Recepten.se – Recept> Kalla såser> Kall bearnaise

Kall bearnaise

Fantastiskt god béarnaisesås som mixas ihop på 5 minuter. Den är oljebaserad och blir precis som den man köper fast godare och helt utan tillsatser. Tänk på att använda en olja med neutral smak. Jag använder varmpressad rapsolja (om det inte står kallpressad på flaskan så är den varmpressad). Bara att mäta upp alla ingredienser och mixa ca 20 sekunder. Klart! Dessutom är den helt mjölkfri, glutenfri och vegetarisk (dock ej vegansk).
kall bearnaise
Kall béarnaisesås, precis som den man köper. Smaken är densamma men färgen skiljer sig eftersom jag mixat med kryddorna som är gröna. Det blir godare tycker jag.
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 minuter
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Knäck ägget i en hög avlång burk som passar att mixa. Tillsätt vitvinsvinäger, salt, vitpeppar, dragon, persilja och rapsolja. Låt stå framme minst 10 minuter så att temperaturerna jämnas ut.

    (Det är viktigt att temperaturskillnaderna mellan de olika ingredienserna inte skiljer sig allt för mycket för då kan såsen skära sig.)

    kall béarnaisesås steg 1: alla ingredienser
    Alla ingredienser.
  2. Mixa med en stavmixer. Placera den på botten av burken och kör på full effekt. Höj den sakta till toppen, totalt ca 20 sekunder brukar det ta. Det ska bli en fast sås.

    kall béarnaisesås steg 2: mixa
    Mixa.
    kall béarnaisesås steg 2: färdigmixat
    Färdigmixat.
  3. Lägg upp såsen i en serveringsskål. Förvara i kylskåp.

    kall béarnaisesås steg 3: serverad béa
    Serverad béa.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (43 g): 289 kcal, 0 g kolhydrater, 32 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven kall béarnaiseås i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Stig Skrivet av Susanne
Kallpressad olja har en smak som ofta är lite besk och den tar då över såsen så att såsen smakar mer besk än de kryddor som det ska vara i béarnaisesås. Ett tips är att lukta och smaka på den kallpressade oljan så vet man hur mycket den smakar och om man gillar smaken.
Skrivet av Stig
Vad händer om man använder kallpressad olja.
Skrivet av Siv
Åh, den var så god,så idag gör jag en ny.
Tack för receptet
Skrivet av Tage
Det smakad inte bea som är gjort på smör.
Skrivet av Jonas Nyman
Hej Susanne.. Jonas här! Mycket enkel sås, hade färsk persilja å torkad dargon! Hade i en halv tsk citronjuice också.. BLEV DUNDER!! Tackar

Mvh Jonas
Skrivet av Maria
Jag undrar om du använder färsk dragon och persilja eller om du köper sån som finns på kryddburk? Och hur mäter du upp färsk dragon och persilja i matskedsmått? :)
Skrivet av Sara
Så himla enkelt och bra recept, tack!
Skrivet av Anita Dahlin
Tack för ett superenkelt och riktigt gott recept på bearnaisesås 🙏 Har aldrig gjort bea förr men detta var definitivt inte sista gången! Gjorde dubbelsats som vår familj på fem pers åt till kyckling, klyftpotatis och broccoli. Blev endast 1-2 portioner över så alla uppskattade den verkligen 👍🥰
Skrivet av Mathias
Ska äggvitan också i? Kan man lämna bort vitan och sätta i 2 äggulor istället?
Svar till Fredrik Skrivet av Susanne
Gör gärna det och säg till om något är otydligt i receptet! 😊
Skrivet av Fredrik
Jag ska ge det en chans till. 😉

Jag använde den ”misslyckade” såsen som bas och smaken är väldigt god så jag provar igen

Ha det gott!
Svar till Fredrik Skrivet av Susanne
Jo den blir tjock om alla ingredienser har samma temperatur. Låt det stå ett tag och så kör man med mixern nerifrån och höjer sakta uppåt. En "äkta" béarnaisesås är förstås alltid bäst men man har inte alltid tiden till den och då är denna snabba variant som ändå är godare än de färdigköpta ett bra alternativ tycker jag. 😊Hoppas du vill prova igen!
Skrivet av Fredrik
Blir inte tjock....

Funkar inte. Bättre att göra som man ska
Svar till Dan Skrivet av Susanne
Ja receptet stämmer. Det är ungefär samma recept som mitt recept på majonnäs, ett väl beprövat recept. Men det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur.
Skrivet av Dan
Den här tjocknade aldrig för mig. STÄMMER ett ägg o två dl olja?
Man blev misstänksam redan att det ska räcka till 6 Pers;(
  1
Recept och foto: Susanne Jarl