Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar
Lussekatter med kvarg och ägg i degen som blir mycket goda, luftiga och saftiga! De kallas även lussebullar och saffransbullar och är ett klassiskt svenskt bakverk som serveras vid jul. När du bakar saffransbröd - välj saffran av bra kvalitet och baka alltid med smör för bästa resultat. Receptet har tydliga instruktioner och bilder för att alla ska lyckas varje gång!
Baka lussekatter med eller utan kvarg eller kesella
Kvarg och kesella är samma sak. Man måste inte ha kvarg i degen. Den kan om man vill uteslutas eller man kan också ta ett extra ägg i degen. Dock tycker jag att det blir väldigt bra resultat med kvarg, det blir alltid luftiga och saftiga lussekatter - därmed inte sagt att detta resultat även kan uppnås utan kvarg.
Ett annat sätt att få ännu saftigare lussebullar är att inte smälta smöret och istället arbeta in det rumsvarmt i degen. På det sättet behöver man inte lika mycket mjöl för att degen ska bli bra och mindre mjöl leder till saftigare och luftigare lussekatter.
Hur mycket saffran ska man ha i saffransbullarna?
Ja det är en smaksak förstås. Man kan om man vill öka mängden eller minska men jag tycker de blir godast med den mängd som står i receptet.
Ingredienser:
Saffransdeg:
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
- 150 g smör
- eller 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 250 g kvarg (valfri fetthalt)
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1,5-3 dl strösocker
- ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
- ca 1 dl russin
Pensling:
- 1 st ägg
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin - ev. mortel
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
Så här bakar du lussekatter:
Näringsvärden
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring