Glutenfritt - Servera med glutenfritt tillbehör t.ex. kokt ris istället för couscous och bulgur som innehåller gluten.
Gör så här:
Börja med tzatzikin. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Blanda yoghurt, gurka, pressad vitlök, salt, peppar och vinäger. Smaka av och tillsätt ev. mer av de ingredienser du vill ha mer smak av.
Ställ sedan in tzatzikin i kylskåpet i väntan på att färsspetten blir klara.
Gör spetten. Blanda alla kryddor och tillsätt sedan köttfärsen och rör om med en sked så att kryddorna fördelar sig i färsen. Dela färsen i 4 delar och forma varje del till en avlång rulle och tryck genom ett träspett. Värm oljan i pannan och stek spetten ca 6-8 min per sida.
Servera spetten med fullkornscouscous eller bulgur, tzatziki och en sallad.
Forma köttfärsen till avlånga rullar och tryck i genom ett träspett.
Man kan även steka köttfärsen utan att använda träspett.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Karl-Johan Gollnik
Mums
️ Skrivet av Jaggen T
Extremt gott! Du har gjort världen lite bättre med detta :)
️ Skrivet av Madeleine
Hej! Om man inte har vinäger hemma, kan man byta det mot något annat?
️ Skrivet av Danne
Det är ju visserligen dyrare men jag tycker det är lite konstigt att ingen nämner lammfärs som färs alternativ...
Ännu mer medelhavs feeling...
webmaster
Svar till
Lina
️ Skrivet av Susanne
Vad bra att det blev gott! :)
️ Skrivet av Lina
Receptet är helt perfekt men det fattas ost att blanda det men köttfärs , men jag har provade det här spät och det blev jätte gott.
webmaster
Svar till
Björn
️ Skrivet av Susanne
:-)
Tack för att du påpekade det, har nu rättat till stavfelet! :)
Hälsa tillbaka & ha det bra!
️ Skrivet av Björn
Hej!
Mycket god maträtt men döm om min förvåning när det mesta smakade kokos!!
Jag trodde att det var det grekiska ordet för kokos som du hade skrivit under bilden (coucous).
När jag senare prövade med couscous så blev detta en höjdare.
Lena hälsar såklart! ;)
MVH Björn (ordpolisen)
webmaster
Svar till
Liselotte
️ Skrivet av Susanne
Tack, vad bra att du skrev, då vet vi att det fungerar!
Jo jag håller med om förrätterna, det ska bli fler sådana! :)
Svar till
Susanne
️ Skrivet av Liselotte
Tack för svaret Susanne! I helgen lagade vi 12 spett i varmluftsugn på 2 plåtar samtidigt i 200 grader. Jag tror att vi hade inne dem i 22 minuter och de blev väldigt well done.
Jag tycker recepten.se är en väldigt bra sida, skulle dock vilja ha lite fler recept på förrätter! Mvh
️ Skrivet av Ragnar
Grekiskt??? Den här maträtten är lika grekisk som att sten sture hade varit kosovoalban. Maträtten tillhör Bulgarien/Turkiet, likaså det ni kallar för tzatsiki, som ursprungligen kallas för djadzik.
webmaster
Svar till
Liselotte
️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat själv men jag tror att 200°C i ca 20 min blir bra.
️ Skrivet av Liselotte
Hur lång tid och vilken temperatur behövs om man vill tillaga spetten i ugn istället för att steka i stekpanna?
️ Skrivet av Eva i Aten
Ha, va' kul, måste provas!
️ Skrivet av daim
vi är från grekland så vi gör lite annat men vi provade det här sätet och det blev skit gott
️ Skrivet av Putrid
Väldigt enkelt och jättegott!
️ Skrivet av Annika
Mmmm... jättegott! Något salt när jag gick efter receptet så nästa gång saltar jag mindre.
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till MyNameIs: I vanliga mataffärer, kanske kan vara kluriga att hitta, fråga i så fall personalen.
️ Skrivet av MyNameIs
Hej!
Vart kan man köpa "pinnarna" ? :)
️ Skrivet av Lina
Till Cissi: Jag brukar alltid ha i citron när jag gör tzatziki.. Testa det och skippa vinägern om du tyckte det blev surt.. å ta lagom med citron.. dela citronen å sen ha i några droppar.. Lycka till..
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Cissi: Kanske ska du prova att ha i lite olivolja som Fatima tipsade om, då blir smaken lite rundare. Du kan också prova lite mera salt. Sedan blir den godare om den får stå ett tag så att smakerna sätter sig.
️ Skrivet av Cissi
Tycker inte tzatizkin var så god. Mest sur.
️ Skrivet av Erik
Det kan man göra, det bästa är då att steka på spetten och ge en stekyta sen i i ugnen,
️ Skrivet av Lisa
kan man köra spetten i ugnen istället för att steka den??
️ Skrivet av Fatima
Ett tips till Tzatzikin om ni tycker den blir lite vattnig. Ha i lite Olivolja! I vårt land har man alltid i Olivolja i den och gröpar ur kärndelen innan man river den och pressar den med lite salt, så sista vattnet kommer ur gurkan.