Recepten.se – Recept> Efterrätter> Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som bakas utan ugn med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.

Receptet är inte svårt att göra och vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.

Så lyckas du med Tiramisu

Tänk på att inte doppa kexen för länge i vätskan för då blir de för blöta. Sedan så är det bara att följa instruktionerna, särskilt viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta dem stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör att tiramisun flyter ut.

tiramisu
Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. En mycket god och krämig tiramisu som smakar smaskens!
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 min + tid i kylskåpet
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Servering:

Utrustning:

Gör tiramisu så här:

  1. Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.

    äggvitorna
    Äggvitorna.
    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
  3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.

    äggulor och socker ihopvispat
    Äggulor och socker ihopvispat.
  4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

    mascarpone och amaretto tillsatt
    Tillsätt mascarpone och amaretto.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.

    (Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)

    äggvitorna uppvispade
    Äggvitorna uppvispade.
    vänd ner äggviteskummet direkt
    Vänd ner äggviteskummet direkt.
    mascarponesmeten klar
    Mascarponesmeten klar.
  6. Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).

    vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik
    Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik.
  7. Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)

    Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.

    doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder
    Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder.
  8. Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.

    Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.

    Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.

    doppade kex i formen
    Doppade kex i formen.
    bred på hälften av mascarponesmeten
    Bred på hälften av mascarponesmeten.
    tiramisu steg 8: sikta över kakao
    Sikta över kakao.
  9. Doppa den andra hälften av kexen och lägg dem ovanpå. Bred därefter på sista hälften av mascarponesmeten.

    tiramisu steg 9: lägg på doppade kex
    Lägg på doppade kex.
    tiramisu steg 9: bred på resten av mascarponesmeten
    Bred på resten av mascarponesmeten.
  10. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

    Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

    tiramisu steg 10: sikta över kakao vid servering
    Sikta över kakao vid servering.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (114 g): 301 kcal, 26 g kolhydrater, 18 g fett, 6 g protein

Variationstips

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

Hållbarhet och förvaring

Håller sig i kylskåp minst 5 dygn men är godast de första 1-2 dygnen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jeanie
Jag håller med tidigare inlägg. Godaste efterrätten! Min fråga är : kan man frysa in om det blir över? Såg inget svar på den frågan. Jag har även gjort med citronsmak( limoncello)
Skrivet av Kadira von der leyensson
Gud vad bra och proffsigt recept. Älskar de små bilderna, underlättar väldigt mycket! Tack återigen för det jättebra receptet, alla kollegor och vänninor på jobbet älskade den!
Skrivet av Eskil Papp
Riktigt bra recept. Kommer att ta hälften Cognac och hälften Kahlua nästa gång.
Skrivet av Wilhelm
Bästa tiramisu receptet jag har testat.
Helt fantastiskt!!!
Skrivet av Titti
Perfekt recept där man slipper få en massa äggvita över.
Skrivet av Mohammed
Mycket gott
Svar till Jonn Skrivet av Susanne
Tack så mycket, det är roligt att läsa!
Skrivet av Jonn
Helt klart det bästa och mest pedagogiska receptet på tiramisu jag hittat och alltid lika populär av gäster, familj och arbetsplatsen! Jag har gjort ditt recept (fast med lite mindre amaretto) i flera år nu och det frågas ofta efter mer. Utan dina fina bilder hade jag inte vågat mig på det hela!
Skrivet av Michaela
Hej. Kan man frysa?
Skrivet av Mikael
Det är ingen alkohol i tiramisu. Vad har man fått ifrån? Bra beskrivning på baket. Tack för din blogg.
Skrivet av Linda
Tack för receptet! Gör tiramisu till ikväll och tog Kahlua och Galliano istället för Amaretto. Smeten var iafl väldigt god så jag ser fram emot desserten 😊
Svar till Sussi Skrivet av Susanne
Tack för alla dina tips och vänliga ord! 😊🌸
Skrivet av Sussi
Hej, jättebra beskrivet hur man gör för att inte misslyckas! Jag har lite mer likör än du och har använt flera olika som t.ex kaffelikör blandat med Bayleys, Marsala in och amaretto. Det blir lika gott vilken du än tar. Tack för ingående förklaring! 😊
Skrivet av Karin Frick
Så himla gott och lätt att göra! Perfekt balans med kaffe och likör.
Svar till Moya Skrivet av Susanne
Det blir alldeles lagom smak från likören enligt receptet, man känner helt klart smaken tycker jag. 2 msk är 0,3 dl och om du ska jämföra med andra recept så måste du ju även jämföra med mängder av andra ingredienser och även tillvägagångssättet. I en del andra recept så doppar man kexen i likören och då går det kanske åt mer än när man blandar med den feta mascarponekrämen för att få lagom smak. Sedan självklart så beror det ju även på tycke och smak vad som är lagom. Vill du ha mer likör så föreslår jag att du byter ut en del av kaffet mot likör.
Skrivet av Moya
Är inte 2 msk lite väl lite likör? Alla andra tiramisurecept jag sett så har det varit 0,5-1 dl likör. Lyckas tiramisun smaka likör av bara 2 msk? :)
Skrivet av Lova
Det här år ett super bra recept som är välkänt i vår familj! Det känns som att man äter tiramisu som man har gjort på restaurang. Så otroligt gott och fräsht, vi har aldrig gjort ett annat recept på tiramisu sen vi smakade din. Det är ett bra och enkelt recept som ger goda resultat! jag älskar din tiramisu och rekommenderar verkligen. Ni kommer inte att ångra er.
Svar till Brune Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Till att börja med så går det att göra saker på olika sätt, det betyder inte att alla som inte gör som du gör fel. Dock verkar du ha missuppfattat en hel del och jag undrar om du ens gjort mitt recept? Det låter mest som du läst igenom mitt recept men inte läst ordentligt eller missuppfattat vad jag skrivit? För det första blir det ingen soppa, det blir en kräm (smeten kan dock bli för lös om man låter äggviteskummet stå och lösa upp sig men det står tydligt förklarat i receptet så att det inte ska hända). För det andra så skulle man kunna blanda likören med kaffet istället, men nackdelen med det är ju att du inte vill riskera hälla bort dyr och god likör om du inte lyckas suga upp allt med kexen och du vill inte heller ha dem för blöta och jag tycker du får in smaken i tiramisun bättre när du blandar den med mascarpone-krämen men visst kan man göra som du beskriver också. För det tredje så ska kexen doppas så länge att de suger upp lagom mycket vätska, det lär man sig snabbt att se när man provat 1-2 kex och det handlar om sekunder. Låter man dem bara ligga blir de för blöta. Följer man receptet blir kexen precis lagom blöta och mjuka rakt igenom, inte alls som du beskriver. Vätskan sugs ju upp nerifrån och upp när man doppar som jag gör (se bilder) och vätskan fördelar sig fint i kexet efter att man lyft upp det ur vätskan och det är alltså meningen att angiven mängd kex ska suga upp hela mängden vätska som står angiven i receptet. Alla kexen blir då lagom blöta rakt igenom och mjuka. Till sist, jag har gjort det här receptet många gånger och jag har ätit tiramisu på restaurang också många gånger, så du behöver inte oroa dig. ;)
Skrivet av Brune
Läs! Jag vill å det starkaste avråda alla från att följa det här receptet, då det innehåller avgörande fel som gör att resultatet knappast kan kallas en tiramisu. Det första avgörande felet är att det står att likören ska blandas med mascarponekrämen. Gör man så får man en soppa istället för en kräm. Likören ska givetvis blandas med kaffet istället, vilket för mig till det andra stora felet i receptet. Kexen ska inte "hastigt doppas" i kaffe/likörblandningen, utan denna ska hällas över kexen, så att de kan suga upp all vätska och bli en genomdränkt svampig botten. Följer man receptet kommer kexen bli halvmjuka med ett tunt lager av kaffe på utsidan. Jag är fundersam på om receptförfattaren överhuvudtaget har ätit tiramisu...
Svar till björn melin Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om det!
Skrivet av björn melin
bra recept mycket enkelt och gott
Svar till Love Skrivet av Susanne
Tack, vad roligt att du tycker om det!
Skrivet av Love
Det här receptet gör jag varje nyårsafton. Jag har aldrig ätit lika god tiramisu nånstans ute. Väldigt bra beskrivning också!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Varsågod! Vad kul att du tycker att det smakar bättre än på många restauranger! 😊
Skrivet av Maria
Hej, den här tiramisun gjorde jag idag till vår nyårsefterrätt.
Provsmakade precis, oj vad gott 😊
Jag älskar tiramisu och äter det alltid på restaurang när det finns på menyn. Den här slår många restauranger med hästlängder.
Så tack för bästa receptet.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl