Chokladkladdkaka
Underbart lyxig och kladdig chokladkladdkaka som är en kladdkaka med mycket riktig choklad i. Det blir skillnad jämfört med kakao. En riktigt god, härligt krämig och mäktig chokladkaka.
En bit chokladkladdkaka serverad med vispad grädde.
Tid: ca 40 min + 2 timmar att svalna och stelna
Mängd: 10 bitar
Ingredienser:
Servering:
Laktosfritt - Mörk choklad är ofta laktosfri men kontrollera detta. Smör innehåller ytterst lite laktos som de flesta tål annars finns mjölkfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Smält smör och choklad i mindre bitar på svag värme under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då tills allt smält och det blir en jämn fin blank smet.
Smör och choklad.
Smält smör och choklad.
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Smord rund form.
Tillsätt ägg, strösocker och salt till chokladsmeten. Vispa till en jämn smet.
Ägg, strösocker, salt tillsatt.
Smeten blandad.
Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet.
Vetemjöl tillsatt.
Smeten klar.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Kladdkakan är klar när mitten av kakan gungar om man stöter till den lite.
Smeten i formen.
Gräddad chokladkladdkaka.
Låt svalna och stelna först i rumstemperatur och sedan i kylskåp.
(Är det kallt ute kan man ställa ut den övertäckt.)
Chokladkladdkakan har stelnat.
Pudra eventuellt över florsocker. Servera med vispad grädde eller glass.
Chokladkladdkaka med florsocker.
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (88 g): 387 kcal, 34 g kolhydrater, 26 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven chokladkladdkaka i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.
1
️ Skrivet av Taina Porvari
2025-02-04 22:50
Jättegod, blev som tryffel när den stelnat. Taina
️ Skrivet av Camilla
2025-01-10 16:32
Supergod!
️ Skrivet av Elvira
2020-08-18 17:14
Väldigt god och kladdig!
1