Mjuk pepparkaka är ett klassiskt recept på en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor som är vanlig att baka till jul och lucia, men många bakar den även andra tider på året.
Kakan blir mjuk med en härlig pepparkakssmak från ingefära, nejlikor och kanel. Vill man göra kakan extra fin kan man glasera den. Den är även god att servera med vispad grädde och färska lingon (finns i frysdisken).
God mjuk pepparkaka. Servera gärna med vispad grädde och lingon. Då blir det som en bakelse! Supergott och enkelt recept!
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.
(Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)
(Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)
Näringsvärde per bit (59 g): 186 kcal, 24 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Går bra att frysa.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Marie Sjöblom
Mycket enkel o god mjuk pepparkaka Hoppas på nya recept att testa framöver Gott nytt år !
️ Skrivet av Sven-Gunnar
Hej!
Socker kakan blev mycket bra och god med 1 1/2 dl lingonsylt.
gräddning ca 55 min.
️ Skrivet av Per
Hej!
Jag som avskyr ingefära men älskar kardemumma, hur skulle du säga att blandningen kanel, kardemumma, kryddnejlika skulle bli då?
️ Skrivet av Anders
Här har dom andra något att lära!!!
Så fint recept med bilder o förklaringar.
Hur enkelt som helst.
TACK
webmaster
Svar till
Sven Nilsson
️ Skrivet av Susanne
Det är ingen peppar i pepparkaka.
️ Skrivet av Sven Nilsson
Jag har gjort pepparkakan, men det stod inte i receptet hur mycket peppar det skulle vara. Så det var svårt att veta hur mycket jag skulle ta.
webmaster
Svar till
Symeoni
️ Skrivet av Susanne
Använde du en sockerkaksform? Det är smetens höjd i formen som är avgörande för gräddningstiden. Har du kanske tagit en vanlig rund form utan hål i mitten? De flesta sockerkaksformar brukar ha liknande dimensioner.
️ Skrivet av Symeoni
Hej! Vilket är formens volym? eller diameter? Min är 24 cm och kakan blev så ...tunn och självklart lite hårt :(
Tack för svaret!
webmaster
Svar till
Lore Olson
️ Skrivet av Susanne
I write my recipes in Swedish and I guess you are referring to "nejlikor". I could also have written "kryddnejlika". That is "cloves" in English.
️ Skrivet av Lore Olson
I believe that where you list Carnations it should be Cardamom. In the U.S., Carnations are flowers.
webmaster
Svar till
Mimmi
️ Skrivet av Susanne
Ja, jag tror det.
️ Skrivet av Mimmi
Kan man ta yoghurt naturell istället för filmjölk?
webmaster
Svar till
Elina
️ Skrivet av Susanne
Nja du måste göra mera smet och se över ugnstider och placering i ugn för att det ska bli bra. Det är nog bättre att titta på ett annat recept eftersom det är så mycket som skiljer. Kul att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Elina
Hej!
Gjorde kakan förra veckan och den blev mycket omtyckt. Men undrar om du tror det går att göra den i en långpanna istället då jag skulle vilja ha den som botten och cremecheese frostig på i rutor.
Tack för ett mycket bra recept!
webmaster
Svar till
Gunvor
️ Skrivet av Susanne
Ibland förbättrar jag mina recept. Jag tyckte det var lite för mycket mjöl, se tidigare kommentar.
️ Skrivet av Gunvor
Hej!
Jag blev lite fundersam då jag hade ett recept utskrivet härifrån sen tidigare men ser nu att mjölmängden är minskad med 0.5 dl. Vad beror det på?
webmaster
Svar till
Simone
️ Skrivet av Susanne
Nej du bör använda vanligt vetemjöl som det står i receptet. Om kakan blir torr - tänk på hur du mäter upp mjölet (som står i receptet). Men kan hålla med om att det kan vara lite för mycket mjöl i receptet och nu när jag provade senast så tyckte jag det blir bättre med lite mindre mjöl så jag har nu uppdaterat receptet till 2.5 dl vetemjöl istället för tidigare 3 dl. Rågsikt rekommenderar jag inte.
️ Skrivet av Simone
Hej!
Det blev en väldigt torr kaka. Är det tillåtet rågsiktsmjöl?
webmaster
Svar till
Emma
️ Skrivet av Susanne
Det ska vara något som är syrligt. Både yoghurt och crème fraiche borde gå bra, även gräddfil. Crème fraiche är ju lite fastare konsistens så om du tar det kanske du ska ta lite mindre mängd och röra ut med lite vatten så du får samma mängd som i receptet men att den blir lite lösare. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar! :)
️ Skrivet av Emma
Hej, kan man använda något annat än filmjölk? Bor i ett land där det inte finns. Yoghurt, créme fraiche?
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
A-fil är ju filmjölk så det går bra.
️ Skrivet av Johanna
Måste det vara filmjölk? Eller kan man ha A-fil?
️ Skrivet av Anna
Åh, vad god den blev! Tack för ett bra och enkelt recept! :)
webmaster
Svar till
VonHusby
️ Skrivet av Susanne
Ja om man mal själv blir det mycket mer smak så då kanske man bör ta lite mindre mängd i så fall. Glöm inte att man alltid kan prova sig fram och smaka på smeten och ha i mer av nejlikor eller kardemumma om man vill ha mer smak av det (men det gäller att inte ha i för mycket av något från början bara, så kanske utgå från halva mängden i receptet och därefter smaka sig fram). Bra att den blev god ändå! :)
Svar till
VonHusby
️ Skrivet av sofia
Mal inte nejlikorna själv, det bästa är att köpa santa Marias malda nejlikor. Det har jag alltid i min mjuka pepparkaka och då tar inte nejlikorna över men smakar lika gott. Att tillsätta 1 tsk kademumma gör och kakan godare.