Istället för att göra vanliga små semlor kan man istället med detta recept baka stora semlor och skära upp som tårta - semletårta. Förutom att det går fortare så är det också många som tycker det är godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad.
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 2 delar och baka ut till runda släta platta bullar ca 20 cm i diameter. Lägg dem på var sin plåt med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 200°C 15-20 minuter tills de fått fin färg. (I varmluftsugn 175°C).
Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna. Den man gör själv tycker jag är godast.
Fyllning med köpt mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Skär av locken. Ta mandelmassan, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm (några matskedar) mjölk eller grädde och häll på lite grann så att det går att röra till en smidig röra. Lägg i hålen i bullarna.
Fyllning med egen mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet. Värm mjölken.
Kör sötmandel, varm mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg i hålen i bullarna.
Garnering:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Vispa grädden. Det går åt ca 4 dl per semmeltårta. Klicka på eller spritsa grädden över fyllningen och lägg därefter på locken. Sikta över florsocker.
För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.
Hållbarhet och förvaring
Storsemlorna går bra att frysa hela (utan fyllning) och håller sig 3-6 månader i frysen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Marie-Louice Karlsson
Jättegod tårta! Värt arbetet!!
️ Skrivet av Ida
Denna var verkligen så otroligt god, kommer verkligen göra detta receptet igen.
webmaster
Svar till
Anonym
️ Skrivet av Susanne
Nej bottnen blir inte hård. Färgen blir mörk eftersom man penslar med ägg. Men brödet blir mjukt.
️ Skrivet av Anonym
Hej Susanne ! Blir bottnen hård? Brödet ser lite hård ut
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl