Recepten.se – Recept> GI> Morotsbiffar

Morotsbiffar

Goda köttfärsbiffar med rivna morötter. Enkelt recept på god och billig mat som dessutom är hälsosam med lågt GI om du serverar med fullkornspasta.
morotsbiffar
Enkelt och gott recept på morotsbiffar serverade med kokt bulgur, kokta haricots verts samt kall chilisås.
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Ev: Serveringsförslag:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skala och riv morötterna på rivjärn eller i matberedare.

    Förbered det du vill servera med som har längre koktid t.ex. kokt bulgur.

    instruktion steg 1 morotsbiffar
    Riven morot.
  2. Mät upp köttfärs, salt, peppar och ev. chilipeppar och basilika. Blanda.

    instruktion steg 2.1 morotsbiffar
    Köttfärs och kryddor.
    instruktion steg 2.2 morotsbiffar
    Blanda.
  3. Blanda ner de rivna morötterna.

    instruktion steg 3.1 morotsbiffar
    Tillsätt rivna morötter.
    instruktion steg 3.2 morotsbiffar
    Blanda.
  4. Tillsätt oljan och blanda så det blir en kladdig smet som går att forma biffar av.

    instruktion steg 4 morotsbiffar
    Blanda i olja.
  5. Forma smeten till biffar.

    instruktion steg 5 morotsbiffar
    Forma till biffar.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör, när det slutat bubbla är det dags att börja steka. Sänk värmen och stek på låg-medelvärme ca 5 minuter på varje sida så att biffarna får lite färg utan att bli brända och blir genomstekta.

    Under tiden du steker morotsbiffarna kan du passa på att förbereda de tillbehör du vill servera med som sås och grönsaker.

    instruktion steg 6.1 morotsbiffar
    Stek ca 5 min på ena sidan.
    instruktion steg 6.2 morotsbiffar
    Stek ca 5 min på andra sidan.
  7. Servera morotsbiffarna med de tillbehör du vill ha, följande är mina förslag som både går snabbt att tillaga och blir gott; kokt bulgur, kokta haricots verts (koka ca 1-2 minuter i lättsaltat vatten) och kall chilisås (blanda bara crème fraiche med chilikrydda och lite salt).

    Den kalla chilisåsen går bra att blanda ihop direkt i crème fraiche-burken vilket sparar disk.

    instruktion steg 7 morotsbiffar
    Kall chilisås.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (213 g): 249 kcal, 6 g kolhydrater, 15 g fett, 23 g protein, 2 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Variationstips

Ta palsternacka istället för morötter. Variera kryddningen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mikael
Om man ska steka biffarna och man tycker att dom inte håller i hop så har jag ett litet tipps. Efter du har format biffarna så lägger du dom på ett fat och sedan lägger du biffarna i frysen i ca 30 minuter. Resultat blir att biffarna håller i hop när du steker dom.
Skrivet av Galdor
Dessa biffar är troligen ett utav mina favoritrecept från den här sidan. Kryddar ofta rikligt med svartpeppar, chili och cayennepeppar och serverar med klyftpotatis, tzatziki och valfri sallad. Fantastiskt gott!
Svar till Susanne Skrivet av hej
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Svar till Jag Skrivet av Susanne
Jag tror det. Prova 200°C ca 15-20 minuter. Jag kan dock inte lova att det blir bra eftersom jag aldrig provat. Detta är alltså min gissning. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Skrivet av Jag
jag undrar om: JAG VILL INTE STEKA! kan man ha biffarna i ugnen istället? :) <33
Svar till Susanne Skrivet av Annika
Ja det blev gott :)
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Det blir säkert gott med lök också!
Skrivet av Annika
Tror jag ska laga det här till middag ikväll men ha i lök också! Tycker det är gott med lök.
Skrivet av yvonne pira
om alla tycker att dom inte verkar hålla ihop varför inte ha i lite potatismjöl vetemjöl eller maizena
Skrivet av yvonne pira
jag hade lite grädde och curry garam massala i
Svar till Malin Skrivet av Elin
Smart med ägg i. Då håller de kanske ihop lite bättre. Ska testa det
Skrivet av Malin
De blev helt underbara. Grymt goda! Följde receptet förutom att jag hade lite mindre olja och ett ägg i också. Mina biffar blev inte ett dugg torra, utan saftiga. Perfekta helt enkelt!
Skrivet av Monica
Mycket goda biffar. Jag hade lite mer salt och en
vitlok. Mina blev safftiga. Ska definitivt laga dessa biffar igen.
Skrivet av Marcus
Kanongott!
Skrivet av Susanne
Svar till viktoria: Det finns biffrecept med ägg och utan ägg så det är inte säkert att det gör något i ditt fall med pannbiffen, dock har jag ju inte sett receptet på den. Ägget klistrar ihop biffarna lite, därmed inte sagt att det blir smuligt utan ägg, men det blir lite annorlunda men gör ingen jättestor skillnad vad jag har märkt. Men kanske finns någon annan som vet mer om detta som läser det här som kan ge ett bättre svar?
Skrivet av viktoria
jag har en fråga jag gjorde pannbiff glömde att ha i ägg så nu är frågan. Gör det något? vad har ägget för funktion? vet att det inte har något med just detta recept att göra. men hoppas det inte gör något att jag frågar endå
Skrivet av Madde
Jättegoda!
Skrivet av Therese
Väldigt goda biffar. Håller dock med om att de blir lite torra. Ska prova något av era tips nästa gång.
Skrivet av Susanne
Svar till Barbara: Det är ungefär samma GI vad jag vet.
Skrivet av Barbara
Jag undrar om man ersätter vanliga mjölk produkter med laktosfria produkter får man lägre GI värde?
Skrivet av Håkan
Jag brukar blanda i sweet Chilisås , fetaost och rödlök , sedan bryner jag dem bara och sedan in i ugnen på 125 grader tills de är klara , då blir det inte torra .
Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Tips för saftigare köttfärsbiffar är att steka dem kortare tid. För att de ändå ska bli genomstekta så får du höja temperaturen lite på spisen. Du kan också prova att bryna till dem först på lite högre temperatur och sedan sänka för att de ska bli genomstekta utan att bli brända.
Skrivet av Linda
Jag brukar göra sånna här biffar, älskar dom. Men mina blir alltid så himla torra, kan du ge ett tips för att dom inte ska bli det? Ha det bra.
Skrivet av Malin
Jag älskar dessa biffar. De är otroligt enkla att göra och smakar jätte gott. Nyttigt och gott på samma gång! Det har blivit ett av mina standard recept.
Skrivet av Ett par
Testade att göra dessa biffar.
Men ändrade om recepten en aning, tillsatte hackad lök och använde malen vitpeppar och grovmalen svartpeppar istället för bara malen peppar.

Biffarna blev hur goda som helst!
Bra med en hemsida där man kan få inspiration. :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl