Nougattårta

En ljuvligt god nougattårta. En kladdkaka med hackade nötter i som botten toppas med en underbar nougatganache som därefter garneras med flingsalt som lyfter fram den söta chokladen och tar den här tårtan till nya höjder i smakhimlen.
nougattårta
Tid: ca 40 minuter + tid för att stelna
10-12 bitar

Ingredienser:

Nougatganache:

Garnering:

Vegetariskt

Ugn:

  • 150 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    Välj en kastrull som är tillräckligt stor så att alla ingredienser får plats.

    Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.

    smord bröad rund form
    Smord bröad rund form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    ägg, socker, vaniljsocker, salt tillsatt
    Ägg, socker, vaniljsocker, salt tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  4. Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    kakao och vetemjöl tillsatt
    Kakao och vetemjöl tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Hacka nötterna och tillsätt dem.

    (Tag bort och släng nötter som är mörka inuti. De smakar dåligt och är dessutom giftiga.)

    hackade hasselnötter
    Hackade hasselnötter.
    hackade nötter tillsatt
    Hackade nötter tillsatt.
  6. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.

    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
    ogräddad kladdkaka
    Ogräddad kladdkaka.
  7. Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 150°C i ca 20 minuter.

    För att veta när den är klar så kan man skaka lätt på formen. Då ska allt utom yttersta kanten dallra.

    gräddad kladdkaka
    Gräddad kladdkaka.
  8. Låt kladdkakan svalna i minst 20 minuter. Gör sedan nougatganachen. Mät upp vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp.

    grädde kokar
    Grädden kokar.
  9. Tag bort kastrullen från värmen och lägg i nougaten. Rör om då och då och låt nougaten smälta. Fortsätt rör till en jämn blandning.

    nougat smälter
    Nougaten smälter.
    nougatganache
    Nougatganache.
  10. Häll nougatganachen på kladdkakan. Ställ svalt och låt stelna minst en timme.

    (Ju kallare man låter tårtan stå desto fortare går det.)

    nougatganache på kladdkakebotten
    Nougatganache på kladdkakebottnen.
  11. Vid servering: När tårtan stelnat kan man om man vill flytta den till ett serveringsfat. Strö över flingsalt och servera gärna med vispad grädde.

    nougattårta på serveringsfat
    Tårtan på serveringsfat.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (89 g): 394 kalorier, 32 g kolhydrater, 27 g fett, 5 g protein

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde.

Hållbarhet och förvaring

Nougattårtan håller sig minst 2 veckor i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nena Engström
Kan jag få recept på nougatkladdkaka.
Mvh
Nena Engström

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest