
webmaster
Otroligt goda, sega och knapriga kolasnittar bakar du med detta recept.
Dessa snittkakor är verkligen en av de enklaste kakor att baka och det går snabbt att göra många kakor!
Kolasnittarna är perfekta att servera till fikat. En favoritkaka man gärna tar en extra av.
Mät upp smör, strösocker och ljus sirap i en bunke.
Dela gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
Vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet.
(Tänk på att väga eller hälla upp mjölet i litermått när det mäts upp. Gräv ej med decilitermått i mjölpåsen för då blir för mycket mjöl och då kommer kakdegen inte gå ihop.)
Vispa tills det blir tjocka smulor av smeten som sedan kan tryckas ihop till en enda stor kakdeg.
(Är det problem att få ihop den till en kakdeg så har man antagligen tagit för mycket mjöl. Rädda då kakdegen genom att tillsätta lite vatten och mera smör tills degen går att få ihop till en klump.)
Dela kakdegen i 4 lika stora degbitar (om du gör en sats).
Rulla ut varje degbit så den blir lika bred som plåten (ca 38 cm och kakdegen blir ca 2,5 cm i diameter).
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag lägger 2 st längder på varje plåt för jag vill inte riskera att de flyter ihop men man kan lägga dem tätare, 3 går utmärkt och 4 brukar gå också, hade jag bakat bara till mig själv utan att fotografera hade jag nog lagt alla 4 på en plåt.)
Tryck med en gaffel längs med längden så att längden blir tillplattad och ca 3,5 cm bred.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 13 minuter tills de fått gyllene färg.
Vänta ett par minuter och skär därefter med en vass kniv i sneda bitar, ca 2,5 cm breda.