Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Limefilé

Limefilé

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.
Limefilé
Limefilé, fläskfilé i limesås, serverad med klyftpotatis.
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Limesås:

Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche.
Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.

    fläskfilé i skivor
    Fläskfilé i skivor.
  2. Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.

    Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).

    Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.

    fläskfiléskivor steks på ena sidan
    Fläskfiléskivor steks på ena sidan.
    fläskfiléskivor steks på andra sidan
    Fläskfiléskivor steks på andra sidan.
  3. Lägg över det stekta köttet på ett fat.

    Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.

    stekta fläskfiléskivor på ett fat
    Stekta fläskfiléskivor på ett fat.
    lime pressas
    Lime pressas.
  4. Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.

    Vispa till en sås med en vanlig handvisp.

    alla ingredienser till limesåsen i stekpannan
    Vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung och lime i stekpannan.
    limesåsen ihopvispad
    Limesåsen ihopvispad.
  5. Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.

    limesåsen kokar
    Limesåsen kokar.
    fläskfiléskivorna i limesåsen
    Fläskfiléskivorna i limesåsen.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.

GI Tips

Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF Tips

Uteslut honungen och servera med grönsaker.

Variationstips

Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.

Planeringstips

Gör gärna dubbel sats.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sannah
Så himla gott ändå! Gärna med potatis/potatismos. Tack för detta otroliga recept!🙏
Skrivet av Svante
Jag undrar vad du har för förslag på åldern på Limefilén?
Skrivet av Ola Jerkebo
Hej,det låter smarrigt,kan man byta ut sambal oelek mot annat?
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
Svar till Anneli Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Anneli
Detta recept är något av det godaste jag har lagat på länge, så god sås.
Svar till Ida Skrivet av Susanne

Soja är glutenfritt: "Vetemjöl används när soja tillverkas men i slutprodukten så finns inte gluten i detekterbara mängder enligt Livsmedelsverkets och Celiakiförbundets analyser. Enligt experterna ska därför glutenintoleranta kunna äta mat med soja i."

Har inte hört talas om kalvfond med gluten i. Vilka sorter innehåller gluten?

Skrivet av Ida
OBS!
Denna rätt är bara glutenfri om man använder glutenfri soja och glutenfri kalvfond.
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och lite tydligare beskrivning.
Skrivet av mimi
så gott
Svar till Freja Skrivet av Susanne
Kul att höra! :)
Skrivet av Freja
jätte gott!! kommer jag absolut göra igen :)
Svar till Lil Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)
Skrivet av Lil
Vi avnjöt den med fläskytterfilé! Tillsatte 1 dl grädde. Nomnom!
Skrivet av Eleonor
Himla god maträtt! 10 av 10 får den från mej :)
Svar till Pia Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Pia
Fick receptet av en väninna som säkert hittat det här hos dig.
Det var supergott o ikväll ska jag prova det igen, men då göra den riktigt "hot". :)
Tack för trevlig receptsida med suveräna beskrivningar!
Svar till Jessica Gjendahl Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)
Skrivet av Jessica Gjendahl
Super gott! Blivit som en fredags tradition hemma hos mig och min kära sambo =)
Skrivet av Sara
Grymt gott!!! Denna lär vi verkligen göra igen!
Skrivet av Saga
Supergott ! Alla som ätit av det har bett om att få receptet :) passar fint till hasselbackspotatis tycker jag.
Skrivet av Christoffer
Jag provade att göra denna måltid till min kära sambo, och vilken succé!
Kan väldigt starkt rekommendera denna rätt.
Vi provade även att ha i champinjoner, vilket jag tyckte gjorde lite mer viltsmak på den.
Kommer göra om den utan tvekan.
Skrivet av Pina
Denna rätt har jag gjort ett flertal ggr när jag vill överaska min man med god middag, detta är nämligen hans favorit :-D..
Däremot brukar jag ha i lite champinjoner, purjolök & annat som finns hemma..
Har även provat med kyckling & det var minst lika gott, till det serverade jag med bandspagetti..
Skrivet av Lotta
Detta är ett av mina favoritrecept när jag vill lyxa till det! Vi brukar äta det med bandspagetti. Nästa gång ska jag nog testa att göra det med kycklingfilé och kycklingfond istället.
Skrivet av matilda
Gjorde denna rätten. God men för mycket men en lime, hade räckt med en halv. VI täckte över smaken med mellangrädde och sen så la vi till peppar och chilipulver för att få lite mer smak samt så hade vi ingen kalvfong så vi hade köttbuljong istället. Då blev den mycket gott :)
Skrivet av JimE
Riktigt, riktigt gott. Jag lade till två matskedar rårörda lingon, det gav en lite extra syrlig touch...
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl