Glutenfri mandelkladdkaka

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Servering:
- ev. ca 1 tsk florsocker
- ca 5 dl vispgrädde
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme i en kastrull, när drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från plattan. Rör om tills allt smöret smält.
- 150 g smör
Smält smör. Allt smör smält. -
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med mandelmjöl eller kokosflingor.
(Detta steg kan hoppas över om man har en bra form där det inte fastnar eller om man inte tycker det gör så mycket om det blir svårt att ta snygga bitar.)
Smord form med mandelmjöl. -
Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.
Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp och kör först så det blir blandat och därefter full effekt ca 30 sekunder.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Alla ingredienser tillsatta. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175°C ca 19 minuter. Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och skaka försiktigt formen, när kakan dallrar endast i den mittersta hälften av kakan så blir den perfekt kladdig när den svalnat tycker jag. Gräddar man för länge så slutar kakan att dallra, tänk på att det hänger på enstaka minuter på slutet så öppna gärna och testa att skaka försiktigt flera gånger. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en större eller mindre ugnsform, en större ugnsform ger kortare gräddningstid.
Glutenfri kladdkakssmet i formen. Färdiggräddad glutenfri kladdkaka. -
Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt, minst en timme i kylskåp.
Pudra över florsocker och servera den glutenfria kladdkakan med vispad grädde. Ät och njut!
- ev. ca 1 tsk florsocker
- ca 5 dl vispgrädde
Kylskåpskall glutenfri kladdkaka. En bit glutenfri kladdkaka serverad.
Näringsvärden
LCHF Tips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Tänkte baka denna kakan till midsommar till en som inte tål gluten. Är det ok att byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl?
Tack på förhand.
Trevlig midsommar
Christina

webmaster

webmaster