Semlekladdkaka med mandelmassa

Semlekladdkaka är precis som det låter som en korsning av semlor och kladdkaka. Den här kakan innehåller riven mandelmassa. Det blir väldigt gott och har den stora fördelen som alla kladdkakor har att den går snabbt att göra.
semlekladdkaka
Tid: 35 min varav 20 min i ugnen.
ca 8-10 bitar

Ingredienser:

Semmelkladdkaka:

Servering:

Laktosfritt - Servera med laktosfri vispgrädde. Smör är nästintill laktosfritt, annars finns laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret. När hälften av smöret smält, tag bort smöret från värmen och rör om tills allt smör smält.

    semlekladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj och beströ den med ströbröd.

    (Har man en form med bra non-stick-beläggning så kan man hoppa över detta steg.)

    semlekladdkaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Riv mandelmassan. Mortla eller mal kardemummakärnorna.

    semlekladdkaka steg 3: riven mandelmassa och mald kardemumma
    Riven mandelmassa och mald kardemumma.
  4. Knäck i äggen i det smälta smöret och tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och mjölet. Tillsätt även den rivna mandelmassan och kardemumman. Vispa till en jämn smet.

    (Mät upp mjölet genom att väga det eller hälla upp det i litermått. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då tar man för mycket och då blir kakan torr.)

    semlekladdkaka steg 4: tillsätt alla ingredienser
    Tillsätt alla ingredienser.
    semlekladdkaka steg 4: kladdkakesmeten blandad
    Kladdkakesmeten blandad.
  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter. Den ska börja få lite färg och när man gör en försiktig skakrörelse så ska det dallra i mitten av semlekladdkakan, då är den lagom kladdig tycker jag.

    (Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för graden av kladdighet. Gräddningstiden beror även på storleken på ugnsform. Har man en större form blir smetens höjd lägre och därmed gräddningstiden kortare och tvärtom.)

    semlekladdkaka steg 5: semmelkladdkakssmet i formen
    Semmelkladdkakssmet i formen.
    semlekladdkaka steg 5: semlekladdkakan gräddas i ugnen
    Semlekladdkakan gräddas i ugnen.
  6. Låt den färdiggräddade semlekladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylen tills den stelnat helt.

    Pudra florsocker över och servera med vispad grädde till.

    semlekladdkaka steg 6: färdiggräddad semlekladdkaka
    Färdiggräddad semlekladdkaka.
    semlekladdkaka steg 6: pudrad med florsocker
    Semmelkladdkaka pudrad med florsocker.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (121 g): 484 kalorier, 37 g kolhydrater, 35 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera semlekladdkakan med vispad grädde.

Hållbarhet och förvaring

Förvara semlekladdkakan i kylskåp så håller den sig minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat och jag har justerat ingredienserna så att den blir ännu godare och krämigare med mera mandelmassa och mindre mjöl!
Svar till Julia Skrivet av Susanne
Tack så mycket för att du uppmärksammade det!👍Jag har lagt till det för mandelmassan och kardemumman! Dock brukar jag inte skriva att man först ska sätta på ugnen eftersom de flesta ugnar idag blir varma på några minuter. Då är det onödigt att sätta på ugnen för tidigt. Men annars gäller för alla recept att ugnen måste ha uppnått den inställda temperaturen innan man sätter in maten/bakverket i ugnen. Annars stämmer inte tiderna och vissa bakverk blir inte bra om ugnen inte är ordentligt varm. Tack igen och kul att du tycker om min sajt! 😊Jag kan förresten även tipsa dig om att jag precis lagt upp ett nytt recept på semmelkladdkaka med mandel och snart kommer även ytterligare en semmelkladdkaka med nötter, otroligt goda båda två!
Skrivet av Julia
Hej
Har precis semmlekladkakan i ugnen. Mmmh...
Bara tänkte säga att det inte står att man ska först sätta på ugnen. Det ska man eller? Och så står det inte att man ska tillsätta mandelmassan och kardemumman.
Gillar din sajt. Har precis hittad den och tycker allting ser så gott ut. :)
Mvh Julia
Svar till Josefine Skrivet av Susanne
Kul att höra att semlekladdkakan blev så bra! :) Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Josefine
Åh vilken härlig kladdkaka! Bakade den idag på Mors dag och jag lyckades riktigt bra med den! Det blev supergott! Perfekt recept! Jag använde en 26 diameter form, men resultatet blev toppen. :) Tack för det här receptet!! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest