Fiberhusk

fiberhusk
Fiberhusk används ofta i glutenfria och LCHF bakverk och maträtter. Finns att köpa i hälsokostaffärer och välsorterade matbutiker.

Fiberhusk är pulveriserat psylliumfröskal. Det används ofta i glutenfria bakverk för att få ett bättre bakresultat.

Fiberhusk suger upp vätska och sväller och är därför en passande ingrediens även i glutenfria pannkakor, köttbullar och liknande maträtter.

I matbröd gör fiberhusk brödet mer saftigt och så att det smular mindre samtidigt som degen blir mer lättarbetad.

Fiberhusk är smak- och luktfritt. Det märks inte heller i färdigt bröd, andra bakverk eller maträtter.

Förutom för glutenintoleranta så är fiberhusk en ofta förekommande ingrediens för de som följer dieten LCHF eller andra dieter där man vill äta få kolhydrater. Oftast används då fiberhusk för att ersätta vetemjölets egenskaper.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fiberhusk.

Energi: 173 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 1 g
Fett: 0.6 g (varav mättat fett: 0.1 g)

Tips och info

Finns i affären:

Finns att köpa i hälsokostbutiker samt välsorterade mataffärer.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur.

Pris:

En kartong, 300 g kostar ca 50-80 kr, billigast i mataffär, dyrare i hälsokostbutik.

Köptips:

Fiberhusk är ganska dyrt men räcker ganska länge, så per bakverk/portion blir ändå kostnaden låg.

Ersätt med:

Vetemjöl och ägg. Ofta finns andra recept på det du vill göra utan fiberhusk, kolla på dem.

Vad väger fiberhusk?

Måttomvandla fiberhusk mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sanna W
Hur kan ni skriva att man kan ersätta med vetemjöl, hälsofarligt för glutenintolerant. Man använder ju fiberhusk för att man inte kan använda sig av gluten.
Skrivet av Marie-Louice Börjesson
Hej.
Jag använder oftast rismjöl eftersom det ligger närlst vetemjölet i såväl färg som "vikt", att man kan med rismjöl, använda samma mått rakt av som vetemjöl. Däremot, är jag inte bekant med hur ycket fiberhusk jag bör använda i rismjölet så att detta mjöl, uppnår samma " tyngd" i kakor och bröd, som gluten gör i.vetemjölet.
Finns det tabell för hur många msk Fiberhusk man tar till olika mjöler?
Tack för att du finns för en äldre dam som lär sig mer och mer.
Tål inte potatis varför jag inte nämner Pofiber.
Väntar glatt på svar från Dig.
Marie-Louice
Skrivet av Gunilla
HEJ..
Jag undrar om du kan tala om, hur mycket HUSK bör man ha i 100g/kycklingfärs ? Gluten intolerant.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest