Bakpulver

bakpulver
Bakpulver, det vanligaste jäsmedlet som används i mjuka kakor.

Bakpulver är ett jäsmedel som oftast används i mjuka kakor, t.ex. sockerkakor och muffins.

Bakpulver går också att använda i bröd och bullar men en stor nackdel är att bröden endast är goda nybakade. Därefter blir de snabbt torra. Fördelen med bakpulver jämfört med jäst är att det går betydligt snabbare att baka eftersom det inte behöver jäsa. Därför används bakpulver i vissa recept där kort bakningstid är det viktigaste. Ett exempel på bröd som bakas med bakpulver är scones.

Bakpulver är en blandning av bikarbonat (E500) och en syra som natriumpyrofosfat (E450) samt något ämne som motstånd mot fukt, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse. Bakpulver innehåller alltså tillsatser med e-nummer och bakpulver har även också ett eget e-nummer. Dock är dessa godkända som äkta varor då dessa tillsatser även förekommer naturligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Bakpulver innehåller E450 och E500. Dessa e-nummer är dock godkända som "äkta vara" eftersom dessa ämnen förekommer naturligt.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av bakpulver.

Energi: 174 kcal
Kolhydrater: 42 g
Protein: 0 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt, i rumstemperatur.

Pris:

ca 10 kr för en burk, ca 150 g

Ersätt med:

Bakpulver kan ibland ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Tänk också på att bikarbonat behöver något lite surt för att fungera t.ex. filmjölk, yoghurt eller mjölk.

Vad väger bakpulver?

1 tsk 5 g
1 msk 15 g

Måttomvandla bakpulver mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Martin
Att byta ut jäst mot bakpulver är ytterst vanskligt och ger i bästa fall ett sämre resultat och fungerar i många fall inte alls. Att byta ut bakpulver mot jäst bör däremot i princip alltid leda till ett godare slutresultat. Min begränsade erfarenhet är att man kan ersätta bakpulvret med motsvarande volym torrjäst.
Svar till Peter Johansson Skrivet av Susanne
Man kan inte bara byta ut jäst mot bakpulver så det går inte att säga. Det bästa är om du kollar efter liknande recept.
Skrivet av Peter Johansson
Om man använder Bakpulver istället för jäst undrar jag hur mycket.. 50 gram jäst= ??? Bakpulver...
Svar till Ingrid persson Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Men det beror även på övriga ingredienser i receptet. Det bästa är om du kollar på liknande recept för att få en uppfattning om rätt mängd.
Skrivet av Ingrid persson
Undrar hur mycket bakpulver jag ska ha när jag bakar en mjuk kaka med 350 gram glutenfritt mjöl?
Hälsning o tack på förhand.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest