Pannbiff med löksås

Ingredienser:
Pannbiffar:
- 1 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 0,75 dl havregryn
- 1,5 msk hackad gul lök (använd resten av löken i såsen)
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm finmalen svartpeppar
- 500 g blandfärs
- eller nötfärs eller en blandning av nötfärs och blandfärs
Löksås:
- 1,5 msk vetemjöl
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- ev. vatten
- 0,5 msk soja
- 0,5 krm finmalen vitpeppar
- ca 0,5 tsk salt
- 1-2 st gula lökar
Servering:
Pannbiffar
Ta fram en bunke och häll i vatten, kalvfond och havregryn. Blanda och låt stå och svälla i ca 15 minuter. Hacka under tiden löken fint.
Tillsätt den hackade löken, ägg, salt och peppar och blanda. Tillsätt färsen och rör ihop till en jämn smet, blanda ordentligt så att kryddorna fördelar sig jämnt.
Ta olja eller vatten på händerna och forma färsen till pannbiffar, ca 1 cm tjocka och 10 cm i diameter. Lägg biffarna på en blöt skärbräda eller på smörpapper.
Hetta upp en stekpanna med smör. Stek pannbiffarna ca 4 minuter på varje sida så de får fin färg. När alla biffar är stekta är det dags att göra löksåsen.
Löksås
Gör löksåsen direkt i stekpannan efter du stekt klart biffarna så får man med den goda smaken från biffarna.
Häll ca en tredjedel av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken.
Gör nu en redning: Häll ca en tredjedel av grädden i en liten skål. Häll på vetemjölet. Rör till en krämig och klumpfri smet. Späd med resten av grädden och blanda till en jämnrinnig smet. Anledningen till att man gör så här är för att det inte ska bli klumpar i mjölet.
Vispa ner redningen i stekpannan (rör om ordentligt i redningen precis innan för vetemjölet sjunker snabbt till botten). Låt puttra några minuter, rör om då och då tills såsen blivit tjock och fin. Om den blir för tjock, späd med vatten. Hacka löken under tiden om du inte redan gjort det.
Tillsätt soja, vitpeppar och salt samt den hackade löken. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera pannbiffen med löksåsen, potatis och lingonsylt.






Matlåda
GI Tips
LCHF Tips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Undrar om man vill göra biffar för 40 personer ska jag multiplicera alla mått och lägga ett nolla framför varje ? ska jag lägga en liter vatten istället för 1dl osv ?.

webmaster

webmaster
Du har så mycket bra recept och teknik här! Glad att lära känna dig!

webmaster
Dessa tips gäller alla sorts köttfärsbiffar och även köttbitar som inte är lövtunna och ska bli genomstekta t.ex. fläskkotletter och kycklingfilé. Lycka till i köket!
Jag provade och lyckades, alla tycker om löksås jättemycket. Bara pannbiffarna blev lite brända. Kan du berätta med vilken värme steker man pannbiffar, låg eller medium värme eller hög?

webmaster

webmaster