Recepten.se – Recept> Jäsmedel> Bakpulver

Bakpulver

bakpulver
Bakpulver, det vanligaste jäsmedlet som används i mjuka kakor.

Bakpulver är ett jäsmedel som oftast används i mjuka kakor, t.ex. sockerkakor och muffins.

Bakpulver går också att använda i bröd och bullar men en stor nackdel är att bröden endast är goda nybakade. Därefter blir de snabbt torra. Fördelen med bakpulver jämfört med jäst är att det går betydligt snabbare att baka eftersom det inte behöver jäsa. Därför används bakpulver i vissa recept där kort bakningstid är det viktigaste. Ett exempel på bröd som bakas med bakpulver är scones.

Bakpulver är en blandning av bikarbonat (E500) och en syra som natriumpyrofosfat (E450) samt något ämne som motstånd mot fukt, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse. Bakpulver innehåller alltså tillsatser med e-nummer och bakpulver har även också ett eget e-nummer. Dock är dessa godkända som äkta varor då dessa tillsatser även förekommer naturligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Bakpulver innehåller E450 och E500. Dessa e-nummer är dock godkända som "äkta vara" eftersom dessa ämnen förekommer naturligt.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av bakpulver.

Energi: 174 kcal
Kolhydrater: 42 g
Protein: 0 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt, i rumstemperatur.

Pris:

ca 10 kr för en burk, ca 150 g

Ersätt med:

Bakpulver kan ibland ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Tänk också på att bikarbonat behöver något lite surt för att fungera t.ex. filmjölk, yoghurt eller mjölk.

Vad väger bakpulver?

1 tsk 5 g
1 msk 15 g

Måttomvandla bakpulver mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Martin
Att byta ut jäst mot bakpulver är ytterst vanskligt och ger i bästa fall ett sämre resultat och fungerar i många fall inte alls. Att byta ut bakpulver mot jäst bör däremot i princip alltid leda till ett godare slutresultat. Min begränsade erfarenhet är att man kan ersätta bakpulvret med motsvarande volym torrjäst.
Svar till Peter Johansson Skrivet av Susanne
Man kan inte bara byta ut jäst mot bakpulver så det går inte att säga. Det bästa är om du kollar efter liknande recept.
Skrivet av Peter Johansson
Om man använder Bakpulver istället för jäst undrar jag hur mycket.. 50 gram jäst= ??? Bakpulver...
Svar till Ingrid persson Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Men det beror även på övriga ingredienser i receptet. Det bästa är om du kollar på liknande recept för att få en uppfattning om rätt mängd.
Skrivet av Ingrid persson
Undrar hur mycket bakpulver jag ska ha när jag bakar en mjuk kaka med 350 gram glutenfritt mjöl?
Hälsning o tack på förhand.
Svar till susa Skrivet av Susanne
Jag tror det beror på fler parametrar än bara mängden vetemjöl vilken mängd bakpulver som är lämplig.
Skrivet av susa
Finns även ett förhållande mellan mängden bakpulver per deciliter vetemjöl
Svar till Susanne Skrivet av Oskar
Ja, så jag tror att jag kommer att köra på bakpulver nästa gång jag ska göra smet som jag bara ska äta=) Ska även testa att låta den "jäsa" lite för att se om det hjälper.
Svar till Oskar Skrivet av Susanne

Nej, jag är ingen expert. Intressant det du skriver!

Bikarbonat rekommenderas ju som alternativ till samarin så jag tror inte att dess jäseffekt i magen borde vara ohälsosam.

Svar till Susanne Skrivet av Oskar
Hmm är du helt säker på detta? Läste nämligen detta i en annan tråd när jag letade efter svar:
"Det finns två typer av bakpulver.

Dels dubbelverkande, som bildar en en liten del av gasen redan i smeten, och största delen av gasen i ugnen, vid temperaturer över ungefär 60 grader...

Sen finns det enkelverkande, som utvecklar all sin gas i ugnen. Denna typ används mest vid yrkessmässig bakning, eftersom bagaren har tillg¨ång till mycket kraftigare maskiner, som iallafall trycker in den mängd luft i smeten som krävs för att den ska bli till sin rätta konsistens

/K.G Hammar, bagare i hela mitt yrkesliv.."

https://www.flashback.org/showthread.php?p=29601066&posted=1#p29601066

Sen så står det såhär på wikipedia:
"Bakpulver är ett jäsmedel som ofta används som ersättning för jäst. Bakpulver är en blandning av natriumvätekarbonat (bikarbonat; E500), en syra såsom natriumpyrofosfat (E450) och något ämne som motstånd mot fukt, till exempel majsstärkelse. Vid kontakt med vatten reagerar bikarbonatet med syran och koldioxid bildas, vilket ger jäsningseffekten. Bakpulver kan ibland ersättas med hjorthornssalt."

Så det verkar som att jäseffekten startar redan i smeten=)
Svar till Oskar Skrivet av Susanne
Bakpulvrets jäseffekt startar inte utan värme, så om inte smeten är varm så kommer aldrig jäsprocessen starta i din mage. :)
Skrivet av Oskar
Om man vill äta muffinssmeten innan man gräddar den i ugnen till muffins, men vill ändå få så stor volym som möjligt på smeten, är det då bäst att använda bakpulver? Och ska man i så fall låta smeten stå och "jäsa" ett tag innan man äter den för att den ska få så stor volym som möjligt, och så att smeten inte jäser allt för mycket i magen?:)