Saftig mjuk pepparkaka med lingonsylt

Baka den här goda saftiga mjuka pepparkakan med lingonsylt. Låt den gärna stå någon dag före servering så kommer smakerna fram bättre och kakan blir ännu saftigare och mindre smulig. Servera gärna till advent eller julfika men kakan är förstås god även andra tider på året.
mjuk pepparkaka med lingonsylt
Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
1 sockerkaka, 12 bitar

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då så smälter allt smör och det slipper bli onödigt varmt.)

    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt strösocker. Vispa med elvisp till en ljus och fluffig smet.

    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 2: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 2: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Tillsätt bakpulver, ingefära, kanel och nejlikor. Vispa till en jämn smet.

    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 3: bakpulver, ingefära, kanel, nejlikor tillsatt
    Bakpulver, ingefära, kanel, nejlikor tillsatt.
    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 3: smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjöl, lingonsylt, mjölk och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir mjölet packat och det blir för mycket.)

    (Det går bra att använda elvisp men tänk på att inte vispa smeten längre tid än att det är blandat.)

    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 4: mjöl, lingonsylt, mjölk, smält smör tillsatt
    Mjöl, lingonsylt, mjölk, smält smör tillsatt.
    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 4: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  5. Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform.

    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 5: smeten i en brödform
    Smeten i en brödform.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40-45 minuter tills pepparkakan är genomgräddad. Känn med en provsticka så att den är torr.

    mjuk pepparkaka med lingonsylt steg 6: gräddad mjuk pepparkaka med lingonsylt
    Gräddad mjuk pepparkaka med lingonsylt.

Hållbarhet och förvaring

Låt gärna den mjuka pepparkakan stå över natten eller ett dygn före servering så blir det bara godare, saftigare och mindre smulig. Förvara pepparkakan i plastpåse i rumstemperatur där den håller sig minst 1 vecka eller i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor eller i frysen där den håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Anna persson Skrivet av Susanne
Brödformen ska ha standardstorlek, d.v.s. 1,5 liter. Jag ska förtydliga det i receptet (även om det står på sidan om brödformar som är länkad till i receptet). Tack för frågan!
Skrivet av Anna persson
Hej. Hur stor form behöver jag? Volym?
Skrivet av Jessica
Mycket god mjuk pepparkaka med lingon har bjudit på den till fika alla tyckte den var god!!
Skrivet av Eva Fhärm
Letade efter mormors recept från Norrbotten och hittade detta! Bytte mjölken mot filmjölk = jättegott och saftigt!
Svar till Katarina Ericson Skrivet av Susanne
Ja det tror jag blir bra.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest