Recepten.se – Recept> GI> Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

En mycket god gulaschsoppa som är en fyllig och matig soppa med köttfärs som är enkel och billig att göra. Gulasch härstammar från Ungern. Det här receptet är en förenklad variant med nötfärs istället för högrev.
gulaschsoppa
Mycket god gulaschsoppa serverad med en klick crème fraiche och en kvist persilja.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 min varav 10 min koktid
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt - Byt ut köttfärs mot quornfärs och köttbuljong mot grönsaksbuljong.

Gör så här:

  1. Skala lök och potatis. Hacka löken.

    (Bra att veta: Angivna mängder i receptet är inte så noga. Det går bra att justera och ta mer eller mindre köttfärs, potatis, krossade tomater etc och anpassa efter de mängder man har hemma så man slipper spara små skvättar. Soppan blir god nästan hur man än gör om man bara smakar av den på slutet, så den blir lagom salt.)

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
  2. Värm upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek löken så den blir blank. Lägg över den i en stor gryta.

    • ca 50 g smör att steka i
    gul lök steks
    Gul lök steks.
    stekt gul lök i gryta
    Stekt gul lök i gryta.
  3. Skär potatisen i mindre bitar. Stek den i smör så den får lite färg. Lägg över i grytan.

    (Man kan om vill hoppa över att steka potatisen och lägga över den i grytan direkt.)

    potatis i mindre bitar
    Potatis i mindre bitar.
  4. Skär paprikan i mindre bitar. Stek den en stund i smör på medelvärme. Lägg över i grytan.

    paprika steks
    Paprika steks.
    paprika läggs över i grytan
    Paprika läggs över i grytan.
  5. Stek färsen i smör på medelvärme så den får lite färg. Salta och peppra efter behag. Lägg över färsen i grytan.

    färsen steks
    Färsen steks.
    färsen läggs över i grytan
    Färsen läggs över i grytan.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, krossade tomater och kummin eller timjan.

    krossade tomater tillsatt
    Krossade tomater tillsatt.
    vatten tillsätts
    Vatten tillsätts.
    buljongtärning tillsätts
    Buljongtärning tillsätts.
    kummin eller timjan tillsätts
    Kummin eller timjan tillsätts.
  7. Rör om och låt koka upp. Låt koka ca 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Känn gärna med en provsticka. Tiden det tar beror på hur stora bitar du skurit potatisen i och om och i så fall hur länge du stekt potatisen.

    Mot slutet av koktiden - smaka av med salt och peppar.

    Servera med crème fraiche och garnera ev. med persilja. Gulaschsoppan är god att servera med hembakat bröd till.

    rör om och låt koka
    Rör om och låt koka.
    färdig gulaschsoppa
    Färdig gulaschsoppa.
    gulaschsoppa serverad med crème fraiche
    Gulaschsoppa serverad med crème fraiche.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (648 g): 560 kcal, 25 g kolhydrater, 38 g fett, 30 g protein, 5 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

LCHF Tips

Ersätt potatis med blomkål som du skär i mindre bitar och tillsätter de sista 2 minuterna av koktiden.

Hållbarhet och förvaring

Den färdiga gulaschsoppan kan förvars i kylskåp och håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nichlas
Det här blev jättegott! Gjorde en rejäl kastrull. Räckte i 4 dagar med gott bröd till. Tog hälften timjan/spiskummin. Efter en dag eller två fick den bli hetare med chili i.
Skrivet av Jörgen
Enkelt och enastående gott. Väl omtyckt av alla.
Skrivet av Fia-Lotta
Jättegod! Jag bytte ut köttfärs mot sojafärs och köttbuljong mot grönsaksbuljong. Hade vegansk creme fraiche till 😍 barnen älskade den!
Skrivet av Malin
Ser fram emot att prova detta recept imorgon till min familj, tror att det kommer bli jättegott! Ska baka hembakat bröd också, tror att det kommer bli 100% mums-mums!

Men Gud, vilka kommentarer du får här. Man tycker väl att folk kan ta receptet och använda det, eller låta bli. Bra förslag på tilllägg eller beröm räcker väl, man behöver inte sitta och småplocka detaljer och klaga!
Tack för alla recept, jag använder nästan bara dina recept när jag bakar & får alltid massor med beröm vad jag än bakar!
Skrivet av Martha
Heeeej!

Jag är från Ungern, och jag läste din gulas ( gulyás ) soppa recept.
Absolut inte köttfärs, burk tomat creme fresh, neeeej!

1 lök
Olja eller matfett ( vi lagar mat i Ungern med olja eller fett absolut inte smör det är äkta recept )
paprikapulver 1 msd
Oxekött tärningar
Potatis
Kummin
1 persilje råt 1 gulråt, lite selleri, kanske 1~2 båtar vitlök
1 st färsk tomat ( delar i 4 bitar )max 1 eller halv paprika ( gul Ungersk spetsig paprika )
Peppar, salt, och vi gillar lite stark paprika gulyás måste vara stark.
Fräs löken
Tillsätt paprikapulver,
Kött och koka sakta, tillsätt salt peppar, kummin
Efter grönsaker
Slutligen tomat/paprika och potatis tärningar
Koka långsamt färdig 👍🏻
Vi tillsätter lite pasta ibland ( små nokedli på Ungerska )
Nokedli är färsk mjuk pasta ” gör vi av vatten mjöl salt och 1 st ägg. Vi äter i Ungern ofta nokedli till köttgtyta rätter. Super gott.
Ungersk sopper är inte tjocka som i Sverige, vi tillsätter ALDRIG burk tomat.

Du har super recepter, jag söker recept ofta på din sida och du är jätte duktig, men gulas soppa är inte samma.

Tackar dig för alla goda recept som du har.
Med vänlig hälsning, Martha 🙋‍♀️
Svar till Mohammed Skrivet av Susanne
Tack snälla du! Jättekul att du tycker om min receptsida och det jag gör! Tack för de vänliga orden, jag blir jätteglad! 💕
Skrivet av Mohammed
Jag går alltid in på din sida när jag ska laga mat. Enkla och goda recept. Mycket bra med bilder steg för steg. Du är otroligt duktig!
Skrivet av Mohammed
Älskar att det finns bilder steg för steg! Tack för en bra sida.
Svar till jani Skrivet av Susanne
Tack snälla du! Vad kul att du tyckte om soppan! Bra tips med chili! :)
Skrivet av jani
Du är så bäst på dina recept de ska du veta, denna soppan tillsatt med en chili sitter som en smäck :)
Svar till Gabrielle Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tycker det! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Gabrielle
Jättegod jag har gjort flera av dina recept du är jätteduktig på mat och du har hjälp mig så mycket inom matlagning
Svar till Jag Skrivet av Susanne
Tack för din synpunkt. Det är ju så med många recept att det finns olika varianter av dem. Men om du inte vill ha gulaschsoppa med köttfärs i så ska du självklart inte följa mitt recept.
Skrivet av Jag
Det är inte gulaschsoppa om man har köttfärs i!!
Svar till Sia Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och hela familjen tyckte om soppan! :) Tack för att du skrev!
Skrivet av Sia
Det var en jättegod soppa, körde receptet och delade på det innan jag hällde i färsen så jag fick en vegetarisk och en med kött. Alla i familjen tyckte om soppan! :)
Enkel och pedagogisk beskrivning! Kommer fortsätta använda dina recept! :-)
Svar till Ewa stolth Skrivet av Susanne
Varsågod! Trevligt att du tyckte om den!
Skrivet av Ewa stolth
Jättegod soppa, tack för den.
Svar till Teresa Skrivet av Susanne
Det går lika bra med blandfärs. Ingen större skillnad.
Skrivet av Teresa
Kan man använda blandfärs istället för nötfärs ändras smaken något?
Svar till Carl Skrivet av bule
Olja innehåller massa massa kalorier. Solrosolja eller linfröolja. Annars har du olivolja som har smak:)
Svar till Carl Skrivet av Susanne
Servera soppan med äkta crème fraiche och kanske något gott bröd med smör och ost på.
Skrivet av Carl
Vad kan man tillägga i soppan för att få mer kalorier utan att det blir en stor smakförändring?
Svar till Angelika! Skrivet av Susanne
Tack så mycket för info, intressant! :)
Skrivet av Angelika!
Hej!

Nästan bra, men en sak bara. Gulyas hade aldrig färs!!!! Den har alltid nåt sorts kött bitar. Antingen små eller lite större men aldrig färs...
och använd hackade rå tomater ( även vit paprika) istället för krossade toomater. Prova gärna med morot- och pasternacka skivor + paprika pulver. :)
En sak till. Jag har läst av nån att några websidor skriver citron i gulyas..... gulyas har aldrig citron.
Hälsning från en ungersk kockerska ;)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl