Sirapskakor / Kolakakor

Ingredienser:
- 200 g smör
- 1,75 dl strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk ljus sirap
- 5 dl (310 g) vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret och strösockret. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.
Arbeta ihop till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.)
- 200 g smör
- 1,75 dl strösocker
Smör och strösocker. Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Blanda till en jämn smet.
- 1,5 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk ljus sirap
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap. Blanda. -
Tillsätt vetemjölet. OBS! När man mäter upp vetemjöl bör man inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.
Kör sedan med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större och större, det behöver inte gå ihop till en deg, det kan man enkelt trycka ihop för hand när degen ser ut som grova smulor.
(Om du inte får degen att gå ihop så har du tagit för mycket mjöl. Du kan då rädda upp det genom att tillsätta mera (rumsvarmt) smör eller olja med neutral smak och kanske lite vatten.)
- 5 dl (310 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Arbeta ihop degen. -
För en sats kolakakor: Tryck ihop degen till två lika stora klumpar med fingrarna. Ta upp degklumparna på bänken och knåda gärna lite så det blir jämna och fina klumpar. Dela degklumparna så det blir fyra delar.
(Gör du flera satser samtidigt får du dela degen i flera delar.)
Två degklumpar. Fyra delar av degen. -
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.
(Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen. Är det stora problem med detta har du förmodligen tagit för mycket mjöl, se mätningstipsen ovan.)
Rulla ut till längder. -
Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.
Grädda i ugnen. -
Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler.
Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.
Färdiggräddade sirapskakor. Skär på snedden.
Näringsvärden
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
Tyvärr?
Har provat många recept men dem här är 100% favoriter!
Med vänlig hälsning, S G
För att inte tala om alla de detaljrika BILDER som beskriver precis hur man ska göra, steg för steg.
Så pedagogiskt!! (Just därför även suveränt för barn som är bakintresserade)
Bilderna har gett mig en mkt välbehövlig uppfattning om te x bredd, längd ell höjd, som kakorna/längderna bör ha (innan gräddning). Samt vilket avstånd som böra vara mellan, när man lägger ut dem på plåten.
Värdefull information, spec för oss som inte bakar så ofta.
Stort tack🤗❤