Bakpulver

Recept med Bakpulver
Näringsvärden
Vikt-Volym
Bakpulver är ett jäsmedel som oftast används i mjuka kakor, t.ex. sockerkakor och muffins.
Bakpulver går också att använda i bröd och bullar men en stor nackdel är att bröden endast är goda nybakade. Därefter blir de snabbt torra. Fördelen med bakpulver jämfört med jäst är att det går betydligt snabbare att baka eftersom det inte behöver jäsa. Därför används bakpulver i vissa recept där kort bakningstid är det viktigaste. Ett exempel på bröd som bakas med bakpulver är scones.
Bakpulver är en blandning av bikarbonat (E500) och en syra som natriumpyrofosfat (E450) samt något ämne som motstånd mot fukt, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse. Bakpulver innehåller alltså tillsatser med e-nummer och bakpulver har även också ett eget e-nummer. Dock är dessa godkända som äkta varor då dessa tillsatser även förekommer naturligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Bakpulver innehåller E450 och E500. Dessa e-nummer är dock godkända som "äkta vara" eftersom dessa ämnen förekommer naturligt.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av bakpulver.
Energi: | 174 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 42 g |
Protein: | 0 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 1 g |
Tips och info
Finns i affären:
Bland bakgrejer.Hållbarhet och förvaring:
Torrt, i rumstemperatur.Pris:
ca 10 kr för en burk, ca 150 gErsätt med:
Bakpulver kan ibland ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Tänk också på att bikarbonat behöver något lite surt för att fungera t.ex. filmjölk, yoghurt eller mjölk.Vad väger bakpulver?
1 tsk | 5 g |
---|---|
1 msk | 15 g |
Måttomvandla bakpulver mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

webmaster

webmaster
Hälsning o tack på förhand.

webmaster

webmaster
Nej, jag är ingen expert. Intressant det du skriver!
Bikarbonat rekommenderas ju som alternativ till samarin så jag tror inte att dess jäseffekt i magen borde vara ohälsosam.
"Det finns två typer av bakpulver.
Dels dubbelverkande, som bildar en en liten del av gasen redan i smeten, och största delen av gasen i ugnen, vid temperaturer över ungefär 60 grader...
Sen finns det enkelverkande, som utvecklar all sin gas i ugnen. Denna typ används mest vid yrkessmässig bakning, eftersom bagaren har tillg¨ång till mycket kraftigare maskiner, som iallafall trycker in den mängd luft i smeten som krävs för att den ska bli till sin rätta konsistens
/K.G Hammar, bagare i hela mitt yrkesliv.."
https://www.flashback.org/showthread.php?p=29601066&posted=1#p29601066
Sen så står det såhär på wikipedia:
"Bakpulver är ett jäsmedel som ofta används som ersättning för jäst. Bakpulver är en blandning av natriumvätekarbonat (bikarbonat; E500), en syra såsom natriumpyrofosfat (E450) och något ämne som motstånd mot fukt, till exempel majsstärkelse. Vid kontakt med vatten reagerar bikarbonatet med syran och koldioxid bildas, vilket ger jäsningseffekten. Bakpulver kan ibland ersättas med hjorthornssalt."
Så det verkar som att jäseffekten startar redan i smeten=)

webmaster