Recepten.se – Recept> Efterrätter> Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött krispigt marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över. Det går också bra att förbereda den långt i förväg eftersom marängen blir genomgräddad, frasig och fin tack vare den långa tiden i ugnen.
citronmarängpaj
Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke. Servera gärna med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 4,5 timmar varav 45 minuters jobb
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Citronkräm:

Maräng:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskalet: 175 °C i nedre delen av ugnen i 15 minuter
  • Hela pajen: 100 °C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.

    citronmarängpaj steg 1: vetemjöl, smör, strösocker
    Vetemjöl, smör, strösocker.
  2. Rör ihop så att smöret finfördelas. Använd gärna elvisp.

    citronmarängpaj steg 2: smöret ska finfördelas
    Smöret ska finfördelas.
  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.

    citronmarängpaj steg 3: tillsätt äggula och vatten
    Tillsätt äggula och vatten.
  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.

    citronmarängpaj steg 4: rör ihop
    Rör ihop.
  5. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.

    citronmarängpaj steg 5: tryck ut degen i pajformen
    Tryck ut degen i pajformen.
  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 minuter. Gör gärna citronkrämen under tiden.

    Låt pajskalet svalna i rumstemperatur under en bakhandduk.

    citronmarängpaj steg 6: förgräddat pajskal
    Förgräddat pajskal.
  7. Citronkräm:

  8. Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.

    Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.

    citronmarängpaj steg 7: rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  9. Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.

    citronmarängpaj steg 8: pressa ut citronsaften
    Pressa ut citronsaften.
  10. Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.

    citronmarängpaj steg 9: citronsaft och vatten
    Citronsaft och vatten.
  11. Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse. Smaka av och tillsätt mera strösocker om det smakar för syrligt.

    citronmarängpaj steg 10: rivet citronskal, socker och majsstärkelse tillsatt
    Rivet citronskal, socker och majsstärkelse tillsatt.
    citronmarängpaj steg 10: blandat
    Blandat.
  12. Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.

    citronmarängpaj steg 11: låt koka upp
    Låt koka upp.
  13. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.

    citronmarängpaj steg 12: vispa ner smöret
    Vispa ner smöret.
    citronmarängpaj steg 12: smöret blandat
    Smöret blandat.
  14. Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen. Lägg äggulorna i en skål. Knäck även det hela ägget.

    citronmarängpaj steg 13: äggulorna och det hela ägget
    Äggulorna och det hela ägget.
  15. Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)

    citronmarängpaj steg 14: vispa ner äggulorna och ägget ett i taget
    Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget.
  16. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.

    citronmarängpaj steg 15: såsen har tjocknat
    Såsen har tjocknat.
  17. Maräng:

  18. Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.

    citronmarängpaj steg 16: vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  19. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.

    citronmarängpaj steg 17: vispade äggvitor och socker
    Vispade äggvitor och socker.
  20. Häll citronkrämen i pajskalet.

    citronmarängpaj steg 18: citronkrämen i pajskalet
    Citronkrämen i pajskalet.
  21. Klicka ut eller spritsa marängsmeten ovanpå citronkrämen.

    citronmarängpaj steg 19: marängsmeten ovanpå
    Marängsmeten ovanpå.
  22. Grädda pajen i 100°C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter.

    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur.

    Marängen är nu tack vare den långa tiden i ugnen genomgräddad och kommer inte sjunka ihop utan hålla sig frasig och fin samtidigt som den gula citronkrämen håller sig saftig och pajskalet frasigt.

    citronmarängpaj steg 20: färdiggräddad paj
    Färdiggräddad paj.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (142 g): 378 kcal, 50 g kolhydrater, 17 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde.

Planeringstips

Gör gärna en eller flera dagar i förväg och förvara i rumstemperatur med bakhandduk över.

Hållbarhet och förvaring

Citronmarängpajen kan förvaras i rumstemperatur i minst en vecka. Täck över med en bakhandduk. Det viktiga är att den får stå i en torr miljö, därför är inte kylskåp bra. Den ser lika fin ut och smakar lika bra efter en vecka. Jag har testat upp till 10 dagar och den var i det närmaste perfekt då också.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Ann-Charlotte Alvhult
Hej! Nu är min citronmarängpaj klar och avsmakad, mmmmmm så god den blev. Kan verkligen rekommendera detta recept, bara smaskens. / Lotta
Skrivet av Johanna
Hej!
Citron och marängpaj, går det att frysa citronkrämen? Jag gillade pajen väldigt mycket och har många citroner nu. Jag vill kunna göra flera stycken pajer vid ett och samma tillfälle 😀 Tack för ett bra recept!
Skrivet av Gerd
Så god den blev 😋 jag tog bara en citron och mindre socker, gillar inte så stark citronsmak. tre pajer gjorda senaste månaden och bra att den inte behöver stå i kylen 👍 Tack för dina goa recept 🙏🏼
Skrivet av Olivia
Hej.

Måste man grädda hela pajen efteråt eller kan man bara grädda så marängen får lite färg eller är citronfyllningen för lös? Har du tips hur man kan göra för att inte ha den i ugn? Tack!
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Nu är receptet uppdaterat med lite mera strösocker i citronkrämen och lite mera vatten i pajdegen och framförallt mycket längre tid i ugnen, tack vare Andreas tips. Tack!!! Nu blev citronmarängpajen verkligen perfekt med frasig maräng rakt igenom och som håller sig länge. Min har stått sig i hela 10 dagar i rumstemperatur, åt upp den sista biten nu idag. Mums! Nu tycker jag att receptet är helt perfekt så jag har uppdaterat det med detta och med nya bilder! Tack igen Andreas, nu tycker jag verkligen den blev helt perfekt och så himla bra att man kan göra den långt i förväg!
Svar till Emmi Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra! Men häll inte i citronkrämen i pajskalet förrän den ska gräddas så att pajskalet håller sig frasigt. Om du gräddar pajskalet dagen innan så förvara det i rumstemperatur istället för i kylskåpet.
Skrivet av Emmi
Hej! Kan man göra klar pajskalet o citronkrämen en dag innan och ha i kylen över natten? Och sedan dagen den ska ätas göra klart det sista med marängtäcket o in i ugnen?
Svar till Mia Skrivet av Susanne
Ja då behöver man nog ta lite mera socker. Jag har nu lagt till i receptet att man ska smaka av krämen så kan man justera detta efter behag. Citroner kan vara lite olika sura också.
Skrivet av Mia
Hade två stora citroner o pajen blev på tok för syrlig
Svar till mira Skrivet av Susanne
Ja gör pajdegen och citronkrämen. Förvara den färdiggräddade pajdegen i rumstemperatur och citronkrämen i kylen. Förvara äggvitorna i kylskåp med plast över så de inte torkar.
Skrivet av mira
Hej jag undrar om man förbereda den dagen innan? Är tacksam för svar ganska snabbt!
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!
Skrivet av Andreas
Hej Susanne!

Pajen blev fin men en timme i ugnen räcker inte för marängen i min mening. Vill man ha den mjuk/fluffig/lätt svampig och ska äta upp allt första dagen så går det bra men redan andra dagen så geggar den ihop sig med citronkrämen. Kollade lite marängrecept och bakade en ny som fick stå inne nästan fyra timmar i 100-110 grader. Då torkades marängen ut och blev lagom frasig rätt igenom utan att pajdegen eller citronkrämen misstyckte. Ett tips!

Veckogamla rumstempererade ägg är ett annat, då de är mycket lättare att separera dem och innehåller lite mindre vatten från början.

Tack för en jättebra sida!
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Nej det är inget jag har tänkt på men tack för tipset! Hoppas den smakade bra!
Svar till Mira Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går alldeles utmärkt. Men om du förgräddat pajskalet så är det bättre du förvarar det i rumstemperatur. Häll inte i citronkrämen dagen innan.
Skrivet av Linda
Verkar vara ett härligt recept som jag ska testa till min födelsedagsmiddag om ett par veckor. Älskar citron och maräng då det borde bli en perfekt matchning!

Ska provbaka den här helgen och undrar över citronskalet i krämen som kokas.
Jag såg nyligen i ett bakprogram på kanal 7 att man rekommenderar att tillsätta skal/citronzeststrimlor EFTER kokningen, annars kan tydligen skalen göra det beskt?
Jag tror att den äldre kvinnan i programmet gjorde en lemoncurd.

Har du märkt denna beskhet?
Jag är överkänslig mot just beskhet, är en sk "supersmakare" och det är INTE en fördel el ngt positivt kan jag lova! :-(

Ja, jag lär väl ändå tillsätta skalen efter kokningen för säkerhetsskull...

Stort tack för ett recept som borde bli underbart gott! :-)
Skrivet av Mira
Hej! Kan pajbotten med krämen förberedas i kylen över natten?
Svar till Karin Wennerlöf Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte om den går att frysa.
Skrivet av Karin Wennerlöf
Hej!
Går denna paj att frysa?
Skrivet av Fanny
Som familjens efterrätts göra så gör jag många efterätter från denna sajt. Min familj blir alltid lika nöjd. Fick dock ersätta majstärkelse med vaniljsocker. Eftersom att jag inte hittade majstärkelse i affären. Får se hur experimentet blir.
Svar till Sedef Skrivet av Susanne
It doesn't matter. You pour the cream in the pie shell just before you put it in the oven (as it says in the recipe). Good luck! :)
Skrivet av Sedef
Hey there, actually it's too late to ask because I have already started to prepare the paj :)

But could you please tell the timing to put the cream on the pie? Do we wait until the pie gets cold to put the cream on it and how should the cream be, warm?

I got confused after I have started..

Many thanks in advance.
Sedef
Svar till Elina Skrivet av Susanne
Marängen blir krispig. Själv gillar jag krispig maräng och inte fluff så jag gillar dessa bakverk! :)
Skrivet av Elina
Kan du beskriva konsistensen på marängen? Är den seg, krispig eller som ett fluff? De flesta andra recept på citronmarängpaj jag sett ska bara gräddas 10-15 min för att ge marängen lite färg, och då denna ska gräddas 1 timme undrar jag hur marängen blir. Tacksam för hjälp!:)
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Ja det kan du göra. :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl