Underbart god glasstårta som inte blir hård eller isig och som går snabbt att göra tack vare endast 3 ingredienser. Smeten behöver inte röras om under infrysning och någon glassmaskin behövs inte heller. Superenkel och supergod! Den här glasstårtan är min familjs nya favorittårta och barnen vill ha den till varje födelsedag. Den går också bra och enkelt att variera med olika smaksättningar och garneringar.
Häll upp grädden i en bunke som rymmer minst 2 liter. Vispa grädden medelhårt, använd elvisp med vispar.
(Välj mängd grädde efter hur många portioner du vill ha och hur söt du vill ha tårtan. Den kondenserade mjölken är ganska söt så personligen fördrar jag den större mängden grädde.)
Tillsätt ungefär tre fjärdedelar av chokladen till glass-smeten och spara resten (en fjärdedel) till att dekorera med. Blanda ihop till en jämn smet.
(Använd antingen elvisp eller rör ihop för hand med t.ex. en slickepott.)
Häll smeten i en form med löstagbar kant som rymmer smeten.
(Min form på bilden är 24 cm i diameter och är perfekt till min tårta som jag gjort med 7 dl vispgrädde, den hade rymt 8 dl vispgrädde också.)
Strö över resten av den hackade chokladen.
Ställ in tårtan i frysen i minst 6 timmar.
(Troligtvis räcker det med 5 timmar i frysen om du gör den med bara 5 dl vispgrädde. Har man tidsbrist så kan man ta ut den tidigare också, men då är den inte frusen i mitten men ändå väldigt god.)
Ta ut tårtan ur frysen och låt den stå ca 3-5 minuter i rumstemperatur. Då smälter glassen lite i kanten så att man enkelt kan lossa den löstagbara kanten från formen utan att den går sönder.
Servera glasstårtan. Den är lagom hård och kan ätas direkt.
(Eventuell överbliven glasstårta kan frysas in igen men den tappar givetvis formen om den får stå framme för länge så den smälter ut, så försök få in den i frysen så fort som möjligt.)
Näringsvärde per portion (164 g): 617 kcal, 42 g kolhydrater, 47 g fett, 8 g protein, 0 g fibrer
Variationstips
Glasstårtan är enkel att variera. Chokladen kan uteslutas eller ersättas. Man kan blanda i det mesta som man gillar t.ex. marshmallows, hackad mandel, kolasås, godis valfri sort hackad i småbitar, sylt, vissa sorters söta och frasiga frukostflingor.
Planeringstips
Eftersom tårtan förvaras i frysen kan den förberedas flera månader i förväg om man så vill.
Hållbarhet och förvaring
Glasstårtan kan förvaras i frysen i minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Lukas
Hej! Kul enkelt recept, om man vill ha god chokladsmak i tror du det skulle bli bra?
Kakao och fint hackad choklad eller chokladknappar i låter gott tycker jag. Ungefär hur mycket kakao skulle du gissa?
Tack! Mvh.
️ Skrivet av Anneli
Kanongod och mättande. Lätt att göra och förbereda dagen innan! Serverade den som efterrätt med inlagda persikor till.
webmaster
Svar till
Fanny
️ Skrivet av Susanne
Det beror hur mycket grädde man tar och hur stora bitar man tar. Tar man 8 dl vispgrädde så räcker den till 8 rejäla bitar som verkligen mättar gästerna skulle jag säga. ;) Tar man lite mindre bitar räcker den till fler, inga problem att få ut 12 bitar som känns mer lagom stora. Särskilt om man äter mer saker samtidigt så är väl 12 bitar eller kanske fler mer rimligt. :)
️ Skrivet av Fanny
Hej, hur många bitar fick du ut av den du gjorde ungefär? :)
webmaster
Svar till
Elina
️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om receptet! :) Det man får tänka på med bär är att de kan bli lite isiga eftersom de innehåller mycket vatten så jag skulle undvika stora bitar av bär. Men annars blir ju smaken jättegod med bär!