Kokostoscakaka

Ingredienser:
Kladdkaksbotten:
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 5 dl (3 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
- 3 dl (180 g) vetemjöl
Kokostosca:
- 200 g (ca 5,5 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl (1 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
- 200 g smör
Smält smör. -
Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.
Långpanna med bakplåtspapper. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.
- 4 st ägg
- 5 dl (3 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
Ägg och strösocker. Ljus pösig smet. -
Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
Vanilj, salt, kakao tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.
Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).
(Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
Vetemjöl och smält smör tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.
Ogräddad kladdkaksbotten. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.
(Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)
Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.
Gräddad kladdkaksbotten. -
Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
- 200 g (ca 5,5 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl (1 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
Ingredienser till kokostoscan. Kokostoscan kokar. Kokostoscan klar. -
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
Kokostoscan utbredd. Kokostoscakakan gräddad. -
Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.
Kokostoscakaka skuren i bitar.
Näringsvärden
Tips & tricks
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
/ Marie, Flen
Behöver kakan stelna innan glasyren läggs på för att sedan åka in i ugnen igen? :)
Dina recept ser utomordentligt goda och och blir alltid nöjd.
Tack för det.
Jag är helt novis på det här med att baka men hade inga problem att följa receptet! Tack för lätta beskrivningar, det blev jättegott! Ska ta med till jobbet och bjuda på imorgon så blir kollegorna glada :)

webmaster
Toscan blev väldigt tjock och torr.
Jag använde valiosmör, tycker att det ibland inte blir okey att baka med. Torra kakor blir inte spröda.
Någon mer som tycker det?

webmaster
Är det någon annan än jag som hört att kakan också kallas Josefinkaka?

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster