Rabarberkaka

Den här rabarberkakan är en underbart god, mjuk och saftig sockerkaka med rabarber i. Rabarberkakan är god som den är men passar även bra att servera med en klick vispad grädde eller vaniljsås till.
Rabarberkaka
Tid: 55 min varav 40 min i ugnen
1 kaka, ca 10-12 bitar

Ingredienser:

Rabarber:

Sockerkakssmet:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka rabarberkaka så här:

  1. Mät upp smöret i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så det mjuknar.

    smör
    Smör.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt få ut smöret, låt även smöret ligga framme en stund så det blir mjukt så går det snabbt och lätt.)

    instruktion steg 2.1 rabarberkaka
    Använd slickepott för att smörja formen.
    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Skala och skär rabarber i skivor ca 0,5-1 cm breda.

    rabarber i skivor
    Rabarber i skivor.
  4. Blanda kardemumma och strösocker. Lägg i rabarberskivorna och rör om så att det sugs upp av rabarbern.

    kardemumma och strösocker
    Kardemumma och strösocker.
    kardemumma och strösocker blandat
    Kardemumma och strösocker blandat.
    rabarberskivor med socker och kardemumma
    Rabarberskivor med socker och kardemumma.
  5. Tillsätt strösocker till smöret och arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  6. Tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

    ägg, bakpulver, vaniljsocker
    Ägg, bakpulver, vaniljsocker.
    jämn smet
    Jämn smet.
  7. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda snabbt ihop till en jämn smet (ca 10 sekunder med elvisp).

    (Tänk på att inte blanda eller köra längre tid med elvispen än att det är blandat.)

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    rabarberkakssmet
    Rabarberkakssmet.
  8. Häll i rabarberbitarna och blanda till en jämn smet (använd ej elvisp).

    rabarberbitar i smeten
    Rabarberbitar i smeten.
    rabarberbitar blandade med smeten
    Rabarberbitar blandade med smeten.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

    smeten utbredd i formen
    Smeten utbredd i formen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

    rabarberkakan i ugnen
    Rabarberkakan i ugnen.
    färdiggräddad rabarberkaka
    Färdiggräddad rabarberkaka.
  11. Låt svalna. Servera som den är eller gärna med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

    rabarberkakan serveras
    Rabarberkakan serveras.
    rabarberkakan pudrad med florsocker
    Rabarberkakan pudrad med florsocker.
    en bit rabarberkaka
    En bit rabarberkaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (83 g): 214 kalorier, 32 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Variationstips

Byt ut kardemumma mot kanel.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anna
Du har så fina och tydliga recept. Tack! Nu undrar jag om du har provat att frysa denna kaka? Blir den blöt eller bra?
Skrivet av Ziba lankarani
Tack för goda och enkla recepten.
Skrivet av Richard
Hej! Väldigt bra recept. Jag använde dock sötningsmedel (Hermesetas) istället för strösocker då jag har diabetes. Jag använde samma mått (2 tsk, 2 dl). Det blev gott ändå, precis lagom sött för min smak. Jag använde också fryst rabarber. Jag upptäckte (i efterhand) att man måste börja en bra stund tidigare med förberedelsen av rabarbern, så att man får bort så mycket som möjligt av vattnet. Det är också lättare att skära och skala rabarbern när den fortfarande är något frusen, väntar man tills den har tinat upp blir det svårt att dela och skala eftersom den är så pass mjuk och genomblöt.
Svar till Josefin Skrivet av Susanne
Ja det går bra med fryst rabarber! Häll bort vätska bara så det inte blir för blött, ibland blir det ju mycket is när det legat i frysen ett tag och då kan det bli lite för mycket. Skriv gärna och berätta hur det blev när du gjort kakan! :)
Skrivet av Josefin
Hej! kan jag använda rabarber som jag fryst in sedan förra sommaren? alltså tina upp dem och lägga i kakan enligt receptet?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest