| Småkakor |

Sirapskakor / Kolakakor

Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Goda knapriga kakor med kolasmak. Går snabbt och enkelt att göra. Måste provas!
sirapskakor eller kolakakor
Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
ca 50 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka sirapskakor så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Arbeta ihop till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.)

    instruktion steg 1.1 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 sirapskakor / kolakakor
    Smör och strösocker blandat.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap.
    instruktion steg 2.2 sirapskakor / kolakakor
    Blanda.
  3. Tillsätt vetemjölet. OBS! När man mäter upp vetemjöl bör man inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    Kör sedan med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större och större, det behöver inte gå ihop till en deg, det kan man enkelt trycka ihop för hand när degen ser ut som grova smulor.

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du tagit för mycket mjöl. Du kan då rädda upp det genom att tillsätta mera (rumsvarmt) smör eller olja med neutral smak och kanske lite vatten.)

    instruktion steg 3.1 sirapskakor / kolakakor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 sirapskakor / kolakakor
    Arbeta ihop degen.
  4. För en sats kolakakor: Tryck ihop degen till två lika stora klumpar med fingrarna. Ta upp degklumparna på bänken och knåda gärna lite så det blir jämna och fina klumpar. Dela degklumparna så det blir fyra delar.

    (Gör du flera satser samtidigt får du dela degen i flera delar.)

    instruktion steg 4.1 sirapskakor / kolakakor
    Två degklumpar.
    instruktion steg 4.2 sirapskakor / kolakakor
    Fyra delar av degen.
  5. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.

    (Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen. Är det stora problem med detta har du förmodligen tagit för mycket mjöl, se mätningstipsen ovan.)

    instruktion steg 5 sirapskakor / kolakakor
    Rulla ut till längder.
  6. Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

    instruktion steg 6 sirapskakor / kolakakor
    Grädda i ugnen.
  7. Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler.

    Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

    instruktion steg 7.1 sirapskakor / kolakakor
    Färdiggräddade sirapskakor.
    instruktion steg 7.2 sirapskakor / kolakakor
    Skär på snedden.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (14 g): 66 kalorier, 8 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Krister Bengtsson
En god twist på kakan är att hälla ner lite rostad kokos, ca 1 dl. En dimension till
Skrivet av Mia
Så bra recept & beskrivning! Tack😍
Skrivet av Gun Jansson
Den var god och frasig
Skrivet av Berit Vennerholm
Superbra recept. Tack!!
Skrivet av Margareta
Mycket goda, knappt 20 min ugnen

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest