Rabarberknäckpaj

Otroligt god och enkel rabarberpaj med knäcktäcke. Syrlig mjuk rabarber med sött knäckigt täcke är en fin kombination. Att rabarberknäckpajen dessutom är så enkel att göra är ett stort plus.
rabarberknäckpaj
Tid: 65 min varav 50 min i ugnen
6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C.

    Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med smör. (Låt smöret bli rumsvarmt och använd gärna slickepott så går det snabbt att smörja utan kladd.)

    instruktion steg 1 rabarberknäckpaj
    Smord pajform.
  2. Skölj och skala rabarbern. Skär den i 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i den smorda pajformen.

    instruktion steg 2.1 rabarberknäckpaj
    Rabarber i ca 2 cm bitar.
    instruktion steg 2.2 rabarberknäckpaj
    Rabarberbitar i pajformen.
  3. Mät upp smör, vispgrädde och ljus sirap i en kastrull. Smält på svag värme och rör om när smöret smält.

    instruktion steg 3.1 rabarberknäckpaj
    Smör, grädde, sirap.
    instruktion steg 3.2 rabarberknäckpaj
    Blanda.
  4. Tillsätt havregryn, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

    Rör om till en jämn smet.

    instruktion steg 4.1 rabarberknäckpaj
    Tillsätt torra ingredienserna.
    instruktion steg 4.2 rabarberknäckpaj
    Blanda.
  5. Fördela smeten över rabarberbitarna.

    instruktion steg 5 rabarberknäckpaj
    Häll smeten över rabarbern.
  6. Grädda rabarberpajen mitt i ugnen i 150°C i ca 45-50 minuter tills pajen fått fin färg, ta inte ut den för tidigt för då blir den inte lika knäckig och god.

    instruktion steg 6 rabarberknäckpaj
    I ugnen, nästan klar.
  7. Låt rabarberpajen svalna en stund och servera sedan t.ex. med vispad grädde eller vaniljglass.

    instruktion steg 7.1 rabarberknäckpaj
    Färdiga rabarberknäckpajen.
    instruktion steg 7.2 rabarberknäckpaj
    En bit rabarberknäckpaj.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (160 g): 427 kalorier, 53 g kolhydrater, 21 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven paj i kylen där den håller sig bra minst en vecka. Går bra att värma upp igen till ljummen i ugn eller mikro.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sofia
Jättegod! Fick 10/10 av gästerna.
Godaste knäckiga paj jag gjort. Kommer fortsätta göra denna hädanefter.
Skrivet av Bo Sandström
Jag testade med tinade rabarber från frysen. Inte så bra då rabarbern släppte mycket vätska så pajen blev riktigt blöt.
Med nästa strödde jag på rejält med potatismjöl (och lite farinsocker) på rabarbern. Mycket bättre. Mycket av smaken finns ju i rabarbervätskan (vatten och oxalsyra).
Detta har verkligen blivit min favoritrabarberpaj. Jag gillar många av dina andra recept också.
Svar till Bo Sandström Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den och tack för bra tips med nektariner och superbra att veta att det blev bra med glutenfritt mjöl också!
Skrivet av Bo Sandström
Verkligen god. Gjorde den första med rabarber, till nästa använde jag syrliga nektariner. Lika god. Använde glutenfritt mjöl (Lailas blå) då min hustru inte tål gluten. Inget problem.
Skrivet av Tore Pettersson
Jättegod knäckig o lagom söt och vaniljglass till

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest