Enkla Wienerbröd

Ingredienser:
Fyllning:
- 100 g smör
- 3 msk strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Glasyr:
- 1 dl florsocker
- ca 0,5 msk vatten
Utrustning:
- ev. elvisp med vispar och degkrokar
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 7 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter).
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
(Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)
- 200 g smör
- 2 msk strösocker
Smör och strösocker. Smör och socker ihoprört. -
Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).
- 2 st ägg
Tillsätt äggen. Smör, socker och ägg ihopvispat. -
Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.
Smulad jäst. Jästen upplöst i mjölken. Blanda med upplösta jästen. -
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.
(Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)
- 6 dl (360 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjölet. Degen klar. -
Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.
Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.
- 100 g smör
- 3 msk strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. Fyllningen klar. -
Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)
Degen på bänken. Utkavlad deg, 30x50 cm. -
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen. -
Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.
Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart.
Skär ca 1,5 cm breda bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa. -
Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.
Grädda i ugnen. Färdiggräddade bullar. -
Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.
Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.
- 1 dl florsocker
- ca 0,5 msk vatten
Florsocker och vatten. Glaserade enkla wienerbröd.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Jag har tyvärr ingen färsk jäst bara torr. Kan jag använda den istället och i så fall hur mycket. Jag tänkte börja med en halv sats.blir det lika bra?
Vänliga hälsningar
Christina

webmaster

webmaster
Jag jäste i 40 grader i ugnen och ojdå, dom blev överjästa och platta, men såg ut som nästan vanliga wienerbröd. Kul

webmaster
I gram, då minskar risken att få för kompakt deg.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag har testat, jag var skeptiskt.Men jag provade igår och var fortfarande tveksam. Jag tyckte inte degen jäste nåt, så jag tog 30 min till . Men resultatet, helt bedårande goda och vackra.
Tack så jättemycket för detta enkla recept som jag kommer att göra fler gånger.

webmaster

webmaster