Recepten.se – Recept> Småkakor> Sega Kolasnittar

Sega Kolasnittar

Otroligt goda, sega och knapriga kolasnittar bakar du med detta recept.

Dessa snittkakor är verkligen en av de enklaste kakor att baka och det går snabbt att göra många kakor!

Kolasnittarna är perfekta att servera till fikat. En favoritkaka man gärna tar en extra av.

kolasnittar
Goda knapriga och lite sega kolasnittar.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 45 minuter
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Smör är nästintill laktosfritt så de flesta tål det men annars finns även laktosfritt smör.
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 13 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och ljus sirap i en bunke.

    Dela gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin.

    smör, strösocker, sirap
    Smör, strösocker, sirap.
    smör, strösocker, sirap blandat
    Smör, strösocker, sirap blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.

    Vispa till en jämn smet.

    vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt
    Vaniljsocker, bakpulver, salt tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått när det mäts upp. Gräv ej med decilitermått i mjölpåsen för då blir för mycket mjöl och då kommer kakdegen inte gå ihop.)

    Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.

    (Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar att tryckas ihop
    Kakdegen klar att tryckas ihop.
  4. Dela kakdegen i 4 lika stora degbitar (om du gör en sats).

    Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och kakdegen blir ca 2,5 cm i diameter).

    Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag lägger 2 st längder på varje plåt för jag vill inte riskera att de flyter ihop men man kan lägga dem tätare, 3 går utmärkt och 4 brukar gå också, hade jag bakat bara till mig själv utan att fotografera hade jag nog lagt alla 4 på en plåt.)

    fyra degbitar
    Fyra degbitar.
    två längder
    Två längder.
  5. Tryck med en gaffel längs med längden så att längden blir tillplattad och ca 3,5 cm bred.

    tryck med gaffel
    Tryck med gaffel.
    redo för ugnen
    Redo för ugnen.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 13 minuter tills de fått gyllene färg.

    Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2,5 cm breda.

    färdiggräddade kolasnittar
    Färdiggräddade kolasnittar.
    skurna kolasnittar
    Skurna kolasnittar.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (12 g): 52 kcal, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Kolasnittarna är fria från tillsatser. Baka alltid med smör (ej margarin) för godast och nyttigast resultat.

Hållbarhet och förvaring

Kolasnittarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader. De kan även förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Elisabeth Jaenson Skrivet av Susanne
Vad roligt att ni tyckte om receptet! Tack för att ni tog er tid att skriva! ❤️
Skrivet av Elisabeth Jaenson
Väldigt instruktivt recept som gjorde det lätt för tioåringen och mig.
Perfekta kakor blev resultatet!
Skrivet av Carola
Supergoda
Skrivet av Irene Crona
Supergoda och enkla att göra.
Skrivet av Linda
Plattade ut dem både före o efter bakning precis innan dem stelnar. För att få dem riktigt tunna. Blev sambons favorit å vi kallar dem kola mattor eller kola remmar. Goda som dem är enligt receptet men blev något visst med extra tunna. Sådär så man kan böja dem ni vet. Rekommenderas varmt !
Skrivet av Nicole
Världens godaste alla gäster blir alltid lika lyckliga när dessa står på bordet
Skrivet av Blanca
Bästa recepten ❤️😊🙏
Skrivet av Cornelia
Otroligt goda, och receptet är som vanligt enkelt att följa.
Skrivet av Linda
Utgår alltid från detta recept när jag ska baka kolasnittar. När vi vill ha extra snask så garnerar vi med Polly (godiset).
Eller har kolasnittsdegen som botten på en kladdkaka. Mums!
Skrivet av Elisabeth
SÅÅÅ goda , varierade grundreceptet med att ta en 1/3 till att blanda i hackad choklad och 1/3 till att strö över flingsalt sista delen blev som orginalet.

Super!
Skrivet av Kerstin
Gjort dessa med flingsalt på .mums
Skrivet av Sandra
Mycket bra upplägg av recepten då man kan följa steg-för-steg-anvisningar även med bilder.

Älskar även dessa ”gamla” kakrecepten. Dom är väldigt underskattade idag med alla ”special”kakor med det ena och det andra som kräver så många olika tekniker. Ibland är det enkla godast helt enkelt.

Sedan kan även barnen vara mer delaktiga, det uppskattas.
Skrivet av Tim
Har använt detta recept flera gånger. Perfekta kolasnittar som smakar mycket. Har provat att variera en aning med temperaturen och tiden i ugnen, och det blir förstås lite olika men gott oavsett - så för den som inte är så händig i köket är detta ett säkert kort.

Elvisp eller liknande är inget måste, men då kan man råka ut för tuggor som smakar lite smörigt.
Skrivet av Sara dehqan
Supergott. Världens bästa kolasnittar
Skrivet av Minna
Jätte goda!!!rekommenderas verkligen.
Skrivet av Madame Edith
Det är ju så gott med kolasnittar :D Så tjocka och fina dina är!
  1
Recept och foto: Susanne Jarl