Cheesecake

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill. Perfekt till festen!
Cheesecake
Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
6-8 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Byt ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot t.ex. Oatly "påMackan". Även laktosfri grädde och laktosfri philadelphiaost finns.
Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

    (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna
    Äggulorna.
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
    vispa
    Vispa.
  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

    tillsätt färskosten
    Tillsätt färskosten.
    blanda
    Blanda.
  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

    Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    tillsätt vispad grädde
    Tillsätt vispad grädde.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

    (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

    vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  6. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

    tillsätt äggviteskummet
    Tillsätt äggviteskummet.
    blandad smet
    Blandad smet.
  7. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

    (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
    pressa ut citronsaften
    Pressa ut citronsaften.
    tillsätt citronsaft och citronskal
    Tillsätt citronsaft och citronskal.
    blanda glass-smeten
    Blanda glass-smeten.
  8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

    krossa kexen
    Krossa kexen.
  9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

    Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

    hälften av kaksmulorna
    Hälften av kaksmulorna.
    häll på glass-smeten
    Häll på glass-smeten.
    strö över andra hälften av kaksmulorna
    Strö över andra hälften av kaksmulorna.
  10. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

    (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

    serverad cheesecake
    Serverad cheesecake.
    en tårtbit cheesecake
    En tårtbit cheesecake.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (120 g): 391 kalorier, 30 g kolhydrater, 28 g fett, 6 g protein

Serveringstips

Servera gärna med hallon.

Variationstips

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

Hållbarhet och förvaring

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Alva Sax
Alltid lika god!!
Skrivet av Trinity
fyfan vad god. om jag ska göra en cheesecake så SKA det vara denna! hade en period där jag åt denna jätteofta haha
Skrivet av Jenny
Min favorit!! Följer alltid detta recept!
Skrivet av sara
Har gjort denna många gånger blir alltid lika god varje gång. Jag gör den alltid dagen innan :). Alltid populär när den görs.
Skrivet av Lotten Grundel
Så gott med färska jordgubbar.
Detta recept är det bästa

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest