Äppelkaka

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt svenskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Äppelkaka
Tid: 1 timme
ca 12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Så här bakar du äppelkaka:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker ihoprört
    Smör och strösocker ihoprört.
  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

    bakpulver och ägg tillsatt
    Bakpulver och ägg tillsatt.
    jämn smet
    Jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    äppelkakesmeten klar
    Äppelkakesmeten klar.
  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

    utbredd smet i formen
    Utbredd smet i formen.
  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

    skalade äpplen
    Skalade äpplen.
    äppelbitar
    Äppelbitar.
  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

    strösocker och kanel
    Strösocker och kanel.
    strösocker och kanel blandat
    Strösocker och kanel blandat.
    äppelbitarna med kanel och strösocker
    Äppelbitarna med kanel och strösocker.
  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

    nedtryckta äppelbitar i smeten
    Nedtryckta äppelbitar i smeten.
  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

    färdiggräddad äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.
    äppelkakan serveras
    Äppelkakan kan serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (90 g): 229 kalorier, 35 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

Tips för att undvika tillsatser

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

Hållbarhet och förvaring

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Madeleine Skrivet av Susanne
Nej tyvärr kan man inte byta ut vetemjöl mot mandelmjöl i den här kakan eftersom dessa mjöl har väldigt olika egenskaper och vetemjölets specifika egenskaper behövs i detta recept för att få en mjuk och fluffig kaka. Mandelmjöl ger en mer kompakt kaka och kan nog fungera i receptet på äppelkladdkaka och olika recept på äppelpaj. Kul att du tycker om kakan!
Skrivet av Madeleine
Supergod kaka!! Kan man byta ut vetemjöl mot mandelmjöl?
Skrivet av Sliva
Tack
Skrivet av Hans-Jürgen
Tack, för ett jättebra recept! Enkelt att baka efter. Svårt att misslyckas.
Ps. Kaka gå även utmärkt att frysa ner.

Vänligen
H.-J
Svar till NP Skrivet av Susanne
Tack! Ja det stämmer bra och dessutom finns det måttomvandling på respektive ingredienssida som är ett klick bort.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest