Ugnsomelett med svampstuvning

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
omelett med svampstuvning
Tid: 45 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör ugnsomelett med svampstuvning så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

    instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

    instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
    1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
    instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Mjöl och mjölk ihopvispat.
    instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
    All mjölk nervispad.
  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

    instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
    Småkoka några minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

    instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner äggen i taget.
    instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

    instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelettsmeten i formen.
    instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Grädda i ugnen.
  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

    instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
    Rensade trattkantareller i kastrull.
  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

    instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
    Tillsätt smörklickar.
  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Redning.
    instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
    instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner redningen.
    instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
    Svampstuvningen klar.
  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

    instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Färdiggräddad ugnsomelett.
    instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelett med svampstuvning.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (417 g): 586 kalorier, 18 g kolhydrater, 49 g fett, 17 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI Tips

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF Tips

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne S
Tack för fantastisk bra recept på ugnsomelett med kantarellstuvning! Så omtyckt på vårt julbord och jag har gjort den tidigare men denna gång ”fuskade” jag och gjorde den sent på kvällen den 23:e men det funkade jättebra att bara värma den försiktigt på julafton.
Svar till Ingela Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om receptet och gillar min sida! Tack för att du skrev!
Skrivet av Ingela
Jättegod omelett. Tack så mycket för alla fina recept, den här sidan är en inspirationskälla.
Skrivet av Marianne
Supergod
Svar till Anki Skrivet av Susanne
Tyvärr är det svårt att styra reklamen så exakt, jag är inte själv inblandad i att välja annonser, det är ett mer eller mindre ett automatiskt system och väldigt mycket jobb med att gå in och blockera specifika företag. Januari är en månad då annonsmarknaden tyvärr är i botten, väldigt få vill annonsera då. Självklart hade jag hellre velat ha bättre, helst bara matrelaterad reklam. Jag hoppas att februari blir bättre, det brukar vara så.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest