Ugnspannkaka

Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 st ägg
- 1 msk smör till smörjning av långpanna
Servering:
- ev. lingonsylt
Utrustning:
- 1 st långpanna 30x40 cm
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Sätt ugnen på 225°C.
Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.
- 3 dl vetemjöl
- eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
Mät upp mjöl, salt. Mjöl och salt blandat. - 3 dl vetemjöl
-
Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet.
- 6 dl mjölk
Vispa ned mjölk. Vispa ned lite i taget. All mjölk nedvispad. -
Vispa i äggen.
- 3 st ägg
Vispa i äggen. Smeten är klar. -
Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.
- 1 msk smör till smörjning av långpanna
Häll smeten i långpannan. -
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.
(Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)
(Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)
Grädda i ugnen. -
Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.
- ev. lingonsylt
Färdiggräddad ugnspannkaka. En bit ugnspannkaka med lingonsylt.
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Följ gärna mitt recept så bör din ugnspannkaka bli fluffigare. Den blir så som du beskriver att kanterna reser sig. Sedan sjunker den alltid ihop lite när man tar ut den. Men kompakt blir den inte.
Att den blir kompakt när du gör den tror jag definitivt beror på att du vispar äggen med mjölet och sedan har i mjölken. Då vispar du sönder äggen för mycket och då blir det inte så där fluffigt. Om du läser mitt recept så vispar man i äggen på slutet och då vispar man inte så jättemycket. Det blir en annan sak då och du får en fluffigare pannkaka. Bakning och matlagning är kemi och ägg har verkligen olika egenskaper beroende på hur de hanteras och stor betydelse för resultatet. Jag tror inte saltet spelar någon roll alls faktiskt mer än för smaken.
Lycka till och skriv gärna igen om du provar mitt recept och berätta hur det blev!
Dock lyckas jag inte få min ugnspannkaka som jag minns min mormor och mamma fick sina, dvs att kanterna reste sig. Min blir kompaktare. Förutom ovannämnda, så har jag inte i något salt förrän efter gräddning ovanpå - kan det vara förklaringen?

webmaster
Vad kan jag ha gjort för fel?
Använde mig av lailas glutenfria mjöl med angivna doseringar enligt recept, men den blev väldigt kladdig ändå.
Hade den i ugnen i lite över 1 timme ändå så blev den aldrig färdit :( gav upp till sist och smakade på en semi rå ungspannkaka.
Hur kan jag göra till nästa gång? Minska mjölk eller öka mjöl?

webmaster

webmaster

webmaster
Tips:
Variera baconet (som förvisso är gott!) med smakrik strimlad salami (bara strimla, ingen förberedelse annars som med baconet), eller ta vara på julskinkeresterna (lättstekt eller inte, blir lika bra).

webmaster

webmaster

webmaster
Älskar dina recept, enkelt och tydligt att kunna få med alla åldrar i receptläsningen när bilder och text finns ❤️

webmaster
Men nu 2018 så är plötsligt en massa personer kränkta och har synpunkter på om detta verkligen är vegetariskt eller ej.
Skärp er!

webmaster
Inte konstigt att folk blir förvirrade när till och med matsidor inte kan hålla koll på detta.
Mvh
Vegetariskt = ej animaliska produkter, det gäller inte enbart kött.

webmaster