Köttfärslimpa är en god klassisk maträtt med köttfärs som kräver liten arbetsinsats och är enkelt. Ett bra alternativ till att göra köttbullar eller pannbiffar av färsen. Prova gärna olika sorters färs t.ex. älgfärs eller lammfärs. Receptet kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Den goda brunsåsen till gör man enkelt av spadet som också ger den god smak.
Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.
Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Sergio.Martinis
Utmärkt recept- säger jag som inte gillar recept Också många
bra
️ Skrivet av Aspsusa
Utmärkt recept - säger jag som inte gillar recept. Också många bra kommentarer, man blir lätt nostalgisk över hur nätet var ~10-15 år sedan :-). Många inspirerande tips, här kommer mina, som fokuserar på att göra allt så enkelt som möjligt, så få ingredienser som möjligt:
1. Kyckling/höns/broilerfärs + pesto. Oljan i peston balanserar det väldigt magra köttet. Grön pesto är gott, men ser inte vackert ut. Röd pesto ser bättre ut. Pesto arrabiata (chili) är det jag fastnat för på sista tiden, men man måste se upp med hur starkt man vill ha det! Ca hälften av en 180-200g burk tycker jag är lagomt (starkt) till 400 gram färs.
Peston och färsen blandar man lättast i en platspåse (blir extremt klåttigt annars pga all olja, och svårt att inte överarbeta alltsammans).
Detta kommer att läcka en hel del olja i ugnen. Blir inte alltid vackert. Men mkt gott! Är man organiserad nog att drapera långsmala skivor av paprika över limpan (fäst med tandpetare) för sista 20-30 min i ugn blir det ännu bättre.
(Man kan försöka sig på färs med grön pesto inrullad i färs med röd pesto - ser snyggt ut skivat iaf. Då är det bäst att ta ganska litet pesto i den inre färsen och kanske lägga till ett ägg i den.)
2. Min mammas klassiska lökfärs, ett recept från antingen Knorr eller BlåBand:
Blanda en påse fransk löksoppa i 2dl gräddfil. Låt svälla så länge du har tålamod. Blanda löksoppsgrädfilen med 500-1000 gram nöt eller blandfärs, helst inte för mager.
Nu skall jag testa att ha i både ströbröd, grädde och ägg (ingredienser jag av lathet normalt undviker) i en kyckling-arrabiata limpa! Tack för inspirationen!
️ Skrivet av Gertrud
Jag har inte gjort den
MEN jag vill säga ett stort TACK till dig som gjort den här sidan med allt det jobb som måste ligga bakom
Om jag undrar nått recept går jag till din sida och ser om det finns just för att det är steg för steg med bilder Så glad 😃 för att det finns på din blogg
Må väl 💝🌸
️ Skrivet av Kerstin Cederberg
Jag gjorde köttfärslimpan ikväll när min son skulle komma på besök. Jag tillämpade flera av tipsen, vilket innebar att jag gjorde en skåra och fyllde med fetaost och honung, täckte med bacon ovanpå och tillagade köttfärslimpan i lergryta. Ovanpå lade jag sockerärtor, morötter, klyftor av rödlök och även potatisen hamnade i lergrytan. Hela rätten, allt i ett. Det blev mycket vätska till såsen och resultatet blev kanongott.
Tack!
️ Skrivet av igor
Färsen blev lyckad, baconskivorna var ett bra tips
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl