Recepten.se – Recept> Efterrätter> Kokostoscakaka

Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 30-40 kakor

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Baka kokostoscakaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

    långpanna med bakplåtspapper
    Långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ljus pösig smet
    Ljus pösig smet.
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

    vanilj, salt, kakao tillsatt
    Vanilj, salt, kakao tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

    ogräddad kladdkaksbotten
    Ogräddad kladdkaksbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    (Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

    gräddad kladdkaksbotten
    Gräddad kladdkaksbotten.
  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

    ingredienser till kokostoscan
    Ingredienser till kokostoscan.
    kokostoscan kokar
    Kokostoscan kokar.
    kokostoscan klar
    Kokostoscan klar.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

    kokostoscan utbredd
    Kokostoscan utbredd.
    kokostoscakakan gräddad
    Kokostoscakakan gräddad.
  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

    kokostoscakaka skuren i bitar
    Kokostoscakaka skuren i bitar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka, beräknat på 40 kakor (46 g): 196 kcal, 22 g kolhydrater, 11 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

Variationstips

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

Hållbarhet och förvaring

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mona Lennartsson
Godaste som finns alla kategorier. Lättbakat och super supergod! Alla älskar den - det blir rena fat..
Skrivet av Elfie Edström
Godaste kakan någonsin
Skrivet av Marie
Använd inte elvisp och vispa inte poröst. Blir som en sockerkaka och otroligt torr. Förstör allting och är besviken på detta recept!

/ Marie, Flen
Skrivet av Sylwia
Första gången jag gjorde denna kaka blev den nästintill perfekt. Seg kladdkakebotten och toscatäcke utan felaktigheter. Skulle baka kakan igen ett par månader senare med ett betydligt sämre resultat. Kladdkakebotten blev torr och mer likt en sockerkaka. Blev oerhört frustrerad över den torra kakan och gjorde om den- med samma resultat. Använde form 18x25 cm med halverad sats samtliga gånger. De två misslyckade gångerna hade jag kladdkakan 14 min ugn 200 grader nästan precis enligt recept. Vad bör ugnstiden vara för den halverade varianten i den mindre formen? Ska ugnstemperaturen verkligen vara så hög som 200 grader? Tacksam för förtydligande eftersom jag inte minns hur jag gjorde rätt första gången.
Skrivet av Marie
Kan inte sluta att göra den här underbara kakan som alla älskar!!! Tack för ett toppenrecept!
Skrivet av Sämsta receptet
Sämsta receptet på länge jag korsat ögonen på. Herregud. Räcker verkligen inte till en långpanna om du ej ämnar att mata Nils Karlsson pyssling o vet inte du var 100 gram motsvarar. Inte 5.5dl är 200 gr iaf. Nu vet jag att vissa ämnen blir mer än 100 gr men ditt recept är fett jävla mysko. Som tur är freestyla jag bort ditt recept.
Skrivet av Marie
Väldigt god kaka som blev väldigt omtyckt
Skrivet av Peter
Perfekt kaka. Har gjort en motsvarande som jag fick recept på av en bekant för över 20 år sedan, inte gjort den på ett tag, och kunde inte hitta recepten på topping, så skönt att det återfanns här. Alltid varit en återkommande favorit. Rätt mastig så funkar bra att ta med till många.
Skrivet av Charlotta
Hej!

Behöver kakan stelna innan glasyren läggs på för att sedan åka in i ugnen igen? :)
Skrivet av Ida
Det här är min favoritkaka. Jag har bakat den i flera år på kalas och föredrar den mindre mängden socker. Då blir den bäst. Snart stundar mitt 50-årskalas där den naturligtvis kommer med.
Skrivet av William
Susanne, dina recept har jag följt i jag vet inte hur många år, vissa skriver att det inte blir som i bilden men tror det att det har att göra med att dom gjort något fel helt ärligt, kokat för länge, tagit för lite, för mycket etc.
Dina recept ser utomordentligt goda och och blir alltid nöjd.
Tack för det.
Skrivet av Fatima
Jag vill bara säga tack för den bästa recepten, gjorde den till jobbet och alla älskade den och ville ha receptet.. 😍😍😍
Skrivet av Robin Hallgren
Hej Susanne!

Jag är helt novis på det här med att baka men hade inga problem att följa receptet! Tack för lätta beskrivningar, det blev jättegott! Ska ta med till jobbet och bjuda på imorgon så blir kollegorna glada :)
Skrivet av Jenny Andersson
Jag följde receptet till punkt och pricka. Men toscan blev mer som ett pulver nästan. Jag satte extra smör, grädde och sirap, men det hjälpte inte. Så den fastnade inte på kakan utan smulades av direkt jag började skära i kakan.
Svar till Anitha Petersson Skrivet av Susanne
Det "vanliga/äkta/riktiga" smöret från Valio med 80% fett har jag inga problem att baka med. Jag undrar om du inte tagit för mycket mjöl för det ger samma effekt som du beskriver. Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med mått i påsen för då packas mjölet och det blir lätt så att det blir dubbelt så mycket mjöl. Det ska vara löst strukna mått. Häll upp mjölet eller väg det. Är det någon annan smörsort som du provat som är någon blandning av olja och smör med lägre fetthalt så kan det givetvis ha betydelse.
Skrivet av Anitha Petersson
Blev inte som kladdkaka mer som en sockerkaka.
Toscan blev väldigt tjock och torr.
Jag använde valiosmör, tycker att det ibland inte blir okey att baka med. Torra kakor blir inte spröda.
Någon mer som tycker det?
Svar till Samuel Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! Nej det har jag inte hört men kärt barn har ju många namn... ;)
Skrivet av Samuel
Kakan blev toppen och instruktionerna här på sidan är utmärkta!
Är det någon annan än jag som hört att kakan också kallas Josefinkaka?
Svar till Mia Skrivet av Susanne
Vad bra att den blev bra! Tack för att du skrev!
Skrivet av Mia
Kakan blev suuupergod! Jag var rädd att botten skulle bli lite torr efter 10 min extra i ugnen med täcket på, men den blev perfekt! Inte kladdig men absolut inte torr, vilket passar bra till toscatäcket som ger textur och kladd. Nom nom!
Svar till Elvira Skrivet av Susanne
Ja det är ganska mycket socker så vad bra att du kunde minska det och det ändå blev bra!
Skrivet av Elvira
Jag tyckte att det var väldigt mycket socker i kakan. Jag minskade sockret men blev ändå väldigt söt. Annars var den väldigt god och passade bra med fruktsallad och glass till.
Svar till Jamila Skrivet av Susanne
Otroligt kul! Tack för att du skrev!
Skrivet av Jamila
Måste bara kika in bland dessa kommentarer och skriva att detta har vart min go to kaka som imponerat på hundratals personer i över 10 år!
Svar till Hani Skrivet av Susanne
Nej det stämmer inte. Det går bra att göra kladdkaka på det här sättet också. Kladdigheten beror på flera olika faktorer. Om det blev som en sockerkaka har du antagligen tagit för mycket mjöl och/eller gräddat den för lång tid i ugnen vilket kan bli resultatet om man använder en större form än de mått jag angivit för då får kakan en lägre höjd och blir därmed färdiggräddad fortare och tiden i ugnen behöver då minskas.
  1   2   3   4   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl