Nöttårta med chokladgrädde

Ingredienser:
Nötbotten:
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
- eller 165 g (2,5 dl) hasselnötkärnor
Chokladgrädde:
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk starkt kaffe
- eller 1 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 2 msk kakao
- 3 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
- 50 g mörk choklad
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- elvisp med vispar
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Ta fram en rund form ca 22 cm i diameter.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna (så blir det lätt att flytta tårtan när den är klar).
Förbered de malda hasselnötterna om du inte köpt färdigt hasselnötsmjöl genom att mala hasselnötterna.
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
- eller 165 g (2,5 dl) hasselnötkärnor
Rund form med bakplåtspapper och smörjda kanter. - 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
-
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus pösig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt hasselnötsmjölet till ägg- och sockersmeten.
Vispa eller rör ihop till en jämn smet.
- 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
- eller 165 g (2,5 dl) hasselnötkärnor
Hasselnötsmjölet tillsatt. Smeten klar. - 165 g (3,3 dl) hasselnötsmjöl
-
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 min i 200°C.
Kakan ska vara torr i mitten när den tas ut. Låt sedan svalna.
Smeten i formen ogräddad. Gräddad nötbotten. -
Vispa grädden medelhårt.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Blanda vatten och snabbkaffepulver om du inte har bryggt starkt kaffe.
- 1 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
Vatten blandat med snabbkaffepulver. -
Tillsätt kaffe, kakao, strösocker och vaniljsocker till den vispade grädden.
Blanda till en jämn smet - chokladgrädde.
- 2 msk kakao
- 3 msk strösocker
- 1 msk starkt kaffe
- eller 1 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 1 tsk vaniljsocker
Kaffe, kakao, strösocker, vaniljsocker tillsatt. Chokladgrädde. -
Flytta över den helt avsvalnade nötbotten till ett tårtfat.
Bred ut chokladgrädden ovanpå nötbotten.
Nötbotten på tårtfat. Chokladgrädden utbredd. -
Hacka chokladen till garneringen och strö ut den ovanpå chokladgrädden.
Ställ tårtan i kylskåp och förvara den fram till servering. Tårtan håller sig fräsch i minst 3 dygn i kylskåp så man kan göra den i god tid före festen.
Överbliven tårta håller sig minst en vecka i kylskåp, troligtvis betydligt längre om den mot förmodan inte skulle bli uppäten innan dess. Den kan också frysas och håller sig då i flera månader.
- 50 g mörk choklad
Hackad choklad. Nöttårtan klar att servera. En tårtbit.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Om man inte kan äta nånting som smakar kaffe, vad kan man byta ut det mot?

webmaster

webmaster
När jag mal hasselnötter blir inte 165 g lika med 2,5 dl. Snarare 4 dl. Vad är det som inte stämmer?

webmaster
Jag får inte min kaka torr i mitten. Den har stått inne en halvtimme men är fortfarande inte torr i mitten? OBS!
att jag har sänkt temperaturen till 150 gr nu för att den inte ska bli bränd i kanterna. Har följt receptet noga!?

webmaster

webmaster
Kan det funka med mandelmjöl istället?

webmaster
Så får se om jag vågar.

webmaster

webmaster
Ewa

webmaster
Tack för bra recept!!!