Citronmarängpaj

Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 st äggula
- 2 msk kallt vatten
Citronkräm:
- 2 st citroner
- ca 1,25 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 2,5 msk majsstärkelse
- 75 g smör
- 3 st äggulor
- 1 st ägg
Maräng:
- 4 st äggvitor
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Utrustning:
- 1 st pajform ca 24 cm i diameter
-
elvisp
eller köksmaskin med visp - rivjärn
- ev. citruspress
Ugn:
- Pajskalet: 175 °C i nedre delen av ugnen i 15 minuter
- Hela pajen: 100 °C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk strösocker
Vetemjöl, smör, strösocker. -
Rör ihop så att smöret finfördelas. Använd gärna elvisp.
Smöret ska finfördelas. -
Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.
Tillsätt äggula och vatten. -
Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.
Rör ihop. -
Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.
Tryck ut degen i pajformen. -
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 minuter. Gör gärna citronkrämen under tiden.
Låt pajskalet svalna i rumstemperatur under en bakhandduk.
Förgräddat pajskal. -
Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.
Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.
- 2 st citroner
Rivet citronskal. -
Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.
Pressa ut citronsaften. -
Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.
- ca 1,25 dl vatten
Citronsaft och vatten. -
Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse. Smaka av och tillsätt mera strösocker om det smakar för syrligt.
- 2 dl strösocker
- 2,5 msk majsstärkelse
Rivet citronskal, socker och majsstärkelse tillsatt. Blandat. -
Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.
Låt koka upp. -
Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.
- 75 g smör
Vispa ner smöret. Smöret blandat. -
Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen. Lägg äggulorna i en skål. Knäck även det hela ägget.
Äggulorna och det hela ägget. -
Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)
Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget. -
Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.
Såsen har tjocknat. -
Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.
- 4 st äggvitor
Vispa äggvitorna. -
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Vispade äggvitor och socker. -
Häll citronkrämen i pajskalet.
Citronkrämen i pajskalet. -
Klicka ut eller spritsa marängsmeten ovanpå citronkrämen.
Marängsmeten ovanpå. -
Grädda pajen i 100°C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter.
Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur.
Marängen är nu tack vare den långa tiden i ugnen genomgräddad och kommer inte sjunka ihop utan hålla sig frasig och fin samtidigt som den gula citronkrämen håller sig saftig och pajskalet frasigt.
Färdiggräddad paj.
Pajdeg:
Citronkräm:
Maräng:
Näringsvärden
Serveringstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Citron och marängpaj, går det att frysa citronkrämen? Jag gillade pajen väldigt mycket och har många citroner nu. Jag vill kunna göra flera stycken pajer vid ett och samma tillfälle 😀 Tack för ett bra recept!
Måste man grädda hela pajen efteråt eller kan man bara grädda så marängen får lite färg eller är citronfyllningen för lös? Har du tips hur man kan göra för att inte ha den i ugn? Tack!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Pajen blev fin men en timme i ugnen räcker inte för marängen i min mening. Vill man ha den mjuk/fluffig/lätt svampig och ska äta upp allt första dagen så går det bra men redan andra dagen så geggar den ihop sig med citronkrämen. Kollade lite marängrecept och bakade en ny som fick stå inne nästan fyra timmar i 100-110 grader. Då torkades marängen ut och blev lagom frasig rätt igenom utan att pajdegen eller citronkrämen misstyckte. Ett tips!
Veckogamla rumstempererade ägg är ett annat, då de är mycket lättare att separera dem och innehåller lite mindre vatten från början.
Tack för en jättebra sida!

webmaster

webmaster
Ska provbaka den här helgen och undrar över citronskalet i krämen som kokas.
Jag såg nyligen i ett bakprogram på kanal 7 att man rekommenderar att tillsätta skal/citronzeststrimlor EFTER kokningen, annars kan tydligen skalen göra det beskt?
Jag tror att den äldre kvinnan i programmet gjorde en lemoncurd.
Har du märkt denna beskhet?
Jag är överkänslig mot just beskhet, är en sk "supersmakare" och det är INTE en fördel el ngt positivt kan jag lova! :-(
Ja, jag lär väl ändå tillsätta skalen efter kokningen för säkerhetsskull...
Stort tack för ett recept som borde bli underbart gott! :-)

webmaster
Går denna paj att frysa?

webmaster
But could you please tell the timing to put the cream on the pie? Do we wait until the pie gets cold to put the cream on it and how should the cream be, warm?
I got confused after I have started..
Many thanks in advance.
Sedef

webmaster

webmaster