webmaster
Ägg
Recept med Ägg
Näringsvärden
Vikt-Volym
Ägg från höns ingår i många recept.
Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein.
Ägg håller sig mycket länge i kylskåp, mycket längre än bäst-före-datum. Ägg som är gamla luktar illa. Man kan också kontrollera färskheten genom att lägga det i en skål med vatten. Flyter det så är det för gammalt.
När man bakar mjuka kakor med ägg så är det viktigt att man inte vispar smeten för längre. Vispa inte längre än att smeten blir blandad. Vispar man för länge kan man förstöra äggtrådarna och kakan sjunker ihop.
Äggstorlekar
Ägg finns att köpa i olika storlekar, små (S), medelstora (M), stora (L) och extra stora (XL).
Äggstorlek | Vikt hela ägget (med skal) | Vikt äggvitan | Vikt äggulan |
---|---|---|---|
Små ägg (S) | mindre än 53 g | mindre än 31 g | mindre än 17 g |
Medelstora ägg (M) | 53-63 g | 31-37 g | 17-20 g |
Stora ägg (L) | 63-73 g | 37-42 g | 20-23 g |
Extra stora ägg (XL) | mer än 73 g | mer än 42 g | mer än 23 g |
Ägg i recept
De ägg som man bör använda när man följer recept om inget annat anges är medelstora ägg, M.
Måttomvandla ägg mellan vikt och volym
Tabellen nedan innehåller mått beräknade på ett medelstort ägg, ca 58 g.
Ägg (medelstort, ca 58 g) | Vikt för 1 st | Vikt per dl | Antal per dl |
---|---|---|---|
Helt ägg utan skal | ca 52 g | ca 100 g | 2 st |
Äggvita | ca 34 g | ca 100 g | 3 st |
Äggula | ca 18 g | - | - |
Ett medium-ägg med skal brukar väga 53-63 g. Storleken varierar alltså en del. Om man vill kan istället väga sitt ägg och sedan räkna ut:
- Äggvita, ca 60% av vikten
- Äggula, ca 30% av vikten
- Äggskal, ca 10% av vikten
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Eftersom att ägg inte är ett slaktat djur och därför att de flesta vegetarianer äter ägg och så har vi gjort valet att låta ägg ingå i vegetariska rätter.Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ägg.
Energi: | 137 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 12 g |
Fett: | 10 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
eggFinns i affären:
I kylrumGI tips:
Ägg har lågt GI. Äggvitan innehåller mycket protein, äggulan innehåller mera fett.Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp. Ägg håller sig oftast mycket längre än bäst före datum.Pris:
ca 3 kr/st när man köper en kartongKöptips:
Köp helst ägg från frigående höns eller ännu hellre ekologiska ägg.Näringsvärdestips:
100 g ägg innehåller 12,6 g protein, 10,1 g fett och 1,4 g kolhydratErsätt med:
Vad ägg kan ersättas med är olika i olika recept. I vissa recept, särskilt de när ägg är en tongivande ingrediens är det svårt att ersätta. Några exempel på ersättningsprodukter: No Egg, Loprofin, fiberhusk, bakpulver, sojagrädde/havregrädde.Vad väger ägg?
1 dl | 100 g |
---|
Måttomvandla ägg mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
webmaster
Färska ägg, skafferi: ca 1 månad
Kokta ägg, kylskåp, oskalade, kylskåp: 1-2 veckor
Kokta ägg, rumstemp, oskalade: 1-2 dagar
Skalade kokta ägg vågar jag inte säga något om, men ett färskt ägg utan skal kan vara i kylskåp upp till ett dygn i kylskåp, så jag skulle gissa på något sånt.
webmaster
Läs gärna:
- Allergisk mot ägg? - Produkter att ersätta ägg med och information.
- Mått, vikt och enheter - Hur många gram går det på ett hekto? Hur många teskedar går det på en matsked? Hur mycket väger en liter mjöl? Svaren finner du här.