Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för den som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.) Slutresultatet smakar inte direkt kaffe, men annars går det även bra att byta ut kaffet mot vaniljsocker, det blir också gott!
Mycket god chokladsockerkaka. Man kan även pudra på florsocker vid serveringen om man vill.
175 °C i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter med över- och undervärme
Baka chokladsockerkaka så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.
(Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)
Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.
Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.
(Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)
Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.
Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.
Häll smeten i formen.Grädda i ugnen.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.
Låt svalna några minuter.Stjälp upp.Låt svalna med formen ovanpå.
Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.
Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.
Näringsvärde per bit (73 g): 253 kcal, 31 g kolhydrater, 13 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.
Variationstips
Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!
Hållbarhet och förvaring
Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
amelia
️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man. Brödformar brukar ha lagom storlek, 1,5 liter. Tänk bara på att springformar ofta rymmer mindre volym, så se upp att du inte tar en för liten form och det jäser över i ugnen.
️ Skrivet av amelia
kan man baka de i en springform eller en sån avlång brödform ?
webmaster
Svar till
Oscar
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och tack för dina tips, låter gott!
️ Skrivet av Oscar
Ville överraska sambon med något mysigt på morsdag så jag rörde ihop denna kaka,ändrade lite på receptet, kokade 1,5 dl kaffe istället för vatten och hade i lite vanlig mjölkchoklad tillsammans med smöret. God och saftig. Kommer definitivt baka den flera gånger.
️ Skrivet av Emina
Smakade inte så mycket choklad!
️ Skrivet av Per
Andra gången på lika många dagar. Den här går ner som en oljad blixt i barnens strupar 😃
webmaster
Svar till
Erik
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för din vänliga ord! 🌸
️ Skrivet av Erik
Hej! Jag vill verkligen tacka för detta suveräna recept och att du verkligen tar dig tid med bra instruktioner och bilder, så att sådana som jag med tummen mitt i näven när det kommer till köket också kan lyckas, stort tack!
️ Skrivet av Annika
Den här chokladsockerkakan är så god. Har bakat den flera gånger. Jag har hittat jättemånga bra recept i dina samlingar.
webmaster
Svar till
Ida
️ Skrivet av Susanne
Hoppas den blev god!
️ Skrivet av Ida
Vi la kaffe istället för vatten nu får vi bara vänta på att den ska komma ur ugnen
webmaster
Svar till
Filip
️ Skrivet av Susanne
Tack Filip! ❤️ Vad bra att du kan äta smör! Det är ju extremt få som är så känsliga att de inte tål det. Kul att du tycker om sockerkakan! Tack för att du skrev! 💕
️ Skrivet av Filip
Hej Susanne!
Lyssna inte på Maria! Jag är laktosintolerant (diagnosticerad) men kan äta smör!
Bästa receptet på nätet! Älskar fluffigheten och texturen! Också super att den har mycket smak, utan att vara alldeles för söt! Tack för detta recept!
/Filip
webmaster
Svar till
Siri, Ebba
️ Skrivet av Susanne
Hej och tack för era synpunkter! Inte meningen att stressa, men man ska liksom inte gå iväg och göra något annat emellan. 😊 Det gäller alla bakverk liknande sockerkaka med bakpulver. Så ni behöver inte stressa! Tack för att ni skrev och trevlig helg! 😊
️ Skrivet av Siri, Ebba
Hej vi tyckte receptet var ganska bra. För att den blev lite lös och för att det stressade oss lite att kakan skulle in så fort i slutet. Men annars var det jättebra och smeten var supergod😋. Tack för bra tips. 👍👍
webmaster
Svar till
Maria
️ Skrivet av Susanne
Jo smör är nästan laktosfritt. De flesta som är laktosintoleranta kan äta smör. (Smör innehåller 0,1 - 1 g laktos per 100 g, tänk även på att per bit av en kaka så blir det väldigt lite smör.)
Ett tips till dig är att gärna ta reda på fakta och uttrycka dig lite trevligare i fortsättningen.
️ Skrivet av Maria
Hej ..läser att du skriver ...smör ..är nästan laktosfritt ...seriöst ??? Livsmedelkunskap? Nää ..det hade du inte ! /från en som har livsmedelkunskap ..
webmaster
Svar till
Linn
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips som du delar med dig av!
️ Skrivet av Linn
Har gjort detta recept många gånger.
Har ingen sockerkaksform så använder en brödform vilket går bra det med, men kakan blir klar efter 30min för mig så det kanske beror på det. Jag brukar ha i lite mindre socker (ca2dl), lite mindre mjöl (ca 2,5dl luftigt), lite mer kakao (ca 3,5 msk) och lägga till några rutor hackad mörk choklad i smeten..Ibland använder jag rapsolja isf smör, det fungerar utmärkt. (1,5dl olja isf 150g smör). Kakan är mycket populär även på min sons skola. Ingen "känner av" kaffesmaken, utan gillar den mycket just pga att det är kombinationen kakao-kaffe-socker :) Mums!
:)
webmaster
Svar till
Heike-Ursula
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om chokladsockerkakan! :)
️ Skrivet av Heike-Ursula
Uhhuhhuhh...sooo jättegoood:-) Tack så mycket!
webmaster
Svar till
Eva Shortt
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du tycker om sockerkakan!
️ Skrivet av Eva Shortt
Jättegod choklad sockerkaka, har gjort 2 stycken redan sedan i förrgår. Jag gjorde dubbel sats båda gångerna och använde en större form. 50 min är för länge i vår ugn t o m 40 min var på gränsen men den blir supergod och är väldigt luftig och fin.
webmaster
Svar till
Meit
️ Skrivet av Susanne
Det är bättre du följer recept på chokladmuffins eftersom tid i ugn och placering skiljer sig.