Tiramisu
Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som bakas utan ugn med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.
Receptet är inte svårt att göra och vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.
Så lyckas du med Tiramisu
Tänk på att inte doppa kexen för länge i vätskan för då blir de för blöta. Sedan så är det bara att följa instruktionerna, särskilt viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta dem stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör att tiramisun flyter ut.

Ingredienser:
- 2 st ägg
- 4 msk strösocker
- 2 msk amaretto
- eller marsalvin eller konjak eller annan likör
- 225 g mascarpone
- eller 150 g kvarg 10% och 2 dl vispgrädde (som vispas)
- 12 st savoiardikex
- eller sockerkaka skuren i tunna skivor
- 1,5 dl starkt kaffe
- eller 1,5 dl vatten och 4 tsk snabbkaffepulver
- 1 msk kakao
Servering:
- 1 msk kakao
Utrustning:
-
Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.
-
Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.
- 2 st ägg
- 4 msk strösocker
Äggvitorna. Äggulor och socker. -
Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.
Äggulor och socker ihopvispat. -
Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.
- 2 msk amaretto
- eller marsalvin eller konjak eller annan likör
- 225 g mascarpone
- eller 150 g kvarg 10% och 2 dl vispgrädde (som vispas)
Tillsätt mascarpone och amaretto. Blanda. - 2 msk amaretto
-
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.
(Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)
Äggvitorna uppvispade. Vänd ner äggviteskummet direkt. Mascarponesmeten klar. -
Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).
- 1,5 dl starkt kaffe
- eller 1,5 dl vatten och 4 tsk snabbkaffepulver
Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik. - 1,5 dl starkt kaffe
-
Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)
Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.
- 12 st savoiardikex
- eller sockerkaka skuren i tunna skivor
Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder. - 12 st savoiardikex
-
Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.
Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.
Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.
- 1 msk kakao
Doppade kex i formen. Bred på hälften av mascarponesmeten. Sikta över kakao. -
Doppa den andra hälften av kexen och lägg dem ovanpå. Bred därefter på sista hälften av mascarponesmeten.
Lägg på doppade kex. Bred på resten av mascarponesmeten. -
Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.
Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.
- 1 msk kakao
Sikta över kakao vid servering.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Helt fantastiskt!!!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Provsmakade precis, oj vad gott 😊
Jag älskar tiramisu och äter det alltid på restaurang när det finns på menyn. Den här slår många restauranger med hästlängder.
Så tack för bästa receptet.