Limefilé

Ingredienser:
- ca 600 g fläskfilé
- ca 0,5 tsk salt
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Limesås:
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 tsk soja
- 1 msk honung
Utrustning:
- ev. citruspress
-
Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.
- ca 600 g fläskfilé
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Fläskfilé i skivor. -
Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.
Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).
Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.
- ca 0,5 tsk salt
Fläskfiléskivor steks på ena sidan. Fläskfiléskivor steks på andra sidan. -
Lägg över det stekta köttet på ett fat.
Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
Stekta fläskfiléskivor på ett fat. Lime pressas. - 1 st lime
-
Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.
Vispa till en sås med en vanlig handvisp.
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 msk honung
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 tsk soja
Vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung och lime i stekpannan. Limesåsen ihopvispad. -
Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.
Limesåsen kokar. Fläskfiléskivorna i limesåsen.
Matlåda
Serveringstips
GI Tips
LCHF Tips
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo

webmaster

webmaster
Soja är glutenfritt: "Vetemjöl används när soja tillverkas men i slutprodukten så finns inte gluten i detekterbara mängder enligt Livsmedelsverkets och Celiakiförbundets analyser. Enligt experterna ska därför glutenintoleranta kunna äta mat med soja i."
Har inte hört talas om kalvfond med gluten i. Vilka sorter innehåller gluten?
Denna rätt är bara glutenfri om man använder glutenfri soja och glutenfri kalvfond.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Det var supergott o ikväll ska jag prova det igen, men då göra den riktigt "hot". :)
Tack för trevlig receptsida med suveräna beskrivningar!

webmaster
Kan väldigt starkt rekommendera denna rätt.
Vi provade även att ha i champinjoner, vilket jag tyckte gjorde lite mer viltsmak på den.
Kommer göra om den utan tvekan.
Däremot brukar jag ha i lite champinjoner, purjolök & annat som finns hemma..
Har även provat med kyckling & det var minst lika gott, till det serverade jag med bandspagetti..