Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Chokladsockerkaka

Chokladsockerkaka

Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för den som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.) Slutresultatet smakar inte direkt kaffe, men annars går det även bra att byta ut kaffet mot vaniljsocker, det blir också gott!
Chokladsockerkaka
Mycket god chokladsockerkaka. Man kan även pudra på florsocker vid serveringen om man vill.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Mängd: 1 sockerkaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Ev: Garnering:

Laktosfritt - Smör är nästan laktosfritt, välj annars laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter med över- och undervärme

Baka chokladsockerkaka så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)

    instruktion steg 1.1 chokladsockerkaka
    Smörj sockerkaksformen. Använd slickepott.
    instruktion steg 1.2 chokladsockerkaka
    Smord och bröad sockerkaksform.
  2. Smält smöret och blanda med vatten och snabbkaffepulver. Låt svalna.

    (Om snabbkaffepulvret inte löser upp sig så får man värma på lite tills det gör det. Tag sedan bort kastrullen från värmen.)

    (Om du tar vaniljsocker istället för snabbkaffepulver kan du lika gärna tillsätta det tillsammans med strösockret i nästa steg.)

    instruktion steg 2.1 chokladsockerkaka
    Smält smör.
    instruktion steg 2.2 chokladsockerkaka
    Snabbkaffepulver.
    instruktion steg 2.3 chokladsockerkaka
    Smälta smöret blandat med snabbkaffepulver och vatten.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösockret. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 chokladsockerkaka
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 chokladsockerkaka
    Ljus och pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver och kakao. Vispa till en jämn smet.

    (Kakaon kan gärna siktas för att slippa klumpar.)

    instruktion steg 4.1 chokladsockerkaka
    Tillsätt bakpulver och kakao.
    instruktion steg 4.2 chokladsockerkaka
    Vispa.
  5. Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.

    Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.

    (Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 chokladsockerkaka
    Tillsätt vetemjöl och smörblandningen.
    instruktion steg 5.2 chokladsockerkaka
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.

    Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.

    instruktion steg 6.1 chokladsockerkaka
    Häll smeten i formen.
    instruktion steg 6.2 chokladsockerkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.

    instruktion steg 7.1 chokladsockerkaka
    Låt svalna några minuter.
    instruktion steg 7.2 chokladsockerkaka
    Stjälp upp.
    instruktion steg 7.3 chokladsockerkaka
    Låt svalna med formen ovanpå.
  8. Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.

    Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.

    instruktion steg 8.1 chokladsockerkaka
    Med siktat florsocker på.
    instruktion steg 8.2 chokladsockerkaka
    Med hallon och vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (73 g): 253 kcal, 31 g kolhydrater, 13 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.

Variationstips

Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!

Hållbarhet och förvaring

Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till amelia Skrivet av Susanne
Ja det kan man. Brödformar brukar ha lagom storlek, 1,5 liter. Tänk bara på att springformar ofta rymmer mindre volym, så se upp att du inte tar en för liten form och det jäser över i ugnen.
Skrivet av amelia
kan man baka de i en springform eller en sån avlång brödform ?
Svar till Oscar Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och tack för dina tips, låter gott!
Skrivet av Oscar
Ville överraska sambon med något mysigt på morsdag så jag rörde ihop denna kaka,ändrade lite på receptet, kokade 1,5 dl kaffe istället för vatten och hade i lite vanlig mjölkchoklad tillsammans med smöret. God och saftig. Kommer definitivt baka den flera gånger.
Skrivet av Emina
Smakade inte så mycket choklad!
Skrivet av Per
Andra gången på lika många dagar. Den här går ner som en oljad blixt i barnens strupar 😃
Svar till Erik Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för din vänliga ord! 🌸
Skrivet av Erik
Hej! Jag vill verkligen tacka för detta suveräna recept och att du verkligen tar dig tid med bra instruktioner och bilder, så att sådana som jag med tummen mitt i näven när det kommer till köket också kan lyckas, stort tack!
Skrivet av Annika
Den här chokladsockerkakan är så god. Har bakat den flera gånger. Jag har hittat jättemånga bra recept i dina samlingar.
Svar till Ida Skrivet av Susanne
Hoppas den blev god!
Skrivet av Ida
Vi la kaffe istället för vatten nu får vi bara vänta på att den ska komma ur ugnen
Svar till Filip Skrivet av Susanne
Tack Filip! ❤️ Vad bra att du kan äta smör! Det är ju extremt få som är så känsliga att de inte tål det. Kul att du tycker om sockerkakan! Tack för att du skrev! 💕
Skrivet av Filip
Hej Susanne!
Lyssna inte på Maria! Jag är laktosintolerant (diagnosticerad) men kan äta smör!
Bästa receptet på nätet! Älskar fluffigheten och texturen! Också super att den har mycket smak, utan att vara alldeles för söt! Tack för detta recept!
/Filip
Svar till Siri, Ebba Skrivet av Susanne
Hej och tack för era synpunkter! Inte meningen att stressa, men man ska liksom inte gå iväg och göra något annat emellan. 😊 Det gäller alla bakverk liknande sockerkaka med bakpulver. Så ni behöver inte stressa! Tack för att ni skrev och trevlig helg! 😊
Skrivet av Siri, Ebba
Hej vi tyckte receptet var ganska bra. För att den blev lite lös och för att det stressade oss lite att kakan skulle in så fort i slutet. Men annars var det jättebra och smeten var supergod😋. Tack för bra tips. 👍👍
Svar till Maria Skrivet av Susanne

Jo smör är nästan laktosfritt. De flesta som är laktosintoleranta kan äta smör. (Smör innehåller 0,1 - 1 g laktos per 100 g, tänk även på att per bit av en kaka så blir det väldigt lite smör.)

Ett tips till dig är att gärna ta reda på fakta och uttrycka dig lite trevligare i fortsättningen.

Skrivet av Maria
Hej ..läser att du skriver ...smör ..är nästan laktosfritt ...seriöst ??? Livsmedelkunskap? Nää ..det hade du inte ! /från en som har livsmedelkunskap ..
Svar till Linn Skrivet av Susanne
Tack för bra tips som du delar med dig av!
Skrivet av Linn
Har gjort detta recept många gånger.
Har ingen sockerkaksform så använder en brödform vilket går bra det med, men kakan blir klar efter 30min för mig så det kanske beror på det. Jag brukar ha i lite mindre socker (ca2dl), lite mindre mjöl (ca 2,5dl luftigt), lite mer kakao (ca 3,5 msk) och lägga till några rutor hackad mörk choklad i smeten..Ibland använder jag rapsolja isf smör, det fungerar utmärkt. (1,5dl olja isf 150g smör). Kakan är mycket populär även på min sons skola. Ingen "känner av" kaffesmaken, utan gillar den mycket just pga att det är kombinationen kakao-kaffe-socker :) Mums!
:)
Svar till Heike-Ursula Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om chokladsockerkakan! :)
Skrivet av Heike-Ursula
Uhhuhhuhh...sooo jättegoood:-) Tack så mycket!
Svar till Eva Shortt Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du tycker om sockerkakan!
Skrivet av Eva Shortt
Jättegod choklad sockerkaka, har gjort 2 stycken redan sedan i förrgår. Jag gjorde dubbel sats båda gångerna och använde en större form. 50 min är för länge i vår ugn t o m 40 min var på gränsen men den blir supergod och är väldigt luftig och fin.
Svar till Meit Skrivet av Susanne
Det är bättre du följer recept på chokladmuffins eftersom tid i ugn och placering skiljer sig.
Skrivet av Meit
Kan man grädda smeten som muffins istället?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl