Köttfärslimpa

Köttfärslimpa är en god klassisk maträtt med köttfärs som kräver liten arbetsinsats och är enkelt. Ett bra alternativ till att göra köttbullar eller pannbiffar av färsen. Prova gärna olika sorters färs t.ex. älgfärs eller lammfärs. Receptet kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Den goda brunsåsen till gör man enkelt av spadet som också ger den god smak.
köttfärslimpan serverad
Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
4 portioner

Ingredienser:

Brunsås:

Ev: Serveringsförslag:

Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 45-60 minuter
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillaga köttfärslimpa så här:

  1. Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

    Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.

    ströbröd och mjölk
    Ströbröd och mjölk.
    färdigsvällt, som en gröt
    Färdigsvällt, som en gröt.
    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.

    tillsätt lök, salt, peppar, ägg
    Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
    blandad smet
    Blandad smet.
  3. Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

    tillsätt köttfärs
    Tillsätt köttfärs.
    blandad köttfärssmet
    Blandad köttfärssmet.
  4. Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

    Lägg smörklickar ovanpå.

    utklickad smet
    Utklickad smet.
    forma till en limpa
    Forma till en limpa.
    smörklickar
    Smörklickar.
  5. Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C i 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

    Koka under tiden potatis om du vill servera med det.

    i ugnen
    I ugnen.
  6. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

    Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.

    färdiggräddad köttfärslimpa
    Färdiggräddad köttfärslimpa.
    skiva upp vid servering
    Skiva upp vid servering.
  7. Brunsås:

  8. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

    • Steksky från köttfärslimpan
    • 2 msk vetemjöl
    sky och vetemjöl
    Sky och vetemjöl.
    vispa ihop
    Vispa ihop.
  9. Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.

    späd med mjölk
    Späd med mjölk.
    rör ner soja
    Rör ner soja.
  10. Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

    Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)

    koka upp såsen
    Koka upp såsen.
  11. Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (247 g): 393 kalorier, 17 g kolhydrater, 25 g fett, 25 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sergio.Martinis
Utmärkt recept- säger jag som inte gillar recept Också många
bra
Skrivet av Aspsusa
Utmärkt recept - säger jag som inte gillar recept. Också många bra kommentarer, man blir lätt nostalgisk över hur nätet var ~10-15 år sedan :-). Många inspirerande tips, här kommer mina, som fokuserar på att göra allt så enkelt som möjligt, så få ingredienser som möjligt:

1. Kyckling/höns/broilerfärs + pesto. Oljan i peston balanserar det väldigt magra köttet. Grön pesto är gott, men ser inte vackert ut. Röd pesto ser bättre ut. Pesto arrabiata (chili) är det jag fastnat för på sista tiden, men man måste se upp med hur starkt man vill ha det! Ca hälften av en 180-200g burk tycker jag är lagomt (starkt) till 400 gram färs.
Peston och färsen blandar man lättast i en platspåse (blir extremt klåttigt annars pga all olja, och svårt att inte överarbeta alltsammans).
Detta kommer att läcka en hel del olja i ugnen. Blir inte alltid vackert. Men mkt gott! Är man organiserad nog att drapera långsmala skivor av paprika över limpan (fäst med tandpetare) för sista 20-30 min i ugn blir det ännu bättre.
(Man kan försöka sig på färs med grön pesto inrullad i färs med röd pesto - ser snyggt ut skivat iaf. Då är det bäst att ta ganska litet pesto i den inre färsen och kanske lägga till ett ägg i den.)

2. Min mammas klassiska lökfärs, ett recept från antingen Knorr eller BlåBand:
Blanda en påse fransk löksoppa i 2dl gräddfil. Låt svälla så länge du har tålamod. Blanda löksoppsgrädfilen med 500-1000 gram nöt eller blandfärs, helst inte för mager.

Nu skall jag testa att ha i både ströbröd, grädde och ägg (ingredienser jag av lathet normalt undviker) i en kyckling-arrabiata limpa! Tack för inspirationen!
Skrivet av Gertrud
Jag har inte gjort den
MEN jag vill säga ett stort TACK till dig som gjort den här sidan med allt det jobb som måste ligga bakom
Om jag undrar nått recept går jag till din sida och ser om det finns just för att det är steg för steg med bilder Så glad 😃 för att det finns på din blogg
Må väl 💝🌸
Skrivet av Kerstin Cederberg
Jag gjorde köttfärslimpan ikväll när min son skulle komma på besök. Jag tillämpade flera av tipsen, vilket innebar att jag gjorde en skåra och fyllde med fetaost och honung, täckte med bacon ovanpå och tillagade köttfärslimpan i lergryta. Ovanpå lade jag sockerärtor, morötter, klyftor av rödlök och även potatisen hamnade i lergrytan. Hela rätten, allt i ett. Det blev mycket vätska till såsen och resultatet blev kanongott.
Tack!
Skrivet av igor
Färsen blev lyckad, baconskivorna var ett bra tips

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest