Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Pepparkaksmuffins

Pepparkaksmuffins

Baka enkelt dessa mjuka, saftiga och goda pepparkaksmuffins. De får den karaktäristiska goda pepparkakssmaken från pepparkakskryddorna kanel, nejlikor, ingefära och kardemumma.
pepparkaksmuffins
Goda mjuka och saftiga pepparkaksmuffins.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 22 st mindre muffins

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Mindre muffins: 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
  • Större muffins: 200 °C i mitten av ugnen i ca 13-16 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    pepparkaksmuffins steg 1: smält smöret
    Smält smöret.
  2. Placera ut muffinsformar på en plåt. Vill man hellre göra större muffins kan man använda en muffinsplåt eller använda större muffinsformar.

    Bakformarna jag använder har 5 cm bottendiameter och är 2,5 cm höga.

    pepparkaksmuffins steg 2: bakformar på plåt
    Bakformar på plåt.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus och fluffig smet med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp).

    pepparkaksmuffins steg 3: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    pepparkaksmuffins steg 3: ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  4. Tillsätt kanel, nejlika, ingefära, kardemumma, bakpulver och salt. Vispa med elvisp till en jämn smet.

    pepparkaksmuffins steg 4: kanel, nejlika, ingefära, kardemumma, bakpulver och salt tillsatt
    Kanel, nejlika, ingefära, kardemumma, bakpulver och salt tillsatt.
    pepparkaksmuffins steg 4: vispat till en jämn smet
    Vispat till en jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet. Kör inte längre tid än att det är blandat.)

    pepparkaksmuffins steg 5: vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt
    Vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt.
    pepparkaksmuffins steg 5: smeten är klar
    Smeten är klar.
  6. Fördela smeten i formarna. Fyll dem till ca 2/3.

    pepparkaksmuffins steg 6: smeten i bakformarna
    Smeten i bakformarna.
  7. Grädda mindre (= ca 22 st på en sats) muffins i 225°C i mitten av ugnen i ca 10 minuter. (Den storlek som syns på bilderna.)

    Grädda större muffins (ca 12-15 st på en sats) muffins i 200°C i mitten av ugnen i ca 13-16 minuter.

    pepparkaksmuffins steg 7: färdiggräddade muffins
    Färdiggräddade muffins.
  8. Låt svalna, gärna på galler under bakhandduk.

    Pudra eventuellt över florsocker vid servering.

    pepparkaksmuffins steg 8: pepparkaksmuffins serveras
    Pepparkaksmuffins serveras.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (32 g): 103 kcal, 14 g kolhydrater, 5 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i plastpåsar. Håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
  1
Recept och foto: Susanne Jarl