Pepparkaksmuffins

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk kanel
- 1 tsk malen nejlikor
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl mjölk
Utrustning:
Ugn:
- Mindre muffins: 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
- Större muffins: 200 °C i mitten av ugnen i ca 13-16 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt det svalna.
- 100 g smör
Smält smöret. -
Placera ut muffinsformar på en plåt. Vill man hellre göra större muffins kan man använda en muffinsplåt eller använda större muffinsformar.
Bakformarna jag använder har 5 cm bottendiameter och är 2,5 cm höga.
Bakformar på plåt. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus och fluffig smet med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp).
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt kanel, nejlika, ingefära, kardemumma, bakpulver och salt. Vispa med elvisp till en jämn smet.
Kanel, nejlika, ingefära, kardemumma, bakpulver och salt tillsatt. Vispat till en jämn smet. -
Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet.
(Använd gärna elvisp på lägsta hastighet. Kör inte längre tid än att det är blandat.)
Vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt. Smeten är klar. -
Fördela smeten i formarna. Fyll dem till ca 2/3.
Smeten i bakformarna. -
Grädda mindre (= ca 22 st på en sats) muffins i 225°C i mitten av ugnen i ca 10 minuter. (Den storlek som syns på bilderna.)
Grädda större muffins (ca 12-15 st på en sats) muffins i 200°C i mitten av ugnen i ca 13-16 minuter.
Färdiggräddade muffins. -
Låt svalna, gärna på galler under bakhandduk.
Pudra eventuellt över florsocker vid servering.
Pepparkaksmuffins serveras.