kanske låter det konstigt med dessa kryddor i köttbullar men det blir verkligen gott!

Självklart passar även vanliga köttbullar bra till jul, båda recepten är väldigt goda.

Servera gärna julköttbullarna med rödbetskornotto, mycket gott och vackert.

julköttbullar
Tid: 40 minuter
4 portioner, ca 40 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Använd laktosfri grädde.
Glutenfritt - Glutenintoleranta kan äta havregryn från "ren havre". Läs på förpackningen.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp havregryn, potatismjöl, grädde och vatten i en bunke. Blanda. Låt stå och dra 10 minuter.

    (Det gör att havregrynen suger upp en del av vätskan så att det blir mer som en gröt.)

    havregryn, potatismjöl, grädde, vatten
    Havregryn, potatismjöl, grädde, vatten.
    blandat
    Blandat.
  2. Tillsätt salt, svartpeppar, kanel, ingefära, nejlikor och ägg. Rör ihop allt med en sked.

    kryddor och ägg tillsatt
    Kryddor och ägg tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt köttfärsen. Blanda till en jämn smet med en sked.

    köttfärs tillsatt
    Köttfärs tillsatt.
    köttbullssmet
    Köttbullssmeten klar.
  4. Rulla runda köttbullar antingen med händerna eller använd två matskedar.

    rulla köttbullar
    Rulla köttbullar.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttbullarna på medelvärme ca 10 minuter. Köttbullarna ska få fin stekpanna runtom och genomstekta inuti utan att bli brända.

    Skaka pannan så att köttbullarna rullar runt eller använd stekpincett för att vända köttbullarna. Sänk värmen om stekytan blir för mörk.

    Det går bra att steka köttbullarna alltefter man rullar dem om man håller koll så alla blir lagom stekta. Man kan också rulla alla först och steka sen.

    Servera julköttbullarna på julbordet eller till en god lunch tillsammans med t.ex. rödbetskornotto.

    köttbullar steks
    Köttbullar steks.
    färdiga julköttbullar
    Färdiga julköttbullar.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (190 g): 364 kalorier, 8 g kolhydrater, 26 g fett, 26 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna med rödbetskornsotto eller rödbetssallad och sockerärtor eller haricots verts så blir tallriken färgglad.

Tips & tricks

Om du vill ha runda köttbullar så släpp inte ner köttbullarna i stekpannan för då blir de platta. Lägg ner dem försiktigt. Skaka pannan ofta. Det är mera jobb om man vill få dem runda men de blir förstås lika goda även om de blir mer fyrkantiga.

GI Tips

Köttbullarna har lågt GI.

Tips för att undvika tillsatser

Använd färsk grädde så är köttbullarna tillsatsfria.

Hållbarhet och förvaring

Köttbullarna går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. I kylskåp håller de sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till S.Martin Skrivet av Susanne
Jag tror det blir bra med lök också! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av S.Martin
Hej!
Det är första gången jag testar dessa julköttbullarna och jag tycker de är goda, men saknar nog löken... Kan man ha i lök utan att fördärva den goda smaken?
//S.Martin
Svar till Inga-Lill Andremo Skrivet av Susanne
Så bra! Trevligt att höra att det blev lyckat!
Skrivet av Inga-Lill Andremo
Jättegoda köttbullar med smak av julen,gjorde av ett kilo köttfärs, fasta,runda och fina blev dom också.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest