Saftig mjuk pepparkaka med lingonsylt

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 1 tsk nejlikor
- 3,5 dl (210 g) vetemjöl
- 1,5 dl lingonsylt
- 1,5 dl mjölk
Utrustning:
- elvisp med vispar
- 1 st brödformar 1,5 liter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt det svalna.
(Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då så smälter allt smör och det slipper bli onödigt varmt.)
- 100 g smör
Smält smör. -
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt strösocker. Vispa med elvisp till en ljus och fluffig smet.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulver, ingefära, kanel och nejlikor. Vispa till en jämn smet.
Bakpulver, ingefära, kanel, nejlikor tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjöl, lingonsylt, mjölk och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
(Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir mjölet packat och det blir för mycket.)
(Det går bra att använda elvisp men tänk på att inte vispa smeten längre tid än att det är blandat.)
- 3,5 dl (210 g) vetemjöl
- 1,5 dl lingonsylt
- 1,5 dl mjölk
Mjöl, lingonsylt, mjölk, smält smör tillsatt. Smeten blandad och klar. -
Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform.
Smeten i en brödform. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40-45 minuter tills pepparkakan är genomgräddad. Känn med en provsticka så att den är torr.
Gräddad mjuk pepparkaka med lingonsylt.
Hållbarhet och förvaring

webmaster
:)

webmaster

webmaster
Det här receptet på mjuk lingonkaka är mest likt min mormors. Jag undrar om jag kan byta ut en del av strösockret mot farinsocker? Utan att "förstöra" kakan?