Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Tid: 1 timme
30-40 kakor

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka kokostoscakaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

    långpanna med bakplåtspapper
    Långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ljus pösig smet
    Ljus pösig smet.
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

    vanilj, salt, kakao tillsatt
    Vanilj, salt, kakao tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

    ogräddad kladdkaksbotten
    Ogräddad kladdkaksbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    (Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

    gräddad kladdkaksbotten
    Gräddad kladdkaksbotten.
  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

    ingredienser till kokostoscan
    Ingredienser till kokostoscan.
    kokostoscan kokar
    Kokostoscan kokar.
    kokostoscan klar
    Kokostoscan klar.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

    kokostoscan utbredd
    Kokostoscan utbredd.
    kokostoscakakan gräddad
    Kokostoscakakan gräddad.
  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

    kokostoscakaka skuren i bitar
    Kokostoscakaka skuren i bitar.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka, beräknat på 40 kakor (46 g): 196 kalorier, 22 g kolhydrater, 11 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

Variationstips

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

Hållbarhet och förvaring

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mona Lennartsson
Godaste som finns alla kategorier. Lättbakat och super supergod! Alla älskar den - det blir rena fat..
Skrivet av Elfie Edström
Godaste kakan någonsin
Skrivet av Marie
Använd inte elvisp och vispa inte poröst. Blir som en sockerkaka och otroligt torr. Förstör allting och är besviken på detta recept!

/ Marie, Flen
Skrivet av Sylwia
Första gången jag gjorde denna kaka blev den nästintill perfekt. Seg kladdkakebotten och toscatäcke utan felaktigheter. Skulle baka kakan igen ett par månader senare med ett betydligt sämre resultat. Kladdkakebotten blev torr och mer likt en sockerkaka. Blev oerhört frustrerad över den torra kakan och gjorde om den- med samma resultat. Använde form 18x25 cm med halverad sats samtliga gånger. De två misslyckade gångerna hade jag kladdkakan 14 min ugn 200 grader nästan precis enligt recept. Vad bör ugnstiden vara för den halverade varianten i den mindre formen? Ska ugnstemperaturen verkligen vara så hög som 200 grader? Tacksam för förtydligande eftersom jag inte minns hur jag gjorde rätt första gången.
Skrivet av Marie
Kan inte sluta att göra den här underbara kakan som alla älskar!!! Tack för ett toppenrecept!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest