Citronmarängpaj
Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött krispigt marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över. Det går också bra att förbereda den långt i förväg eftersom marängen blir genomgräddad, frasig och fin tack vare den långa tiden i ugnen.
Tid: 4,5 timmar varav 45 minuters jobb
Mängd: ca 10 bitar
Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 st äggula
- 2 msk kallt vatten
Citronkräm:
- 2 st citroner
- ca 1,25 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 2,5 msk majsstärkelse
- 75 g smör
- 3 st äggulor
- 1 st ägg
Maräng:
- 4 st äggvitor
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st pajform ca 24 cm i diameter
-
elvisp
eller köksmaskin med visp - rivjärn
- ev. citruspress
Ugn:
- Pajskalet: 175 °C i nedre delen av ugnen i 15 minuter
- Hela pajen: 100 °C i nedre delen av ugnen i 3 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (142 g): 378 kcal, 50 g kolhydrater, 17 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde.
Planeringstips
Gör gärna en eller flera dagar i förväg och förvara i rumstemperatur med bakhandduk över.
Hållbarhet och förvaring
Citronmarängpajen kan förvaras i rumstemperatur i minst en vecka. Täck över med en bakhandduk. Det viktiga är att den får stå i en torr miljö, därför är inte kylskåp bra. Den ser lika fin ut och smakar lika bra efter en vecka. Jag har testat upp till 10 dagar och den var i det närmaste perfekt då också.
️ Skrivet av
Hej! Nu är min citronmarängpaj klar och avsmakad, mmmmmm så god den blev. Kan verkligen rekommendera detta recept, bara smaskens. / Lotta
️ Skrivet av
Hej!
Citron och marängpaj, går det att frysa citronkrämen? Jag gillade pajen väldigt mycket och har många citroner nu. Jag vill kunna göra flera stycken pajer vid ett och samma tillfälle 😀 Tack för ett bra recept!
Citron och marängpaj, går det att frysa citronkrämen? Jag gillade pajen väldigt mycket och har många citroner nu. Jag vill kunna göra flera stycken pajer vid ett och samma tillfälle 😀 Tack för ett bra recept!
️ Skrivet av
Så god den blev 😋 jag tog bara en citron och mindre socker, gillar inte så stark citronsmak. tre pajer gjorda senaste månaden och bra att den inte behöver stå i kylen 👍 Tack för dina goa recept 🙏🏼
️ Skrivet av
Hej.
Måste man grädda hela pajen efteråt eller kan man bara grädda så marängen får lite färg eller är citronfyllningen för lös? Har du tips hur man kan göra för att inte ha den i ugn? Tack!
Måste man grädda hela pajen efteråt eller kan man bara grädda så marängen får lite färg eller är citronfyllningen för lös? Har du tips hur man kan göra för att inte ha den i ugn? Tack!
webmaster
Svar till
Andreas
️ Skrivet av
Nu är receptet uppdaterat med lite mera strösocker i citronkrämen och lite mera vatten i pajdegen och framförallt mycket längre tid i ugnen, tack vare Andreas tips. Tack!!! Nu blev citronmarängpajen verkligen perfekt med frasig maräng rakt igenom och som håller sig länge. Min har stått sig i hela 10 dagar i rumstemperatur, åt upp den sista biten nu idag. Mums! Nu tycker jag att receptet är helt perfekt så jag har uppdaterat det med detta och med nya bilder! Tack igen Andreas, nu tycker jag verkligen den blev helt perfekt och så himla bra att man kan göra den långt i förväg!