Limefilé

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.
Limefilé
Tid: 25 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Limesås:

Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche.
Glutenfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.

    fläskfilé i skivor
    Fläskfilé i skivor.
  2. Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.

    Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).

    Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.

    fläskfiléskivor steks på ena sidan
    Fläskfiléskivor steks på ena sidan.
    fläskfiléskivor steks på andra sidan
    Fläskfiléskivor steks på andra sidan.
  3. Lägg över det stekta köttet på ett fat.

    Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.

    stekta fläskfiléskivor på ett fat
    Stekta fläskfiléskivor på ett fat.
    lime pressas
    Lime pressas.
  4. Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.

    Vispa till en sås med en vanlig handvisp.

    alla ingredienser till limesåsen i stekpannan
    Vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung och lime i stekpannan.
    limesåsen ihopvispad
    Limesåsen ihopvispad.
  5. Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.

    limesåsen kokar
    Limesåsen kokar.
    fläskfiléskivorna i limesåsen
    Fläskfiléskivorna i limesåsen.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.

GI Tips

Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF Tips

Uteslut honungen och servera med grönsaker.

Variationstips

Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.

Planeringstips

Gör gärna dubbel sats.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sannah
Så himla gott ändå! Gärna med potatis/potatismos. Tack för detta otroliga recept!🙏
Skrivet av Svante
Jag undrar vad du har för förslag på åldern på Limefilén?
Skrivet av Ola Jerkebo
Hej,det låter smarrigt,kan man byta ut sambal oelek mot annat?
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
Svar till Anneli Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Anneli
Detta recept är något av det godaste jag har lagat på länge, så god sås.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest