Istället för att göra vanliga små semlor kan man istället med detta recept baka stora semlor och skära upp som tårta - semletårta. Förutom att det går fortare så är det också många som tycker det är godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad.
En semmeltårta är både vacker och god och enkel att göra med detta recept.
200 °C i mitten av ugnen i 15-20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Bullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 2 delar och baka ut till runda släta platta bullar ca 20 cm i diameter. Lägg dem på var sin plåt med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 200°C 15-20 minuter tills de fått fin färg. (I varmluftsugn 175°C).
Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna. Den man gör själv tycker jag är godast.
Fyllning med köpt mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Skär av locken. Ta mandelmassan, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm (några matskedar) mjölk eller grädde och häll på lite grann så att det går att röra till en smidig röra. Lägg i hålen i bullarna.
Fyllning med egen mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet. Värm mjölken.
Kör sötmandel, varm mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg i hålen i bullarna.
Garnering:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Vispa grädden. Det går åt ca 4 dl per semmeltårta. Klicka på eller spritsa grädden över fyllningen och lägg därefter på locken. Sikta över florsocker.
1. Lös upp jästen i lite av degvätskan. 2. Häll på resten och tillsätt kryddor, socker och ägg. 3. Tillsätt mjölet, lite i taget och kör till en fin deg. Använd gärna elvisp med degkrokar som på bilden.4. Allt mjöl har arbetats in och degen är blank och smidig. 5. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt jäsa. 6. Efter jäsning har degen blivit dubbel så stor.7. Den färdigjästa degen. 8. Ta upp degen på bakbordet. Dela i 2 delar. 9. Knåda degen så gasbubblor som bildas under jäsningen trycks ut.10. Forma och tryck ut degen till 2 stora bullar. Platta till och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper eller använd teflonplåt som på bilden. Lägg över bakduk och låt jäsa. 11. Den färdigjästa storsemlan. 12. Vispa upp ett ägg.13. Pensla med uppvispat ägg och grädda därefter i ugnen. 14. En färdiggräddad storsemla som svalnat. 15. Skär av locket med en brödkniv.16. Locket har skurits av. 17. Skrapa ur inkråmet med en sked. 18. Skrapa bort ca 1-2 cm tjockt brödlager (inkråm).19. Gör fyllingen. Här gör jag fyllning 2. Lägg inkråmet i en skål. Häll på mandel och socker. 20. Häll på varm mjölk. Mixa med en mixer. 21. Den färdiga mandelmassan22. Lägg fyllningen i semlan. 23. Klicka på vispad grädde. 24. Bred ut den vispade grädden. 25. Lägg på locket. 26. Sikta över florsocker. 27. En semmeltårtbit.Semmeltårtan i genomskärning.
För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.
Hållbarhet och förvaring
Storsemlorna går bra att frysa hela (utan fyllning) och håller sig 3-6 månader i frysen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Marie-Louice Karlsson
Jättegod tårta! Värt arbetet!!
️ Skrivet av Ida
Denna var verkligen så otroligt god, kommer verkligen göra detta receptet igen.
webmaster
Svar till
Anonym
️ Skrivet av Susanne
Nej bottnen blir inte hård. Färgen blir mörk eftersom man penslar med ägg. Men brödet blir mjukt.
️ Skrivet av Anonym
Hej Susanne ! Blir bottnen hård? Brödet ser lite hård ut
webmaster
Svar till
Viktoria
️ Skrivet av Susanne
6-8 bitar per semletårta.
️ Skrivet av Viktoria
Hej Susanne!
Hur många bitar räknar du på varje tårta? På ett ungefär... :-)
Hälsningar Viktoria
️ Skrivet av yvonne pira
den där semlatårtan måste jag göra
️ Skrivet av busfröt
Jag bakade semletårtan och den blev jättegod!! Jag gjorde dock bara en jättesemla, som egentligen skulle ha räckt till två. Blev JÄTTEGOTT ändå!! :D
webmaster
Svar till
Annalena
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag, men se till att de är väl inplastade så de inte torkar.
Tack, kul att du gillar min receptsajt! :)
️ Skrivet av Annalena
Hej! Tror du att man kan fylla semlorna dagen innan? Med mandelfyllningen alltså, grädden väntar jag med till dom ska ätas? Eller blir dom torra o tråkiga? Dom ligger i frysen nu. Tack för en jättebra sida!
webmaster
Svar till
Edvard
️ Skrivet av Susanne
Ja det är ju en semletårta! :) En stor semla som räcker till många helt enkelt!
️ Skrivet av Edvard
Var stor semla det är på bilden
webmaster
Svar till
nicklas
️ Skrivet av Susanne
Att göra vaniljkräm står på min att-göra-lista. En enkel variant är förstås att köpa marsankräm som man kan göra både vaniljsås och vaniljkräm med. Dock är det ju förstås mycket godare och hälsosammare (utan tillsatser) att göra sin egen vaniljkräm.
️ Skrivet av nicklas
Heey jag tycket inte om mandelmassa, jag vill göra vanilikräm, men hur göra man det, kan du skriva det tack ,
webmaster
Svar till
tjena
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! ;) Lycka till! Hoppas att det smakar! :)
Svar till
Susanne
️ Skrivet av tjena
ah tackar! och tack för snabbt svar, ska göra den i helgen tänkte jag :)
webmaster
Svar till
tjena
️ Skrivet av Susanne
Nej receptet stämmer. Ugnstemperatur och tid i ugnen är för semmeltårta. Om du kollar i receptet på vanliga semlor så är det högre ugnstemperatur och kortare tid i ugnen.
️ Skrivet av tjena
Receptet visar bilder på semmeltårta men förklarar tid i ugn med mera för vanliga semlor.
Är tiden i ugn och temperaturen densamma för semmeltårtan som när man gör vanliga semlor?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till "succé eller magplask": 2 semletårtor motsvaras av 14 st normalstora semlor. Det är exakt samma deg, så t.ex. kan du baka en tårta och 7 st vanliga semlor av samma deg.
️ Skrivet av succé eller magplask
Hur många normala semlor motsvarar receptet?
️ Skrivet av Semmelälskaren
Jag skulle nog säga
- vem vill inte äta den?
️ Skrivet av Roger M
Vilken Supersemla! Har gjort TOTALSUCCÉ på två kalas samma dag! Stort tack! Där rök viktkontrollen den här vintern.. Prova gärna med varm mjölk med kanel & socker i...
️ Skrivet av Tabben
Toppenbra recept! Så himla ambitiös beskrivning på allt, klockrent! Detta ska jag baka på morgonen! :)
️ Skrivet av Anna-Karin
Mums vad gott! Jag har provat göra denna och den vatt mycket god!
️ Skrivet av lejla
hahahahaahhahahah bilken enorm semmla hahahha...vem har inte lust att baka den :)::DD::DD:D: