Mycket goda och saftiga bananmuffins som bakas snabbt och enkelt! Passa på att göra det här receptet när du har mogna bananer som blivit bruna på skalet, de bananerna har mest smak och gör sig bäst i bakverk (men är inte lika goda att äta).
Goda och saftiga bananmuffins, amerikansk storlek, bakade i muffinsplåt för 12 st muffins.
Mogna bananer, perfekta!Mosad banan.Blanda med pressad citron.
Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)
Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.
(Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)
Näringsvärde per stor muffins, beräknat på 1 sats = 12 muffins (93 g): 272 kcal, 35 g kolhydrater, 13 g fett, 5 g protein
Tips & tricks
Det går bra att göra halv sats. De går också bra att frysa. Mogna bananer med mörkt skal ger mest smak.
Variationstips
Det blir gott med kanel i smeten. Det går också bra att tillsätta ½ dl hackade nötter (hasselnötter, mandel eller jordnötter) eller choklad till smeten.
Hållbarhet och förvaring
Förvara bananmuffins i plastpåsar. Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader i frysen.
Ljuvliga muffins som alla mina vänner älskar. De går åt som smör i solsken 🥰
️ Skrivet av Åsa Andersson
Har bakat dessa massor av gånger. Tack för receptet!
webmaster
Svar till
Gerodean
️ Skrivet av Susanne
Självklart kan man minska mängden smet om man vill det genom att bara räkna om receptet. Receptet är ju anpassat efter 12 st stora muffins, amerikansk storlek och det blir betydligt fler om man tar mindre bakformar.
️ Skrivet av Gerodean
Tycker 4 ägg är på tok för mycket, så jag minskade till 3 denna gång.
Tog vanliga muffins pappersformar (normal storlek) och plåten blev överfull. Många muffins blev det.
webmaster
Svar till
Magnus Taxell
️ Skrivet av Susanne
Intressant smaksättning, tack för tipset!
️ Skrivet av Magnus Taxell
Jag satte mango och ingefära blandning, istället för banan och citron. Jag använde 2 skalade mangon och 2,5 tsk ingefära, som jag körde i matberedare tills det blev en lös smet.
webmaster
Svar till
MonkeyMan
️ Skrivet av Susanne
Åh det låter gott! Kul att du tycker om receptet!
️ Skrivet av MonkeyMan
Jag har alltid så mycket bananer över. Detta är super bra recept!
Jag följde receptet men jag hade i marabou choklad bitar i mitten i mina muffins😋😋
Kommer bli många bannan muffins 👍👍
webmaster
Svar till
mumsbagare
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker det! :)
️ Skrivet av mumsbagare
Bästa muffinsarna nånsin! har aldrig ätit något godare! ;)
webmaster
Svar till
Joline
️ Skrivet av Susanne
Det låter gott! Tack för tipset!
️ Skrivet av Joline
Jättegoda, vi hade en klick Nutella i mitten 🤤
webmaster
Svar till
Nanna
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept! Tack för att du skrev! :)
️ Skrivet av Nanna
Jag älskar verkligen dina receptet det är lätt, enkelt och blir alltid bra. Tack för det :)
webmaster
Svar till
Rebecca
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
️ Skrivet av Rebecca
Så himlans goda! Tack för receptet!
webmaster
Svar till
Messi
️ Skrivet av Susanne
Trevligt! :) Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Messi
min son 5 år han frågade mig om jag gör bananmuffins, då kommer jag o provar det här receptet
webmaster
Svar till
Emma
️ Skrivet av Susanne
Jag tror inte man behöver socker alls för att bakpulvret rent kemiskt ska göra jobbet. Bakpulver behöver värme och vätska för att aktiveras. Ett bevis för det är ju att man kan baka med sötningsmedel, de bakverken blir ju också fluffiga.
️ Skrivet av Emma
Hej! Tack för receptet. Jag är väldigt nyfiken på hur mycket socker man behöver rent kemiskt för att bakpulver ska funka och att muffinsarna (eller sockerkaka, vad som helst) fluffar till sig? Tänker hur mycket man kan minska på socker ifall man inte bryr sig om själva sötman. Jag bryr mig visserligen om den med, men vill gärna hålla det lågt för barnen. Vet du? :) Tack på förhand.
webmaster
Svar till
Helen
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet! Tack för bra tips, det låter gott! 😊
️ Skrivet av Helen
Det här är absolut det nästa recept jag testat för bananmuffins. Brukar även lägga till 1 dl chokladknappar i smeten 😋
webmaster
Svar till
Anna Berg
️ Skrivet av Susanne
Låter jättegott, tack för bra tips! Vanligt smör behöver du inte vara rädd för, det är en väldigt hälsosam produkt. Tips: Googla och läs om forskning om mättat fett. Din läkare ligger troligtvis lite efter och har inte uppdaterad kunskap. Läs gärna även hos kostdoktorn och bilda dig en egen uppfattning! Kul att du tyckte om receptet och tack för att du skrev! :)
️ Skrivet av Anna Berg
Hej Susanne, provade ditt recept i dag kanon gott blev det:) Ändrade lite hade 3 bananer (dom var övermogna allihopa) flytande smör o rapsolja (ska hålla mig borta från endast smör enl. Dr.), la till pekannötter och mörk choklad, en tsk.bakpulver o en tsk.bikarbonat.
Jätte gott var det, tack för recept:)
Anna