Det här var inte sista gången😀
Piroger

Ingredienser:
Pirogdeg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g smör
- eller margarin
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk salt
- 5 dl grahamsmjöl
- eller vetemjöl
- 7 dl vetemjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Pirogfyllning 1:
- 250 g blandfärs
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 2 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk chilisås
- 1 tsk salt
- 1 krm grovmalen svartpeppar
Pirogfyllning 2:
- 1 st gul lök
- 100 g champinjoner
- 0,5 st röd paprika
- 250 g blandfärs
- 2 msk olivolja
- 1,5 msk äkta soja
- 1,5 msk balsamvinäger
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 tsk timjan
Ugn:
- 225 °C i nedre delen av ugnen i 14-16 minuter med över- och undervärme
Pirogdeg
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37°C. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.Tillsätt salt och socker och rör om.
Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.
Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.
Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 5 st större ca 20 cm i diameter och 10 st lite mindre ca 15 cm i diameter.
Lägg på fyllning (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.
Låt jäsa ca 20 minuter.
Pensa med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225°C i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.
Pirogfyllning 1
Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja.Fräs köttfärsen och finfördela den med stekspaden. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter.
Tillsätt tomatpuré och chilisås.
Strö över salt och peppar och rör om ordentligt. Låt steka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar, tomatpuré.
Pirogfyllning 2
Hacka löken fint, skiva champinjonerna och skär i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar.Fräs köttfärs i olivolja och sojan som du häller på.
Finfördela köttfärsen med stekspaden.
Tillsätt hackad lök, champinjoner och paprika. Häll på balsamvinäger och strö över salt, svartpeppar och timjan.
Låt steka tillsammans ca 5-8 min.
Smaka av och tillsätt ev. mer salt och timjan.



Näringsvärden
Matlåda
Tips & tricks
Det här var inte sista gången😀
Rekommenderas!
JAg skulle nog göra klart pirogerna och grädda dom någon dag innan och sedan frysa in, sen värma upp i ugnen eller i micron:)
mvh em

webmaster
Jag tror det går bra, se bara till att plasta in med plastfolie eller plastpåse så att pirogerna inte torkar. Ställ in dem i kylen. Sedan kan det nog vara bra att kyla fyllningen innan man lägger in den i pirogdegen.
När man sedan gräddar pirogerna så räkna med några minuter extra eftersom de är kylskåpskalla.
Jag tänkte göra det här receptet när jag fyller år. Undrar om det går att göra klart allt tills innan dom ska in i ugnen på tex förmiddagen, och sen sätta in dom i ugnen på kvällen vid 18 tiden?
Eller blir dom förstörda då?
Någon som vet?
Eller kan man förbereda på något annat sätt?

webmaster
Det blev mycket goda piroger!
Riktigt goda. Det blir inte sista gången.

webmaster

webmaster

webmaster
Svar till Hanna: Ja du penslar hela pirogen, hela ovansidan och kanterna.
Om du byter ut grahamsmjölet mot vetemjölet så blir det alltså 5+7 = 12 deciliter vetemjöl, kanske räcker det med 11 deciliter.

webmaster