Recepten.se – Recept> Bullar & vetebröd> Lussekatter

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Lussekatter med kvarg och ägg i degen som blir mycket goda, luftiga och saftiga! De kallas även lussebullar och saffransbullar och är ett klassiskt svenskt bakverk som serveras vid jul. När du bakar saffransbröd - välj saffran av bra kvalitet och baka alltid med smör för bästa resultat. Receptet har tydliga instruktioner och bilder för att alla ska lyckas varje gång!

Baka lussekatter med eller utan kvarg eller kesella

Kvarg och kesella är samma sak. Man måste inte ha kvarg i degen. Den kan om man vill uteslutas eller man kan också ta ett extra ägg i degen. Dock tycker jag att det blir väldigt bra resultat med kvarg, det blir alltid luftiga och saftiga lussekatter - därmed inte sagt att detta resultat även kan uppnås utan kvarg.

Ett annat sätt att få ännu saftigare lussebullar är att inte smälta smöret och istället arbeta in det rumsvarmt i degen. På det sättet behöver man inte lika mycket mjöl för att degen ska bli bra och mindre mjöl leder till saftigare och luftigare lussekatter.

Hur mycket saffran ska man ha i saffransbullarna?

Ja det är en smaksak förstås. Man kan om man vill öka mängden eller minska men jag tycker de blir godast med den mängd som står i receptet.

Lussekatter med kvarg i degen
Mycket goda och saftiga lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas. Ett klassiskt bakverk kring lucia och jul.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar
Mängd: 40 st

Ingredienser:

Saffransdeg:

Garnering:

Pensling:

Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kvarg innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kvarg bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
Glutenfritt - Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
Vegetariskt - Byt ut kvarg mot ett ägg.

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme

Så här bakar du lussekatter:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smula jästen.
  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker så att saffranet blir finfördelat.

    (Detta är inte nödvändigt men lussekatterna får mer saffranssmak om du gör det.)

    saffran och strösocker i en mortel
    Saffran och strösocker.
    saffran stöts i en mortel
    Stöt saffranet.
    saffran mortlat med strösocker
    Saffranet färdigmortlat.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37°C (fingervarmt).

    (Var noga med att röra om i botten av kastrullen så att värmen fördelar sig, annars är det lätt gjort att det är alldeles för varmt i botten men bara 37°C i toppen där du känner av temperaturen om du stoppar ner ett finger. Du kan även mäta med termometer i botten av kastrullen. Tänk på att det är bättre att det är för kallt än för varmt eftersom om det blir 40°C eller mer så dör jästen och lussekatterna jäser inte. Om degvätskan är för kall däremot så blir endast jästiden längre.)

    smör till hälften smält i en kastrull
    Smält smöret.
    smält smör blandat med mjölk
    Häll på mjölk.
  4. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst.

    smulad jäst med lite av degvätskan
    Häll lite av degvätskan över jästen.
    upplöst jäst i lite degvätska
    Jästen är upplöst.
  5. Häll på resten av degspadet. Tillsätt saffran, kvarg, ägg, strösocker och salt.

    Blanda för hand eller med maskin.

    resten av ingredienserna till degen förutom vetemjöl tillsatt
    Tillsätt resten av degspadet, mortlat saffran, kvarg, ägg, salt och strösocker.
    degvätskan blandad
    Blanda.
  6. Mät upp mjölet i litermått. Kör igång köksmaskinen eller elvisp med degkrokar eller jobba för hand och tillsätt sedan lite av mjölet i taget tills degen släpper bunkens kanter och är smidig.

    (Det är viktigt att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta för mycket eftersom mjölet då packas. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussekatter, så eftersträva att ta mindre mjöl men självklart kan inte degen vara för kladdig.)

    vetemjöl i litermått
    Mätt upp mjöl i litermått.
    mjölet börjar arbetas in i degen
    Arbeta in mjölet.
    mjölet fortsätter arbetas in i degen
    Fortsätt arbeta in mjölet.
    saffransdeg nästan klar
    Saffransdegen är i princip klar.
    färdigarbetad saffransdeg som ska jäsa
    Färdig saffransdeg som nu ska jäsas.
  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter eller lite mer.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och även din inomhustemperatur. Det bör inte ta mer än en timme innan degen jäst klart, men oftast klart på ca 30 min.)

    färdigjäst saffransdeg
    Jäs till dubbel storlek.
  8. Ta upp saffransdegen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Är degen för kladdig kan man knåda in lite mer mjöl.

    saffransdeg på mjölad arbetsbänk
    Ta upp degen på din arbetsbänk.
    saffransdeg knådas
    Knåda degen slät och blank.
  9. Dela degen i 4 delar (om du gör en sats). Dela sedan varje fjärdedel i 2 lika stora bitar och därefter varje åttondel i 5 lika stora bitar (om du vill att det ska bli 40 st av en sats).

    saffransdeg i 4 delar
    Dela degen i 4 bitar.
    degen delad i bitar
    Dela fjärdedelar i 2 delar och varje sådan del (åttondel) i 5 delar, totalt 40 st av en sats deg.
  10. Rulla ut varje degdel till ca 25 cm lång. Rulla in ändarna så att den formas till ett S.

    en degbit utrullad
    Rulla ut varje degbit.
    ändarna rullas in
    Rulla in ändarna.
    degen formas till ett S
    Forma till ett S.
  11. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.

    Tänk på att verkligen trycka ner russinen i botten, annars kommer de jäsa upp ovanför och blir lätt brända i ugnen.

    lussekatt med russin
    Lussekatt med russin.
  12. Låt lussekatterna jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.

    (Jästiden kan bli längre beroende på degens temperatur och din inomhustemperatur.)

  13. Vispa upp ägg till penslingen.

    ett knäckt ägg i en liten skål
    Knäck ägg i en liten skål.
    ägg som vispas upp
    Ägg vispas upp.
    uppvispat ägg och pensel
    Uppvispat ägg.
  14. Pensla de jästa lussekatterna med det uppvispade ägget. Var försiktig så du inte trycker för hårt.

    färdigjästa lussekatter
    Färdigjästa lussekatter.
    lussekatter penslas med uppvispat ägg
    Pensla med uppvispat ägg.
  15. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225°C i ca 8 minuter tills de fått fin färg. (Med varmluft 225°C i ca 8-10 minuter.)

    lussekatter gräddas i ugn
    Grädda lussekatterna i ugnen.
  16. Låt lussekatterna svalna under bakhandduk.

    Dela upp dem i plastpåsar efter att de svalnat helt och frys helst in dem du inte äter samma dag.

    (För att påskynda avsvalningen om du har bråttom kan du ställa ut dem övertäckta utomhus.)

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per lussekatt (59 g): 163 kcal, 25 g kolhydrater, 5 g fett, 4 g protein

Tips & tricks

Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med strösocker i en mortel. Ta inte för mycket mjöl, eftersträva mindre mjöl för ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbullar.

Hållbarhet och förvaring

Saffransbröd är godast färskt, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Caroline Skrivet av Susanne
Det går bra att utesluta kvarg. Då kan man också ta något mindre mjöl.
Skrivet av Caroline
Måste man ha kvarg i lussebullarna eller kan man utesluta det?
Skrivet av luma
jätte jätte bra hemsida jätte lätt visar du recepten toppen
Skrivet av Beatrice
Bästa lussebullarna jag någonsin bakat! 5/5! Tack för ett bra recept :)
Skrivet av Elin
Har bakat efter detta recept för sjunde året i rad och blir alltid så nöjd!
Skrivet av Annie
Första gången jag provade detta recept och det är det bästa receptet jag provat. Goda och luftiga, precis så som jag vill ha dom. Allt blir lyckat med dina recept!
Skrivet av Mariana
Håller med föregående talare! Bästa receptet, gör det varje år sen mer än 10 år tillbaka :)
Skrivet av Stina
Bästa receptet, gör det varje år! Tack!
Skrivet av Heike
Jag bakar också varje år lussekatter...mycket viktig i dezember ...jag alskar lussekatter tillverkad av fluffig jästdeg, safran och russin.
Skrivet av Rolfan1337
Jag ÄLSKAR lussebullar.
Skrivet av Pardis Saffran
Super bra recept, det märks att bullarna är jätte goda.
Vi odlar ekologisk saffran i Iran som vi sedan säljer.
MVH
Pardis Saffron
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Ägg i smeten är för att de ska bli lite extra saftiga men det går bra att utesluta.
Skrivet av Cecilia
Hejsan!
Jag kollar innan jag ska baka efter ett bättre recept än jag använt tidigare då jag vill finna dom perfekta recepten. Och då såklart letar jag efter recept skillnader. Detta är första receptet jag hittat på Lussekatter, för man har ägg i degen. Finns det någon speciell anledning till att du har ägg i?
Tacksam för svar
Mvh Cecilia
Svar till Stefan Emanuelsson Skrivet av Susanne
Ja men jag bakar dem alltid med vanlig över- och undervärme. Med varmluft är det lätt att gräddningen blir ojämn.
Skrivet av Stefan Emanuelsson
Temperaturen, stämmer det med 225 för både vanlig och varmluft?
Skrivet av Rakel
Jag brukar blötlägga mina russin då russinen suger åt sig mycket vätska från bullen. Russinen har alltså redan sugit åt sig vätska från vattnet och kan inte längre suga vätskan från bullen istället
Kram 😍
Skrivet av Lena
Man kan ha smaksatt kvarg i degen med, alltså vaniljkvarg och den är ju lite sötare så då kan man minska lite på strösockret om man vill det. Jag brukar ta ca 1,5 dl socker till en sats . Brukar göra dubbel sats och gör vanliga lussekatter på 1 sats och lussebullar på 1 sats där jag kavlar ut degen till en rektangel ,brer på smör, vaniljsocker , rullar ihop och skär i ca 1,5 cm breda och lägger i bullformar, strö på pärlsocker på dem efter jäst klart och penslat med ägg. Dem blir så saftiga och så goda 👍😋
Skrivet av Malin Ödgård
Hej. Du skrev att man kunde hoppa över kvarg:en och ersätta med ägg. Hur många ägg ska man då ta istället?
Skrivet av Laila - Västkustens största blogg
Så gott! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
Skrivet av Paolo
Jag tog recepten till Italien! https://ildatterino.com/2017/11/11/il-datterino-con-la-valigia-svezia-lussekatter-lussebullar/
Skrivet av Laila - Västkustens största blogg
Så gott =) I går bakade jag Lussebullar utan Socker, Vetemjöl och Smör =) Lite "nyttigare" variant alltså. Så gott och de blev jättesaftiga och goda =) Recept finns här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
Skrivet av Linnéa
Hej,
Vilket trevligt recept detta var! Blev väldigt goda lussebullar så jag är helnöjd. Tyckte dock det var en vansinnigt rolig idé du har för att göra bullarna vegetariska; i vilken värld är ägg ett vegetariskt alternativ och ännu hellre som alternativ till kvarg? Båda faller ju in under lakto-ovo-vegetariskt och att utesluta det ena och ersätta med det andra är verkligen inget vegetariskt alternativ och gör inte heller bullarna "mer vegetariska".
Skrivet av Sikkan
Provade detta recept idag men jag använde istället glutenfri mjölmix från "finax" (900 gram, tog hela paketet, ca 19dl), havredryck, äkta smör laktosfritt och ägg istället för kvarg.
Det blev helt underbart gott och så lätta & fluffiga dom blev! :) Det var inga som helst problem utan de håller ihop superfint.

Enda skillnaden var att degen inte riktigt jäste sig dubbelt så stor som med vanligt vetemjöl, vilket resulterade i att lussekatterna inte blev riktigt så stora som dom annars är men det var då ingen fara!

För mig som är känslig mot både gluten, laktos och mjölk, (har IBS), så är detta recept med de ingredienser jag använde perfekt för att jag ska kunna njuta av lussekatter utan att få ont av all tung deg som lägger sig som en klump i magen!

Jag är helnöjd! :)
Skrivet av Malin
Godaste lussebullarna på flera år!
Skrivet av Ida
Ett tips är att pensla bullarna med ägg eller sockerlag efter de är färdiggräddade. Då blir de mycket finare och glansigare.
  1   2   3   4   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl