Recepten.se – Recept> Bullar & vetebröd> Enkla Wienerbröd

Enkla Wienerbröd

Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
enkla wienerbröd
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 2 timmar varav 1 timme jäsning
Mängd: 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

Glasyr:

Vegetariskt

Utrustning:

  • ev. elvisp med vispar och degkrokar

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 7 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). 

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)

    instruktion steg 1.1 enkla wienerbröd
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 enkla wienerbröd
    Smör och socker ihoprört.
  2. Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).

    instruktion steg 2.1 enkla wienerbröd
    Tillsätt äggen.
    instruktion steg 2.2 enkla wienerbröd
    Smör, socker och ägg ihopvispat.
  3. Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.

    instruktion steg 3.1 enkla wienerbröd
    Smulad jäst.
    instruktion steg 3.2 enkla wienerbröd
    Jästen upplöst i mjölken.
    instruktion steg 3.3 enkla wienerbröd
    Blanda med upplösta jästen.
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)

    instruktion steg 4.1 enkla wienerbröd
    Tillsätt vetemjölet.
    instruktion steg 4.2 enkla wienerbröd
    Degen klar.
  5. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.

    Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

    instruktion steg 5.1 enkla wienerbröd
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    instruktion steg 5.2 enkla wienerbröd
    Fyllningen klar.
  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)

    instruktion steg 6.1 enkla wienerbröd
    Degen på bänken.
    instruktion steg 6.2 enkla wienerbröd
    Utkavlad deg, 30x50 cm.
  7. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.

    instruktion steg 7.1 enkla wienerbröd
    Bred på fyllningen.
    instruktion steg 7.2 enkla wienerbröd
    Rulla ihop degen.
  8. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.

    Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart.

    instruktion steg 8.1 enkla wienerbröd
    Skär ca 1,5 cm breda bitar.
    instruktion steg 8.2 enkla wienerbröd
    Lägg i bullformar. Låt jäsa.
  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.

    instruktion steg 9.1 enkla wienerbröd
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 9.2 enkla wienerbröd
    Färdiggräddade bullar.
  10. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.

    Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.

    instruktion steg 10.1 enkla wienerbröd
    Florsocker och vatten.
    instruktion steg 10.2 enkla wienerbröd
    Glaserade enkla wienerbröd.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bulle (35 g): 140 kcal, 13 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa. Håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Inger Ericson
Hej! Såg att du fick frågan om torrjäst, läste även ditt svar. Torrjäst ska ju blandas med mjölet, sedan de andra ingredienserna. Utomlands finns ju ofta bara torrjäst att tillgå, men kanske värt att prova? Har du någon ny info om detta?
Skrivet av Mohammed
Smaken och färgen utmärkt
Skrivet av inger
Hej det var ett tag jag bakade dessa otroligt goda lättbakade bullar. Jag undrar om det funkar att kalljäsa under natten för att underlätta morgondagen, och gärna en kommentar från någon som testat med saffran. Tack för många bra recept.
Skrivet av Liselotte
Någon som testat att ha i saffran? Är inne på att testa vid nästa bakning. Återkommer med kommentarer om hur de blir då
Skrivet av Liselotte
SÅÅÅÅ GODA OCH SÅÅÅ ENKLA!
Skrivet av christina
Hej! Dom här ser jättegoda ut så jag vill gärna prova dom.
Jag har tyvärr ingen färsk jäst bara torr. Kan jag använda den istället och i så fall hur mycket. Jag tänkte börja med en halv sats.blir det lika bra?
Vänliga hälsningar
Christina
Skrivet av Torbjörn Sjöström
Lite jobbiga att dela på. Var mycket goda.
Svar till Leif Björn Skrivet av Susanne
I mitten av ugnen, det står i receptet.
Skrivet av Leif Björn
Var i ugnen ska jag gradda??
Svar till inger Skrivet av Susanne
Nej de ska jäsa i rumstemperatur.
Skrivet av inger
Hej nu har jag bakat efter detta recept igen å lika goda.
Jag jäste i 40 grader i ugnen och ojdå, dom blev överjästa och platta, men såg ut som nästan vanliga wienerbröd. Kul
Svar till L.Billström Skrivet av Susanne
Ja, jag ska lägga till det! Kul att du tycker om receptet!
Skrivet av L.Billström
Toppengoda bullar, Tycker att mjölet i alla bakrecept ska anges
I gram, då minskar risken att få för kompakt deg.
Skrivet av Mycket goda
Mycket goda. Och lätt att göra.
Svar till Marie Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra, det blir jättegott! Jag har gjort den varianten också!
Skrivet av Marie
Jag har aldrig bakat wienerbröd och tycker att dina wienerbröd låter lättbakade. Skulle gärna vilja ha vaniljkräm på också. Tror du att det går att göra en liten fördjupning och klicka på vaniljkräm gjord på marsansås, eller förstör jag kanske då wienerbröden?
Svar till Birgitta Skrivet av Susanne
Jag har fått den med någon maskin jag köpt (jag kommer tyvärr inte ihåg vilken) så jag vet faktiskt inte om det finns någon liknande att köpa separat. Men jag kan annars rekommendera Ankarsrum degskrapa som finns att köpa på t.ex. Bagaren och kocken. Den brukar jag använda på samma sätt.
Skrivet av Birgitta
Var kan man köpa den vita degskäraren i plast, skonsammare mot bakmattan?
Svar till Therese Hansson Skrivet av Susanne
Så roligt! 😊👍Tack! 💕
Skrivet av Therese Hansson
Jättebra recept! (bra med bilder och förtydliganden) när man är en ovis bakersta som jag ;-) och bullarna gick hem hos gubben. Tack!
Svar till inger Skrivet av Susanne
Vad roligt att det blev lyckat resultat! Tack för att du skrev och berättade!
Skrivet av inger
Hej, jag är värdelös på äkta wienerbröd och hittade detta.
Jag har testat, jag var skeptiskt.Men jag provade igår och var fortfarande tveksam. Jag tyckte inte degen jäste nåt, så jag tog 30 min till . Men resultatet, helt bedårande goda och vackra.
Tack så jättemycket för detta enkla recept som jag kommer att göra fler gånger.
Svar till Frida Skrivet av Susanne
Vad kul att du gillade bullarna!
Skrivet av Frida
Bästa bullarna ever! Snabba, goda och fullkomligt smälter i munnen!
Svar till Fredrik Skrivet av Susanne
Det ska vara jäst för söta degar. Läs mera om jäst här där jag beskriver skillnaderna du frågar om.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl