Recepten.se – Recept> Efterrätter> Glutenfri mandelkladdkaka

Glutenfri mandelkladdkaka

En otroligt god glutenfri kladdkaka som innehåller mandelmjöl istället för vetemjöl. Otroligt god, krämig mandelkladdkaka som smälter i munnen, lagom söt och med lite sälta som förhöjer chokladsmaken. Godare än vanlig kladdkaka och lika enkel att göra.
glutenfri mandelkladdkaka
En bit glutenfri mandelkladdkaka serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 30 minuter varav 19 min i ugnen
Mängd: 8-10 bitar

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull, när drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från plattan. Rör om tills allt smöret smält.

    smält smör
    Smält smör.
    allt smör smält
    Allt smör smält.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med mandelmjöl eller kokosflingor.

    (Detta steg kan hoppas över om man har en bra form där det inte fastnar eller om man inte tycker det gör så mycket om det blir svårt att ta snygga bitar.)

    smord form med mandelmjöl
    Smord form med mandelmjöl.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.

    Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp och kör först så det blir blandat och därefter full effekt ca 30 sekunder.

    alla ingredienser tillsatta
    Alla ingredienser tillsatta.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  4. Häll smeten i formen.

    Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175°C ca 19 minuter. Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och skaka försiktigt formen, när kakan dallrar endast i den mittersta hälften av kakan så blir den perfekt kladdig när den svalnat tycker jag. Gräddar man för länge så slutar kakan att dallra, tänk på att det hänger på enstaka minuter på slutet så öppna gärna och testa att skaka försiktigt flera gånger. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en större eller mindre ugnsform, en större ugnsform ger kortare gräddningstid.

    glutenfri kladdkakssmet i formen
    Glutenfri kladdkakssmet i formen.
    färdiggräddad glutenfri kladdkaka
    Färdiggräddad glutenfri kladdkaka.
  5. Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt, minst en timme i kylskåp.

    Pudra över florsocker och servera den glutenfria kladdkakan med vispad grädde. Ät och njut!

    kylskåpskall glutenfri kladdkaka
    Kylskåpskall glutenfri kladdkaka.
    en bit glutenfri kladdkaka serverad
    En bit glutenfri kladdkaka serverad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (113 g): 460 kcal, 21 g kolhydrater, 40 g fett, 6 g protein

LCHF Tips

Byt ut strösockret mot lite mindre mängd sötströ, ca 1,5 dl och vaniljsockret mot halva mängden vaniljpulver.

Hållbarhet och förvaring

Förvara mandelkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hedda
Det är ju bra att den är laktosfri. 1.:varför ska man ha mandelmjöl. 2.:
Skrivet av Mona Kiefe
Den här har blivit min favorit och jag har gjort den många gånger. Så enkel och lyckas alltid. Brukar göra dubbel sats så blir den högre. Tack för ett jättebra och gott recept.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Vad roligt att läsa!! :) Ja, det här är mitt favoritrecept på kladdkaka, jag tycker den är godare än "vanlig" med vetemjöl.
Skrivet av Anna
Har letat länge efter en god kladdkaka som är glutenfri och har nu äntligen hittat den!!! Försöker även dra ned på socker så jag tog knappt en dl socker och inget florsocker på och den blev så himla god!!! TACK!!! Kan tillägga att jag förvarade den i kylskåp tills vi skulle äta den.
Svar till Jennie Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om den! Det här receptet är ett av mina personliga favoriter. 😊
Skrivet av Jennie
Har gjort den flera gånger och även som muffins, blir supergott varje gång 😋
Svar till RoseMarie Renlund Skrivet av Susanne
Tänk på att det är stor skillnad på ytan så om du tar en så pass mycket större form blir gräddningstiden betydligt kortare. Men har du koll på den i ugnen så går det bra men jag rekommenderar att du börjar kolla den redan efter 12 minuter om du har en så stor form.
Skrivet av RoseMarie Renlund
Hej! Har bakat din glutenfria mandelkladdkaka som bara är sååååå god! Jag använde en 20 cm bakform och kontrollerade efter 19 min. Eftersom hela kakan dallrade fick den vara inne några minuter till. Tror att jag ska testa en 24 cm form och 19 min, vad tror du?
Svar till Kajsa Skrivet av Susanne
Vad tråkigt. Det mest sannolika är att du gräddat den för länge. Läs igenom instruktionerna noga och återkom gärna med frågor om något är oklart.
Skrivet av Kajsa
Min blev torr och smaklös, som sockerkaka, inget kladd 😣
Skrivet av Sko
Gott
Svar till Christina Olsson Skrivet av Susanne
Se detta recept på kladdkaka med kokosmjöl.
Skrivet av Christina Olsson
Hej!
Tänkte baka denna kakan till midsommar till en som inte tål gluten. Är det ok att byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl?
Tack på förhand.
Trevlig midsommar
Christina
Skrivet av Viktoria
Det var så lite så 😊
Svar till Vjollca Berisha Skrivet av Susanne
Ja det är precis som Viktoria skriver. Tack Viktoria! 👍
Skrivet av Viktoria
Svar till Vjollca: punkt 3 innebär att hon tillsätter de ingredienserna till det smälta smöret.
Skrivet av Vjollca Berisha
Har ni använda smöret på kakan eller nej
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Kul att du också tycker det! Tack för att du skrev!
Skrivet av Sara
Gjorde den igår. Mycket gott och även godare än en normal kladdkaka. Tack
  1
Recept och foto: Susanne Jarl