Toscakaka

Mycket god toscakaka - en mjuk och saftig sockerkaka med ett knaprigt toscatäcke med kolasmak. Passar bra till fikat. Mums!
toscakaka
Tid: 1 timme
8-10 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Toscakaka:

Toscaglasyr:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Kakan: 175 °C i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme
  • Med toscaglasyr: 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter, med (Obs: viktigt!) löstagbar kant.

    Tips: Använd slickepott för att smörja formen med smör så går det snabbt och kladdfritt.

    Sätt på ugnen på 175°C.

    smörj formen
    Smörj formen.
    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus (nästan vit) och pösig smet. Använd gärna elvisp (tar ca 30 sek).

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulvret och vispa till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp).

    tillsätt bakpulver
    Tillsätt bakpulver.
  5. Tillsätt mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa eller rör allt till en jämn smet.

    (Blanda för hand med en sked eller slickepott eller använd elvisp på lägsta hastighet. Tänk på att inte blanda/vispa längre tid än att smeten är blandad.)

    (Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)

    tillsätt vetemjöl, mjölk
    Tillsätt vetemjöl, mjölk.
    tillsätt smälta smöret
    Tillsätt smälta smöret.
    blanda till en jämn smet
    Blanda till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Den ska få fin färg och släppa i formens kant (se bild 8.1).

    Under tiden gör du toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  7. Mät upp alla ingredienser (mandelspån, smör, strösocker, vetemjöl och mjölk) till toscaglasyren i en kastrull.

    Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna. (Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.) När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.

    Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.

    ingredienserna till toscaglasyren
    Ingredienserna till toscaglasyren.
    toscaglasyren när smöret är smält och omrört
    Toscaglasyren när smöret är smält och omrört.
    toscasmeten är klar
    Toscasmeten är klar.
  8. Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren.

    Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.

    halvtidsgräddad toscakaka redo för toscasmet
    Halvtidsgräddad toscakaka redo för toscasmet.
    bred på toscasmeten
    Bred på toscasmeten.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  9. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter den löstagbara kanten och ta bort den, skär med något plastredskap runt kanten om glasyren kladdat fast i formen, det lossnar lätt när kakan är varm.

    Låt sedan kakan svalna (med botten av den löstagbara formen kvar och med toscaglasyren upp), gärna på galler och lägg gärna en bakhandduk ovanpå. Flytta över toscakakan till ett serveringsfat när den svalnat (jag brukar använda två stekspadar till det). Servera!

    färdiggräddad toscakaka
    Färdiggräddad toscakaka.
    ta bort löstagbara kanten
    Ta bort löstagbara kanten.
    en bit toscakaka
    En bit toscakaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 10 bitar (90 g): 383 kalorier, 36 g kolhydrater, 24 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Använd en vass kniv när du skär upp toscakakan eftersom glasyren är ganska hård.

Tips & tricks

Istället för mandelspån kan man skålla och skala mandel själv och hacka eller hyvla den. Istället för mandelspån kan man också ta hackad mandel.

Variationstips

Smaksätt sockerkakssmeten med 1-2 tsk vaniljsocker och/eller rivet skal av en halv apelsin.

Hållbarhet och förvaring

Toscakakan går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Cecilia
Hej!
Jag undrar om det blir lagom att dubbla receptet om man vill göra i långpanna?
Tack på förhand.
Skrivet av Anita
Ljuvligt god.
Skrivet av Cecilia
Perfekt! Och så bra instruerat i detalj hur den ska svalna osv
Skrivet av Carina
Jag provade att byta ut mandeln mot rostade sesamfrön. Blev väldigt gott
Skrivet av Hockey
Otroligt att följa dina recept, lyckas alltid men detta måste vara en av de bästa som finns Stort TACK

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest