Piroger

Piroger är gott! Här är ett recept på pirogdeg med två olika fyllningar! Det här receptet tar lite tid att göra men det blir många och goda portioner och pirogerna går bra att frysa. Receptet på pirogdeg innehåller grahamsmjöl för att göra pirogerna nyttigare och matigare.
piroger
En pirog med fyllning 2 enligt receptet. Mycket god, serverad med gurka och tomater.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 ½ timme
Mängd: 10 portioner

Ingredienser:

Pirogdeg:

Pensling:

Pirogfyllning 1:

Pirogfyllning 2:

Ugn:

  • 225 °C i nedre delen av ugnen i 14-16 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Pirogdeg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37°C. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.

Tillsätt salt och socker och rör om.

Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.

Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 5 st större ca 20 cm i diameter och 10 st lite mindre ca 15 cm i diameter.

Lägg på fyllning (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Pensa med uppvispat ägg.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225°C i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Pirogfyllning 1

Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja.

Fräs köttfärsen och finfördela den med stekspaden. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter.

Tillsätt tomatpuré och chilisås.

Strö över salt och peppar och rör om ordentligt. Låt steka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar, tomatpuré.

Pirogfyllning 2

Hacka löken fint, skiva champinjonerna och skär i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar.

Fräs köttfärs i olivolja och sojan som du häller på.

Finfördela köttfärsen med stekspaden.

Tillsätt hackad lök, champinjoner och paprika. Häll på balsamvinäger och strö över salt, svartpeppar och timjan.

Låt steka tillsammans ca 5-8 min.

Smaka av och tillsätt ev. mer salt och timjan.

Pirogfyllningar
1. Recept på fyllning 1 med köttfärs, lök, morot, tomatpuré och chilisås. 2. Recept på fyllning 2 med köttfärs, lök, champinjoner och paprika.
pirogdeg som bakas ut
3. Lägg några skedar köttfärsfyllning på ena sidan av den utkavlade degen. Lämna utrymme på sidorna. 4. Vik över degen och tryck ihop kanten med en gaffel. Låt dem därefter jäsa.
piroger på plåt
5. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. 6. Grädda dem därefter i ugnen.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (266 g): 512 kcal, 58 g kolhydrater, 21 g fett, 20 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Pirogerna går utmärkt att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Bitte
Vilka piroger! Bästa!
Det här var inte sista gången😀
Skrivet av Kristina Bäckrud
Jag ock min mormor ska baka piroger men degen vill bara komma ut ur bunken! Har vi gjort fel? Men den ser väldigt god ut.Mamma kommer snart ock testar våra piroger!!!!/Lo tio år
Skrivet av Camilla
Super bra recept. Har gjort med köttförsfyllning ,ost och skinka+ pizzakrydda och bara ost. Går utmärkt att frysa och värma i micron vid behov
Rekommenderas!
Svar till Albana Skrivet av Calle
Albana. Mjölk/smör blandningen är antagligen för varm och då dör jästen.
Skrivet av Albana
Hej. Jag håller på att göra piroger men degen jäser inte. Den är likadan hela tiden. Har jag gjort något fel?
Skrivet av emma
Hejsan:)
JAg skulle nog göra klart pirogerna och grädda dom någon dag innan och sedan frysa in, sen värma upp i ugnen eller i micron:)
mvh em
Svar till Linda Skrivet av Susanne

Jag tror det går bra, se bara till att plasta in med plastfolie eller plastpåse så att pirogerna inte torkar. Ställ in dem i kylen. Sedan kan det nog vara bra att kyla fyllningen innan man lägger in den i pirogdegen.

När man sedan gräddar pirogerna så räkna med några minuter extra eftersom de är kylskåpskalla.

Skrivet av Linda
Hej!

Jag tänkte göra det här receptet när jag fyller år. Undrar om det går att göra klart allt tills innan dom ska in i ugnen på tex förmiddagen, och sen sätta in dom i ugnen på kvällen vid 18 tiden?
Eller blir dom förstörda då?
Någon som vet?

Eller kan man förbereda på något annat sätt?
Skrivet av Amanda
Har gjort dessa flera gånger. Riktigt gott!
Skrivet av Johanna
Tack förr recepet! Ska testa receptet i helgen, kommer nog smaka utmärkt! :)
Svar till Cecilia Skrivet av Madeleine
Vill man efterlikna originalfyllningen mer så kan man ju ta quornfärs istället. Eventuellt sojafärs, men det har jag aldrig ätit så jag är osäker på hur mycket köttfärs det smakar. Det finns ju också ost utan löpe, till exempel Västan och finska ostar.
Svar till Fatima Skrivet av Susanne
Kul att höra! ;)
Skrivet av Fatima
Tack Susanne!
Det blev mycket goda piroger!
Riktigt goda. Det blir inte sista gången.
Svar till Fatima Skrivet av Susanne
Nej undersidan behöver inte penslas, utan du penslar bara ovanpå och på kanterna.
Skrivet av Fatima
Ska man pensla undersidan också? Eller endast översidan och kanterna?
Skrivet av Sofie
Smakar degen mycket annorlunda utan socker?
Skrivet av Cecilia
Vill man ha en vegetarisk fyllning istället kan man ha spenat, morötter, lök och paprika m.m. Ev. ost om man äter löpe. Sen är de bara att krydda efter vad man tycker om, jättejättegott!
Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Du kan utesluta balsamvinäger. Du får smaka av med de andra kryddorna och kanske ta lite mera soja.
Skrivet av Susanne

Svar till Hanna: Ja du penslar hela pirogen, hela ovansidan och kanterna.

Om du byter ut grahamsmjölet mot vetemjölet så blir det alltså 5+7 = 12 deciliter vetemjöl, kanske räcker det med 11 deciliter.

Skrivet av Hanna
Om man byter ut grahamsmjölet mot vetemjöl ska man då ha de 7 vetemjöl?
Skrivet av Hanna
Man ska väl pensla i båda hållena på pirogen?
Skrivet av Anna
Vad kan man använda istället för balsamvinäger?
Skrivet av Sockertroll1
Underbara piroger lättbakade och goda.Man kan variera fyllningarna på många sätt. Vi lade till paprika pulver ca 1 tsk och 1 msk sambal olek. Jättegott.
Skrivet av Susanne
Svar till Cynthia: Hur de blir inuti beror på fyllningen. Moroten är redan mjuk innan du stoppar i fyllningen i degen och gräddar den i ugnen så den är mjuk även när pirogerna är klara. Så om man gör goda och saftiga fyllningar (vilket jag tycker de fyllningarna i receptet är) så blir pirogerna goda.
Skrivet av Cynthia
Hey jag undrar hur de blir inuti sen? Blir de torra och blir moroten mjuk?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl