Gulaschsoppa

Ingredienser:
- 1 st gul lök
- 4 st potatisar
- 1 st paprika
- ca 50 g smör att steka i
- 500 g nötfärs
- 6 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- 600 g krossade tomater
- 2 tsk kummin
- eller 2 tsk timjan
- ca 1 tsk salt
- ca 1 krm svartpeppar
Servering:
- ca 2 dl crème fraiche
- ev. persilja till garnering
-
Skala lök och potatis. Hacka löken.
(Bra att veta: Angivna mängder i receptet är inte så noga. Det går bra att justera och ta mer eller mindre köttfärs, potatis, krossade tomater etc och anpassa efter de mängder man har hemma så man slipper spara små skvättar. Soppan blir god nästan hur man än gör om man bara smakar av den på slutet, så den blir lagom salt.)
Hackad gul lök. -
Värm upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek löken så den blir blank. Lägg över den i en stor gryta.
- ca 50 g smör att steka i
Gul lök steks. Stekt gul lök i gryta. -
Skär potatisen i mindre bitar. Stek den i smör så den får lite färg. Lägg över i grytan.
(Man kan om vill hoppa över att steka potatisen och lägga över den i grytan direkt.)
Potatis i mindre bitar. -
Skär paprikan i mindre bitar. Stek den en stund i smör på medelvärme. Lägg över i grytan.
- 1 st paprika
Paprika steks. Paprika läggs över i grytan. -
Stek färsen i smör på medelvärme så den får lite färg. Salta och peppra efter behag. Lägg över färsen i grytan.
- 500 g nötfärs
Färsen steks. Färsen läggs över i grytan. -
Tillsätt vatten, buljongtärning, krossade tomater och kummin eller timjan.
- 6 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- 600 g krossade tomater
- 2 tsk kummin
- eller 2 tsk timjan
Krossade tomater tillsatt. Vatten tillsätts. Buljongtärning tillsätts. Kummin eller timjan tillsätts. -
Rör om och låt koka upp. Låt koka ca 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Känn gärna med en provsticka. Tiden det tar beror på hur stora bitar du skurit potatisen i och om och i så fall hur länge du stekt potatisen.
Mot slutet av koktiden - smaka av med salt och peppar.
Servera med crème fraiche och garnera ev. med persilja. Gulaschsoppan är god att servera med hembakat bröd till.
- ca 1 tsk salt
- ca 1 krm svartpeppar
- ca 2 dl crème fraiche
- ev. persilja till garnering
Rör om och låt koka. Färdig gulaschsoppa. Gulaschsoppa serverad med crème fraiche.
Näringsvärden
Matlåda
LCHF Tips
Hållbarhet och förvaring
Men Gud, vilka kommentarer du får här. Man tycker väl att folk kan ta receptet och använda det, eller låta bli. Bra förslag på tilllägg eller beröm räcker väl, man behöver inte sitta och småplocka detaljer och klaga!
Tack för alla recept, jag använder nästan bara dina recept när jag bakar & får alltid massor med beröm vad jag än bakar!
Jag är från Ungern, och jag läste din gulas ( gulyás ) soppa recept.
Absolut inte köttfärs, burk tomat creme fresh, neeeej!
1 lök
Olja eller matfett ( vi lagar mat i Ungern med olja eller fett absolut inte smör det är äkta recept )
paprikapulver 1 msd
Oxekött tärningar
Potatis
Kummin
1 persilje råt 1 gulråt, lite selleri, kanske 1~2 båtar vitlök
1 st färsk tomat ( delar i 4 bitar )max 1 eller halv paprika ( gul Ungersk spetsig paprika )
Peppar, salt, och vi gillar lite stark paprika gulyás måste vara stark.
Fräs löken
Tillsätt paprikapulver,
Kött och koka sakta, tillsätt salt peppar, kummin
Efter grönsaker
Slutligen tomat/paprika och potatis tärningar
Koka långsamt färdig 👍🏻
Vi tillsätter lite pasta ibland ( små nokedli på Ungerska )
Nokedli är färsk mjuk pasta ” gör vi av vatten mjöl salt och 1 st ägg. Vi äter i Ungern ofta nokedli till köttgtyta rätter. Super gott.
Ungersk sopper är inte tjocka som i Sverige, vi tillsätter ALDRIG burk tomat.
Du har super recepter, jag söker recept ofta på din sida och du är jätte duktig, men gulas soppa är inte samma.
Tackar dig för alla goda recept som du har.
Med vänlig hälsning, Martha 🙋♀️

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Enkel och pedagogisk beskrivning! Kommer fortsätta använda dina recept! :-)

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Nästan bra, men en sak bara. Gulyas hade aldrig färs!!!! Den har alltid nåt sorts kött bitar. Antingen små eller lite större men aldrig färs...
och använd hackade rå tomater ( även vit paprika) istället för krossade toomater. Prova gärna med morot- och pasternacka skivor + paprika pulver. :)
En sak till. Jag har läst av nån att några websidor skriver citron i gulyas..... gulyas har aldrig citron.
Hälsning från en ungersk kockerska ;)