Recepten.se – Recept> Efterrätter> Vaniljglass

Vaniljglass

Den godaste vaniljglassen gör du själv med detta enkla recept, med eller utan glassmaskin. Äkta glass med äkta råvaror utan tillsatser. Otroligt mycket godare än köpt.
vaniljglass
God hemgjord vaniljglass utan tillsatser. Hur god som helst! Ät den och du vill inte köpa glass igen. Servera gärna med jordgubbar!
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri vispgrädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker men det blir mycket godare med vaniljpulver.)

    ägg, socker, vaniljpulver
    Ägg, socker, vaniljpulver.
  3. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Du behöver inte göra rent visparna från grädden.)

    vispade ägg, socker, vaniljpulver
    Vispade ägg, socker, vaniljpulver.
  4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.

    tillsätt vispade grädden
    Tillsätt vispade grädden.
    ihopblandad glass-smet
    Ihopblandad glass-smet.
  5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    med glassmaskin
    Med glassmaskin.
    färdig vaniljglass
    Färdig vaniljglass.
  6. Servera glassen, gärna i portionsglas.

    Toppa gärna med färska bär, hackad choklad eller strössel.

    (Ställ gärna in portionsglas, skålar eller tallrikar du serverar på minst 15 minuter i frysen först, då smälter inte glassen lika snabbt.)

    vaniljglass i portionsglas
    Vaniljglass i portionsglas.

Information och tips

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (115 g): 364 kcal, 13 g kolhydrater, 33 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Använd äkta vispgrädde, med kort hållbarhet. Den med längre hållbarhet hettas upp till en högre temperatur och får en bismak av kokt grädde som inte är god.

LCHF Tips

Byt ut strösocker mot sötströ.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde.

Hållbarhet och förvaring

Glassen håller sig i frysen i minst 3 månader. Tina den i kylskåp 1-2 timmar eller i rumstemperatur ca 30 minuter.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mona
Jättegod
Skrivet av Ingela Eriksson
Enkel att göra och så god ! Jag testade att mala ner lite rostade pistagenötter i smeten och det blev också gott 👍😋

Tack för receptet!
Skrivet av Fitore
Den var jättegod, helt fantastiskt att man kan göra det hemma👍.
Skrivet av Majken
Älskar den! Lätt att göra och super god!!
Skrivet av Ella
Jag har aldrig provat göra glass själv men den blev såååå bra! Den fick en riktig glasstruktur och smakade väldigt gotttt! Tack för receptet!
Ska prova de andra glassrecepten med ;)
Skrivet av Emilia
TACK!! min glass blev sååååå god och ännu bättre än köpt gräddglass!! jag kommer göra denhär glassen många gånger till
Skrivet av taylor swift älskaren
blev typ brödigt men ändå gott!!!
Skrivet av Lina
Älskar detta recept! Din receptsajt är den absolut bästa i Sverige, alla recept är helt klockrena!
Skrivet av Anna
Oväntat gott. Höftade med florsocker och vaniljpulver, och det blev nog lite mer än i receptet, men verkligen ett toppenrecept. Inte det minsta isigt eller frostigt och riktig glasstruktur, även utan glassmaskin. Kommer definitivt göra detta många fler gånger. Tänker mig att det kan användas som grundrecept för andra smaker också.
Skrivet av 💀Love💀
SÅ JÄVLA GOTT!!!😍😍😍😍😍😍😍😍😋😋😋😋😋😋
Skrivet av Hasso Schröder
Kan Oatly användas istället för vispgrädde?
Regards, Hasso Schröder
Skrivet av Katalin
Hej.
Vill bara tacka dig för denna otroligt goda vaniljglassrecept.Jag använder florsocker, kanske därför jag inte ens behöver röra om, det blir inga kristaller ändå, fast jag har ingen glassmaskin heller.
Så tusen tack!
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
1 liter ungefär brukar jag hälla i. Manualen finns annars här: https://www.bruksanvisni.ng/krups/gvs1/bruksanvisning?p=104
Skrivet av Jenny
Hej, jag har en likadan glassmaskin som du. Jag har inte använt den på flera år och min instruktionsbok är borta. Vet du hur många deciliter det går att köra som mest i den?
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Karragenan finns även i icke laktosfri vispgrädde som har lägre fetthalt, ofta 36% eller mindre och längre hållbarhet. Jag har inte hört att det skulle vara skadligt. Men personligen undviker jag alla dessa produkter eftersom jag vill ha äkta färsk grädde 40% för den smakar bäst och är en naturlig produkt.
Skrivet av Johanna
Laktosfri grädde är oftast onyttigt, innehåller karragenan e407 som skapar magsår och ger tarmstörningar.
Svar till Alexander Skrivet av Susanne
Det låter gott, tack för tipset!
Skrivet av Alexander
5 dl vispgrädde 40%
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljextrakt

Vispa till en fluffig smet häll i form och frys in el kör i glassmaskin

Så gott
Svar till Laila Blom Skrivet av Susanne
Tack för tipset! :)
Skrivet av Laila Blom
Jag slopade äggen helt, blandade lite salmiak pastille, ingen glassmaskin, rörde i grädden 1 gång per halvtimme x 4. Fick en perfekt och underbar lakritsglass som maken förtjust vill och vill ha mer av.
Svar till andrea whaler Skrivet av Susanne
Haha, vilket bra betyg! 😂 Tyvärr har jag bara tips som gör att kön blir längre är jag rädd! 🙈😉
Skrivet av andrea whaler
Andrea whaler/Nya zeeland/Wellington...Tack för tipset. Men barnens kompisar står i kö varje dag utanför huset pga gratis/goda glassen. Nu är du skyldig mig ett nytt tips för att jag ska bli av med dom. Häromdagen hade jag hela deras klass kompisar utanför dörren. Dom såg ut som myror som söker sig till sött i mina ögon.-He he he
Svar till Björn Scheuer Skrivet av Susanne
Du kan utesluta äggvitorna så blir glassen mindre hård och mer krämig. Eller separera äggvitorna och vispa upp dem för sig och blanda i så blir glass-smeten mera fluffig och mindre isig. Detta gör skillnad när den stått i frysen. Vad gäller smaken så går det väldigt bra att tillsätta mer smaksättning efter behag. Smaka alltid på glass-smeten innan du kör den i glassmaskin (eller fryser in om du inte har en glassmaskin) och tillsätt mer smaksättning efter behag, rör om och smaka o.s.v. Glass-smet är väldigt enkel och tacksam att experimentera smaksättning med. Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det blev om du provar utan äggvitor eller kanske några spännande smaksättningar. :)
Skrivet av Björn Scheuer
Jag tycker glassen blir smaklös och hård. Kan den bara ätas nygjord? Finns det något att blanda i så att den blir krämigare, eller är det bara temperatyuren soim avgör?
Bästa hälsningar
Björn
Svar till Katja Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl