Recepten.se – Recept> Efterrätter> Chokladtryffel

Chokladtryffel

Chokladtryffel är ett riktigt lyxigt chokladgodis som smälter i munnen. Enkelt och roligt att variera genom att smaksätta med sin egen favoritlikör. Tryffeln är mycket enkel att göra, bara att blanda ihop chokladsmeten och hälla i en form. Sedan får det stelna och man rullar sedan bitarna i kakao.
chokladtryffel
Underbar chokladtryffel. Smaksätta gärna med vaniljsocker och/eller din favoritlikör.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Mängd: ca 25 st

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Tillverka chokladtryffel så här:

  1. Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden.

    choklad i bitar
    Choklad i bitar.
    grädde kokar
    Grädden kokar.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om under tiden chokladen smälter tills det blir en jämn smet när all choklad har smält.

    chokladen i grädden
    Chokladen i grädden.
    rör under tiden chokladen smälter
    Rör under tiden chokladen smälter.
    en jämn chokladsmet
    En jämn chokladsmet.
  3. Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker.

    tillsätt smaksättning
    Tillsätt smaksättning.
    blanda till en jämn smet
    Blanda till en jämn smet.
  4. Häll chokladsmeten i en form eller burk med bakplåtspapper ca 20 x 15 cm.

    Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

    chokladtryffelsmeten hälld i en form
    Chokladtryffelsmeten hälld i en form.
    chokladen har stelnat
    Chokladen har stelnat.
  5. Skär den stelnade chokladmassan i fyrkanter. Om man vill kan man forma dem till bollar med händerna.

    chokladmassan skuren i bitar
    Chokladmassan skuren i bitar.
  6. Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan chokladtryffelbitarna i kakao.

    kakao i en skål
    Kakao i en skål.
    rulla tryffelbitarna i kakaon
    Rulla tryffelbitarna i kakaon.
  7. Lägg chokladtryffelbitarna i en burk med lock. Förvara i kylskåp.

    Vid servering: Försök servera dem så kalla som möjligt, låter du dem ligga framme länge i rumstemperatur blir de lite kladdiga och mjukare.

    chokladtryffelbitar i en burk
    Chokladtryffelbitar i en burk.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per tryffelbit (12 g): 62 kcal, 4 g kolhydrater, 5 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Chokladtryffeln håller sig i kylskåp minst 2 veckor. Chokladtryfflarna kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Ja det bör gå utmärkt. Tror det blir gott både med kaffe och lite smör. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Sara
Ok att ta starkt kokat kaffe istället för likör? Funkar de att tillsätta lite smör?
Skrivet av Izza
Gjorde det här receptet till årets julpyssel och provade att strössla över krossade polkagrisar innan allt fick stelna i kylen. Succé tyckte alla!
Svar till Maximillian Skrivet av Susanne
Det beror ju på hur varmt du har i bilen. En kylväska fungerar alltid, gärna med en frysklamp i, eller frys in en flaska vatten och lägg ihop med burken som du kan dricka upp sen.
Skrivet av Maximillian
Jag skulle vilja ge bort dessa, men de skulle behöva transporteras i 2-3 timmar. Klarar de sig som de är under en bilfärd eller bör jag lägga dem i en kylväska av något slag?
Skrivet av johanna
supergoda! smälte liksom i munnen, riktigt goda.
gjorde en annan version av det, hällde i några droppar pepparmyntsolja och rullade sedan runt de i florsocker.

krossade även lite pepparkakor som jag rullade runt de i.

toppbetyg från alla här hemma🤩
Skrivet av Thomas
Tips är att ha i lite flingsalt i smeten. Det lyfter choklad nått otroligt.
Skrivet av Viktoria
Svar till Lukas: Det låter som att du använde choklad av dålig kvalitet eller kanske att du lät grädden koka medan du smälte chokladen.
Skrivet av Lukas
När jag blandat chokladen i grädden blev det alldeles grynigt och olja separerades från chokladen. Vad gjorde jag fel?
Skrivet av Linda
Hejsan! Vilka bra och praktiska (och smarriga) recept!
Skrivet av Gösta Evén
Hej Susanne!

Tack för en mycket bra receptsamling och en fantastisk fin och pedagogisk presentation med utmärkta bilder.

Vänliga hälsningar
Gösta
Skrivet av Viktoria
Underbart gott! Jag gjorde utan likör, men med vaniljsocker och lät tryffeln stelna i siliconformar. Då blev det enklare att hantera. Perfekt att ha tryffel i kylskåpet när chokladsuget sätter in :)
Skrivet av Nybörjare
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
Skrivet av Josefin
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
Svar till Max Skrivet av Susanne

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

Skrivet av Max
Gjort detta två gånger med baileys, riktigt gott.
Däremot blir smeten aldrig stel så den är sjuukt svår att rulla, det blev lite bättre när den stått i kylen en timme men fortfarande riktigt kladdigt, nåt tips?
Sen undrar jag hur länge de klarar sig i kylen?
Skrivet av Johanna
Jag gjorde på 85% mörk och hade i conjac. Använde även laktosfri matlagningsgrädde 10% istället. Satte in satsen i kylen för att stelna. Blev helt underbara. Mäktig chokladsmak. Älskar mäktiga små tryffelmunsbitar :)
Skrivet av julia
Jag valde detta recept och det var jätte gott:)
Gästerna berömde dom och sa att de var jätte goda !
Jag rekommenderar dom starkt till alla!!!
//Julia
Skrivet av Nam
Jag hade i mörk Rom. Suuupergoda blev de! Och vad enkla de var att göra. Ska göra en till sats med punch.
Förstår inte dem som klagar på för mycket chokladsmak?? Mörk choklad kan ju inte smaka annat än just choklad... Ta en ljus om ni inte gillar mörk...
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Ja det är ju en smaksak med chokladen också. Du kan ta en ljusare choklad.
Svar till Tryffelkung ..eller inte Skrivet av Susanne
Ja ta gärna en ljusare choklad.
Skrivet av Anonym
Jag gjorde konjaks chokladtryffel och det smakade, enligt mig, ej gott. Men det är att det är en smaksak! Dock tycker jag att vaniljchokladtryffeln var mycket god. Men som ett flertal nämnt tidigare anser jag att chokladsmaken är för stark.
Skrivet av Tryffelkung ..eller inte
Jag gjorde en dubbelsats..tog 4,5 timme och stelna..och då var det inte helt bra endå..
Själklart gjordes en obligatorisk provsmak medans det skulle rullas i kakao..men oj vad mycket choklad det smakar lite för mycket?..tog mer bailys i en vad man skulle för jag älskar smaken av den...men känndes inget alls pga chokladen..
använde icas mörka blockchoklad..

fungerar vanlig marabo mjölkchoklad?
Svar till anonym Skrivet av Nightrose
Choklad blir inte bra när man har fryst den. Den blir missfärgad och ser inte speciellt fräsh ut. Så är det en gåva så frys den inte. Ska du ha den själv så är det upp till dig. :)
Svar till Susanne Skrivet av Marie
Det blev väldigt gott, kan absolut rekommendera det.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl